Αποζημίωση 294.000 δολαρίων από το BBC στο λόρδο Alistair McAlpine

Το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι του BBC ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει με το ποσό των 294.000 δολαρίων ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος που κατηγορήθηκε λανθασμένα για παιδεραστία σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου.

Το BBC σε ρεπορτάζ του λανθασμένα ανέφερε ότι ο Άλιστερ Μακάλπιν, που διατέλεσε υπουργός επί Μ. Θάτσερ, είχε κακοποιήσει νεαρά αγόρια που φιλοξενούνταν σε κοινωνικό ίδρυμα. 

Ο Μακάλπιν προχώρησε σε συμφωνία υπό όρους με το κανάλι και δήλωσε πως θεωρεί θετική έκβαση την συμφωνία με το κανάλι ελπίζει να κάνει το ίδιο και με άλλους “οργανισμούς που δημοσίευσαν δυσφημιστικά σχόλια” σε βάρος του. Οι όροι της συμφωνίας θα παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου και ο εκπρόσωπος του καναλιού θα αναγνώσει δημοσίως ένα κείμενο με το οποίο το BBC θα ζητά συγγνώμη από τον Μακάλπιν. 

Στις αρχές Νοεμβρίου το κανάλι πρόβαλε μια εκπομπή έρευνας στην οποία ένα θύμα σεξουαλικής κακοποίησης κατηγόρησε ως δράστη έναν πολιτικό της δεκαετίας του ’70. Ο Μακάλπιν δεν κατονομάστηκε αλλά το όνομά του εμφανίστηκε πολύ γρήγορα σε διάφορες ιστοσελίδες που υποστήριζαν ότι το ρεπορτάζ αναφερόταν σ’ αυτόν.

Ο Μακάλπιν δήλωσε ικανοποιημένος που κατάφερε να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με το BBC και είπε ότι ελπίζει να κάνει το ίδιο και με άλλους “οργανισμούς που δημοσίευσαν δυσφημιστικά σχόλια” σε βάρος του.