Fitch: Κορυφώνονται τα περιθώρια κέρδους των αντασφαλιστών

Ελενα Ερμείδου

Η Munich Re, η Swiss Re και η Hannover Re για ένα ακόμα εξάμηνο ανακοίνωσαν αυξημένα κέρδη και παρέμειναν στην πρώτη τριάδα των μεγαλύτερων αντασφαλιστών στον κόσμο, ωστόσο η Fitch τονίζει σε ανάλυση της ότι τα περιθώρια κέρδους των αντασφαλιστών κορυφώνονται.

Στην τέταρτη θέση η Γαλλική SCOR, ανακοινώνοντας ωστόσο ζημιές το πρώτο εξάμηνο του 2024, λόγω των αλλαγών που έκανε στις επιχειρήσεις ζωής και υγείας. 

Σύμφωνα με την Fitch οι αποδόσεις επί των επενδύσεων  οδήγησαν σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, όχι μόνο τις τρεις πρώτες αντασφαλιστικές, αλλά και την SCOR. To αποτέλεσμα  αυτό συνέβαλλε στο να διατηρήσει σταθερές, η Fitch τις αξιολογήσεις  της και για τις τέσσερις αντασφαλστικές, στο «AA» και «A+».

Και οι τέσσερις αντασφαλιστές ανέφεραν σταθερή μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων 15,5% το πρώτο εξάμηνο του 2024, αν και οι αποδόσεις των ίδιων κεφαλαίων υποχώρησαν σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο το έτος 2023 που κυμάνθηκαν στο 20,5%. Κατά τις εκτιμήσεις της Fitch και οι τέσσερεις αντασφαλιστές πατάνε γερά στα πόδια τους και έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν στο μέλλον αντίξοες συνθήκες

Οι δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα στις επιχειρήσεις περιουσίας και ατυχημάτων και για τους τέσσερεις μεγάλους αντασφαλιστές για τις επιχειρήσεις περιουσίας και ατυχημάτων κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 84,2%, καλύπτοντας τους στόχους στο τρέχον έτος. Το αποτέλεσμα του δείκτη  είναι βελτιωμένο κατά 1,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα και αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στην τιμολόγηση και τις λιγότερες απώλειες από καταστροφές που σημειώθηκαν στο χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τις  απώλειες από φυσικές καταστροφές, αυτές  έφτασαν περίπου τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2024, παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό εντός των ορίων και των προβλέψεων τους.

Η Fitch εκτιμά ότι τα περιθώρια κέρδους των αντασφαλιστών θα κορυφωθούν μέχρι το τέλος του έτους καθώς οι προσαρμοσμένες τιμές ανά τον κίνδυνο έχουν ήδη περάσει στις πρόσφατες ανανεώσεις τον περασμένο Ιούνιο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αξιόλογες αυξήσεις τιμολογίων. Η κεφαλαιοποίηση τέλος και των τεσσάρων αντασφαλιστών παραμένει σε πολύ ισχυρά επίπεδα.