back to top
15.1 C
Athens
Τετάρτη 1 Απριλίου 2026

Ξεκινούν οι πληρωμές της πρώτης Κρατικής Αρωγής για τους πυρόπληκτους

«Σήμερα πιστώθηκαν οι πόροι του προγράμματος και την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι πληρωμές της Πρώτης Κρατικής Αρωγής» στους πληγέντες από τις φωτιές στην Αττική, ανέφερε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα, σχετικά με την «λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική».

Ο υφυπουργός, επισήμανε ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν κινηθεί με εντατικούς ρυθμούς από την πρώτη στιγμή για να ενεργοποιηθούν τα μέτρα του πλαισίου της Κρατικής Αρωγής για την στήριξη των πληγέντων και της αποκατάστασης των ζημιών» από τις πρόσφατες ζημιές στην Αττική.

- Advertisement -

Ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι η καταγραφή των κλιμακίων της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ξεκίνησε αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών. Η πρώτη φάση των αυτοψιών ολοκληρώθηκε και συνεχίζεται τώρα με τα αιτήματα που έχουν γίνει από τους δήμους.

Κατά την πρώτη φάση των αυτοψιών, είπε ο υφυπουργός πραγματοποιήθηκαν 466 αυτοψίες σε κτήρια των εννέα δήμων της Αττικής εκ των οποίων οι 369 αυτοψίες αφορούν κατοικίες. Από αυτές, 72 κατοικίες έχουν χαρακτηριστεί (κόκκινες) ακατάλληλες για χρήση και κατεδαφιστέες. 121 ως προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (κίτρινες) και οι οποίες πρέπει να προβούν σε κατασκευαστικές παρεμβάσεις και 176 κατοικίες ως κατάλληλες (πράσινες) για την κατοίκισή τους που και για αυτές όμως υπάρχει πρόβλεψη ενίσχυσης στο πλαίσιο της Στεγαστικής Συνδρομής. Συνεπώς είπε ο κ. Τριαντόπουλος «οι ακατάλληλες προς χρήση κατοικίες αθροίζονται σε 193» .

- Advertisement -

Ο υφυπουργός, πρόσθεσε ότι συνεχίζονται παράλληλα και οι αυτοψίες από την Επιτροπή Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Αττικής σε πληγείσες επιχειρήσεις και οι Επιτροπές του ΕΛΓΑ καταγράφουν τις δηλώσεις των αγροτών για ζημιές που υπέστησαν.

Ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι για την χορήγηση της Πρώτης Αρωγής για στεγαστική συνδρομή μέσω της σχετικής πλατφόρμας για πολίτες που ανέρχεται έως και 10.000 ευρώ και για την χορήγηση της πρώτη Αρωγή έναντι της επιχορήγησης προς επιχειρήσεις και προς αγροτικές εκμεταλλεύσεις που φτάνει τις 4.000 ευρώ, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 275 οριστικοποιημένες Αιτήσεις και 29 προσωρινές Αιτήσεις.

Ο υφυπουργός, σημείωσε ότι «από τις πρώτες ημέρες εκδόθηκαν όλες οι Υπουργικές Αποφάσεις, η πλατφόρμα της Κρατικής Αρωγής άνοιξε και τις επόμενες ημέρες θα γίνουν και οι πρώτες πληρωμές και συνεχίζεται η υλοποίηση όλων των μέτρων του πλαισίου της Κρατικής Αρωγής».

Ο κ. Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι αυτό το πλαίσιο των μέτρων στήριξης της Κρατικής Αρωγής «το δημιούργησε η Κυβέρνηση της ΝΔ, δεν υπήρχε πριν, εξελίσσεται και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και φτάνει όσο γίνεται πιο κοντά στην πυρηνική του φιλοσοφία που είναι να δίνεται όσο περισσότερο γίνεται η αρωγή του Κράτους στους πολίτες που το έχουν ανάγκη». Υπεραμύνθηκε όμως ότι η στήριξη της Πολιτείας μέσω του μηχανισμούς της Κρατικής Αρωγής «δεν μπορεί να γίνεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προκειμένου να διασφαλίζονται ότι οι πόροι και η στήριξη που δίνεται θα κατευθύνεται σε αυτούς που την δικαιούνται και την έχουν πραγματικά ανάγκη και πρέπει να σταθούν στα πόδια τους».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Φεβρουαρίου 2026

Ποιοι θα πληρωθούν στις 28 και ποιοι στις 29 Ιανουαρίου

Οι πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από 29/12 έως 2/1

Πώς θα καταβληθούν 26.885.193,93 ευρώ σε 30.450 δικαιούχους

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Επιταχύνθηκαν οι άδειες επισκευής στη Θεσσαλία

Παράλληλα, περίπου 10 ιδιοκτήτες κτιρίων καθημερινά λαμβάνουν το ποσό της Δωρεάν Κρατικής Αρωγής για τον ίδιο σκοπό

Τριετής απαλλαγή ΕΝΦΙΑ και κρατική αρωγή για πυρόπληκτους: Σημαντική στήριξη για ιδιώτες και επιχειρήσεις

Όσα αποφασίστηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση υπό τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κ. Κατσαφάδο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Γ. Στουρνάρας: «Δυσκολότερη η διαχείριση της παρούσας κρίσης από εκείνης του 2021-22»

Παρά τις δυσκολίες, ωστόσο, ο Διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε στο Economist Romania Government Roundtable συγκρατημένα αισιόδοξος

Άνοιξαν οι εγγραφές για το 26th Insurance & Reinsurance Meeting της Ύδρας

Δείτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης και λοιπές χρήσιμες πληροφορίες

ΕΑΕΕ: Μειωμένα τα θανατηφόρα τροχαία στην Αττική, αυξημένοι οι ελαφρά τραυματίες

Η «ακτινογραφία» των τροχαίων ατυχημάτων στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας την τελευταία διετία – Δείκτες οδικής ασφάλειας, κατανομή και συνέπειες

Μια «γιορτή που χορεύει στη μνήμη» αποτέλεσε η πρώτη κοπή πίτας του MDRT στην Ελλάδα

Για το MDRT Hellas, κάθε συνάντηση είναι «κάτι περισσότερο από ένα event – είναι μια υπενθύμιση ότι #TogetherWeGoFurther»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Γ. Στουρνάρας: «Δυσκολότερη η διαχείριση της παρούσας κρίσης από εκείνης του 2021-22»

Παρά τις δυσκολίες, ωστόσο, ο Διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε στο Economist Romania Government Roundtable συγκρατημένα αισιόδοξος

Κρίσιμη η κατάσταση στο Νοσοκομείο Ξάνθης λόγω μη λειτουργίας της ΜΕΘ

Το βασικό πρόβλημα αφορά την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, παρότι το νοσοκομείο διαθέτει κατάλληλες υποδομές

Άνοιξαν οι εγγραφές για το 26th Insurance & Reinsurance Meeting της Ύδρας

Δείτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης και λοιπές χρήσιμες πληροφορίες

ΕΑΕΕ: Μειωμένα τα θανατηφόρα τροχαία στην Αττική, αυξημένοι οι ελαφρά τραυματίες

Η «ακτινογραφία» των τροχαίων ατυχημάτων στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας την τελευταία διετία – Δείκτες οδικής ασφάλειας, κατανομή και συνέπειες

Η Eurolife FFH επενδύει με συνέπεια στην εκπαίδευση των συνεργατών της

Περισσότερες από 550 εκπαιδευτικές συναντήσεις, με πάνω από 12.800 συμμετέχοντες, πραγματοποιήθηκαν εξ αποστάσεως ή διά ζώσης το 2025