Munich Re: Σφοδρές καταιγίδες και πλημμύρες προκαλούν τις μεγαλύτερες απώλειες NatCat

Για το 1ο εξάμηνο του 2024

Σύμφωνα με τη Munich Re, οι παγκόσμιες απώλειες το 1ο εξάμηνο του 2024 ανήλθαν στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ηπιότερες από το 2023, έτος που χαρακτηρίστηκε από εξαιρετικά υψηλές απώλειες λόγω του ισχυρού σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία, που ανέβασε το παγκόσμιο σύνολο απωλειων στα 140 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε μια πιο μακροπρόθεσμη σύγκριση, οι συνολικές απώλειες το πρώτο εξάμηνο του 2024 ξεπέρασαν σαφώς τις μέσες τιμές για τα προηγούμενα δέκα και τριάντα χρόνια. Οι ασφαλισμένες ζημίες αυξήθηκαν ελαφρώς σε ετήσια βάση από 60 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ – και σημαντικά πάνω από τις μέσες τιμές των τελευταίων 10/30 ετών (προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό: 37 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ /24 δισεκατομμύρια δολάρια). Συγκεκριμένα, το μερίδιο των αξιώσεων για «non-peak κινδύνους» –που περιλαμβάνουν ισχυρές καταιγίδες, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές– ήταν και πάλι υψηλό: το 68% των συνολικών απωλειών και το 76% των ασφαλισμένων απωλειών προκλήθηκαν από αυτές τις φυσικές καταστροφές.

«Οι φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, ειδικά στη Βόρεια Αμερική, είναι αξιοσημείωτες για άλλη μια φορά στα στατιστικά των ζημιών για το πρώτο εξάμηνο. Επιπλέον, έχουν σημειωθεί πλημμύρες σε περιοχές όπου είναι εξαιρετικά σπάνιες, όπως το Ντουμπάι. Θεωρείται πολύ πιθανό η κλιματική αλλαγή να διαδραματίζει μεγάλο ρόλο σε αυτή την τάση. Η κλιματική αλλαγή συνεπάγεται εξελισσόμενους κινδύνους στους οποίους όλοι –η κοινωνία, η οικονομία και ο ασφαλιστικός τομέας– θα πρέπει να προσαρμοστούν, ώστε να μετριαστούν οι αυξανόμενες απώλειες από φαινόμενα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες», είπε ο Thomas Blunck, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Munich Re.

Με πληροφορίες από το xprimm.com