Εξετάζοντας το παράδοξο των ταλέντων από τη σκοπιά των εργαζομένων

Η Deloitte δημοσιεύει μια νέα παγκόσμια έρευνα με τίτλο «Talent 2020: Εξετάζοντας το παράδοξο των ταλέντων (talents) από τη σκοπιά των εργαζομένων». Πρόκειται για την πιο πρόσφατη έκδοση της σειράς ερευνών Talent 2020 που διεξάγει η Deloitte σε συνεργασία με την Forbes Insight για τις αλλαγές στις προτεραιότητες των ταλέντων όλων των κλάδων. 

Σύμφωνα με την έρευνα, αν και η υψηλή ανεργία εξακολουθεί να υφίσταται και η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη χαρακτηρίζεται από ανισότητα και ανάσχεση, το «τσουνάμι βιογραφικών» φαίνεται να έχει μειωθεί σε ένα απλό «κύμα βιογραφικών». Σύμφωνα με τη νέα παγκόσμια έρευνα της Deloitte και της Forbes Insights, τέσσερις στους πέντε (80%) εργαζόμενους που ρωτήθηκαν δηλώνουν ότι σκοπεύουν να παραμείνουν στους οργανισμούς στους οποίους εργάζονται για την επόμενη χρονιά (παρόλο που σημαντικό ποσοστό δηλώνει μη ικανοποιημένο με την εργασία του)- μια σημαντική διαφορά από το 2011, όταν σχεδόν δύο στους τρεις εργαζόμενους (65%) απάντησαν στην ίδια ερώτηση ότι σχεδίαζαν την έξοδο τους από αυτούς. Η βασική αιτία για την αλλαγή αυτή είναι η έντονη δυσκολία που υπάρχει στην αγορά εύρεσης εργασίας που καθιστά πλέον σαφές ότι υπάρχει μία αντίστροφη σχέση μεταξύ του επιπέδου της ανεργίας και της τάσης των εργαζομένων για μετακίνηση. 

Καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι φαίνεται να παραμένουν στις τρέχουσες θέσεις τους, οι εταιρίες μπορούν να μπουν στον πειρασμό να παραμελούν τις ικανότητές τους και τις στρατηγικές διατήρησης χάρη σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας ότι οι εργαζόμενοι τους «ήρθαν για να μείνουν». Ωστόσο, η έκθεση προειδοποιεί ότι οι πιο κρίσιμοι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων είναι εκείνοι με τις περισσότερες ευκαιρίες για μετακίνηση.

«Η ανάπτυξη και η διατήρηση κορυφαίων ταλέντων (talents) είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διατήρηση της μελλοντικής ανταγωνιστικότητας, καθώς και η συνεχής επένδυση στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των ανθρώπων, θα πρέπει να είναι ένας πρωταρχικός στόχος του κάθε οργανισμού που φιλοδοξεί να γίνει ηγέτης στην αγορά», δήλωσε η Lisa Barry, Talent, Performance and Reward Leader, Deloitte Touche Tohmatsu Limited (DTTL).

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας και την ανάλυση της Deloitte οι επιχειρήσεις πρέπει να εστιάσουν σε 3 περιοχές προκειμένου να διατηρήσουν τα ταλέντα τους: 

• Ουσιώδη καθήκοντα και ευθύνες. Οι εργαζόμενοι εκτιμούν περισσότερο την δουλειά τους όταν νιώθουν ότι αξιοποιούνται τα προσόντα και οι δεξιότητές τους, διαφορετικά επιλέγουν να αποχωρήσουν.  

• Προσοχή στις επικίνδυνες εργασιακές «ομάδες». Οι ομάδες που παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετακίνησης είναι οι ομάδες των νέων εργαζομένων (κάτω από 2 χρόνια στην ίδια δουλειά) καθώς και οι υπάλληλοι της Χιλιετίας (άτομα ηλικίας 31 και κάτω). Από τις έρευνες της Deloitte έχει φανεί ότι όσα περισσότερα έτη έχει κάποιος εργαζόμενος στην ίδια δουλειά τόσο λιγότερο επιθυμεί την αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος. Για να το αντιμετωπίσουν αυτό οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να δώσουν έμφαση σε προγράμματα ανάπτυξης νεοπροσληφθέντων.  

• Εμπιστοσύνη στην ηγεσία. Από τις έρευνες της Deloitte έχει διαπιστωθεί ότι όταν οι εργαζόμενοι λαμβάνουν από την διοίκηση ξεκάθαρα μηνύματα σχετικά με την στρατηγική της επιχείρησης και έχουν εμπιστοσύνη πως η διοίκηση της επιχείρησης θα υλοποιήσει την στρατηγική της, τότε η τάση για μετακίνηση κινείται σε χαμηλά επίπεδα.
Συνεπώς, η Deloitte, βασιζόμενη στα αποτελέσματα της έρευνας «Talent 2020», συνιστά στις εταιρίες να εντείνουν την προσοχή τους στην αξιοποίηση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων, δίνοντας έμφαση και επιβραβεύοντας την αυθεντική ηγεσία και προωθώντας ένα περιβάλλον με αποτελεσματική, διαφανή επικοινωνία.

Η Ελεάνα Γιαμπανά, Partner του τμήματος Human Capital της Deloitte Ελλάδος δήλωσε: «Στην Ελλάδα διανύουμε δυστυχώς την 5η χρονιά ύφεσης. Στην χώρα μας, το «τσουνάμι» των βιογραφικών συνεχίζεται και μάλιστα παρατηρούμε πως όταν συντρέχουν λόγοι που καθιστούν την μετακίνησή τους απαραίτητη τότε πολλά στελέχη ενδιαφέρονται περισσότερο για μία  μετακίνηση εκτός Ελλάδος. Από την άλλη, αν κάποιος εργάζεται σε μία επιχείρηση που θεωρείται βιώσιμη, είναι γεγονός πως δύσκολα σκέφτεται να μετακινηθεί παρά μόνο εάν παρουσιαστεί κάποια εξαιρετική ευκαιρία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το παράδοξο των στελεχών υπάρχει, ακόμη και σε μία αγορά όπως η ελληνική που η ανεργία αγγίζει το 25%!  Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, είναι λογικό πως σε μία τόσο «στεγνή» αγορά δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι ανησυχίας ότι τα ικανά στελέχη πρόκειται να αποχωρήσουν. 

Επειδή όμως η συνεχής επένδυση στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των ανθρώπων, θα πρέπει να είναι ένας πρωταρχικός στόχος του κάθε οργανισμού που φιλοδοξεί να γίνει ηγέτης στην αγορά, καμία επιχείρηση δεν πρέπει να εφησυχάζεται πάνω στην πλασματική στασιμότητα που έχει δημιουργήσει η κρίση και να θεωρήσει πως δεν υπάρχουν ευκαιρίες για τους ικανούς ανθρώπους που απασχολεί. Στην Deloitte θεωρούμε πως από τους καλύτερους τρόπους να κρατήσει μία επιχείρηση σήμερα τα ικανά στελέχη είναι να τους παρέχει συνεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση. Το ζητούμενο δηλαδή είναι να αναγνωρίσουν οι εργαζόμενοι ως την καλύτερη ευκαιρία για εξέλιξη της καριέρας τους το να παραμείνουν μέσα στον ίδιο εργοδότη και όχι να αποχωρήσουν από αυτόν»

Σχετικά με την έρευνα

Η έρευνα «Talent 2020: Εξετάζοντας το παράδοξο των ταλέντων από τη σκοπιά των εργαζομένων» είναι η τέταρτη κατά σειρά έκθεση για ταλέντα. Το «Talent 2020» είναι η συνέχεια της έρευνας «Διαχείριση ταλέντων σε μια ταραγμένη οικονομία». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Forbes Insights για να διερευνηθούν οι μεταβαλλόμενες προτεραιότητες και οι ανάγκες των εργαζομένων σε παγκόσμια κλίμακα και στις μεγάλες εθνικές εταιρίες. Η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει τα αποτελέσματα έρευνας κατά την οποία ερωτήθηκαν 560 εργαζόμενοι μεγάλων επιχειρήσεων στην Αμερική, την Ασία και τον Ειρηνικό, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.