Νέες αναταράξεις στην ασφαλιστική αγορά από την επαναγορά ομολόγων

Συναγερμός σήμανε στην ασφαλιστική αγορά αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας που επετεύχθη, ξημερώματα χθες,  στο Eurogroup περί επαναγοράς των ομολόγων του Ελληνικού δημοσίου.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ακόμη εθελοντικό κούρεμα των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους, πέρα από τις τράπεζες, και οι ασφαλιστικές εταιρείες, τίτλων δηλαδή που ήδη από το πρώτο κούρεμα υποτιμήθηκαν στο 47,5% της ονομαστικής τους αξίας και πλέον φαίνεται ότι θα υποτιμηθούν εκ νέου στο 35% επί της νέας μειωμένης αξίας τους.

Όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, εφόσον στην επαναγορά των ομολόγων συμμετάσχουν και οι ασφαλιστικές εταιρίες, οι νέες απώλειες τις οποίες θα υποστούν εκτιμάται ότι σε σύνολο θα ξεπεράσουν  ενδεχομένως το 0,5 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι προ κρίσης ο κλάδος είχε υπό την κατοχή του ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου της τάξης των 4 δισ. ευρώ, τα οποία με το κούρεμα υποτιμήθηκαν στο 1,4 δισ. ευρώ. Το ποιος θα είναι ο τελικος λογαριασμός της επαναγοράς θα εξαρτηθεί από το πως έχει αποτιμήσει άθε εταιρεία τα ομόλογα της. Όσες τα  έχουν σε ίδια κράτηση θα υποστούν βαρύ πλήγμα, ενώ όσες τα έχουν αποτιμήσει σε τρέχουσες αξίες θα κερδίσουν από την επαναγορά στο βαθμό που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν. 

Θεωρείται βέβαιο ότι  οι εταιρείες που έχουν τα ομόλογα σε ίδια κράτηση θα βρεθούν ενώπιον ενός νέου οικονομικού αδιεξόδου, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία εκπνέει η προθεσμία (31.12.2012) που είχε ορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος για την ολοκλήρωση όσων αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων εκκρεμούσαν και αποσκοπούσαν στην κάλυψη της… χασούρας των εταιρειών από το πρώτο κούρεμα των ομολόγων.

Η αγορά φαίνεται πως αναμένει με αγωνία να διαπιστώσει το ποια θα είναι η θέση της ΤτΕ για το θέμα αυτό, όπως και το κατά πόσο θα υποχρεωθούν από τις συνθήκες της αγοράς να συμμετάσχουν στην επαναγορά των  ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.