CrowdStrike: 540 εκ. με 1,08 δισ. οι ασφαλισμένες ζημιές

Ελενα Ερμείδου

Το εύρος των ασφαλισμένων ζημιών του παγκοσμίου μπλάκ άουτ που συνδέεται με την εταιρεία  CrowdStrike εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 540 εκατομμύρια δολάρια έως 1,08 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Parametrix. Σύμφωνα με την Μιcrosoft το κατεστραμμένο λογισμικό που έστειλε με την μορφή update η εταιρεία ασφάλειας Crowdstrike φέρεται να επηρέασε 8,5 εκατομμύρια συσκευές Windows.

Fortune 500

Την ίδια στιγμή, η Parametrix εκτιμά ότι η συνολική άμεση οικονομική ζημία που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του Fortune 500 των ΗΠΑ -εξαιρουμένης της Microsoft- από τη διακοπή επιχειρησιακών λειτουργιών λόγω του μπλακ άουτ της  CrowdStrike στις 19 Ιουλίου του 2024 είναι 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σταθμισμένες απώλειες 44 εκ. δολάδια ανά εταιρεία

Ωστόσο, δεδομένου ότι μόνο το 10% με 20% των οικονομικών ζημιών καλύπτονται από  ασφαλιστήρια συμβόλαια κυβερνοασφάλισης, η σταθμισμένη μέση απώλεια των ζημιών, σύμφωνα με την Parametrix  για κάθε εταιρεία του  Fortune 500 υπολογίζεται στα 44 εκατομμύρια δολάρια ανά εταιρεία. Κυμαίνεται, ωστόσο από 6 εκατομμύρια δολάρια για τις κατασκευαστικές εταιρείες και  σε 143 εκατομμύρια δολάρια για τις αεροπορικές εταιρείες.

Στο κόκκινο οι εταιρείες υγείας

Επιπλέον, η Parametrix εκτιμά ότι τις υψηλότερες άμεσες οικονομικές ζημιές θα υποστούν οι εταιρείες του Fortune 500 στον τομέα της υγείας (1,938 δισεκατομμύρια δολάρια), ακολουθούν οι τράπεζες (1,149 δισεκατομμύρια δολάρια) και εν συνεχεία έξι αεροπορικές εταιρείες του Fortune 500 που αναμένεται να αντιμετωπίσουν περίπου 860 εκατομμύρια δολάρια απώλειες.