Η μείωση των στεγαστικών πλήττει το bancassurance

Μεγαλύτερες από κάθε προηγούμενη χρονιά είναι οι απώλειες που καταγράφουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στα χαρτοφυλάκια bancassurance, λόγω της εξαιρετικά περιορισμένης πολιτικής χορηγήσεων που ακολουθούν εδώ και πολλούς μήνες οι τράπεζες.
 
Το 2012 βαίνει πλέον στο τέλος του και, όπως καταμαρτυρούν υψηλόβαθμοι παράγοντες του κλάδου, η νέα παραγωγή προερχόμενη από τα τραπεζικά δίκτυα είναι μειωμένη σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 90% σε ότι αφορά τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά δάνεια.
 
Απώλειες καταγράφονται επίσης στο ώριμο χαρτοφυλάκιο του κλάδου, όπου κάθε χρόνο λόγω της εκπνοής (λήξης) παλαιών συμβολαίων, αλλά και της πρόωρης -αν και σπάνιας- εξαγοράς δανείων, τα έσοδα των ασφαλιστικών εταιρειών μειώνονται σε ετήσια βάση κατά περίπου 5%.
 
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα ώριμα δάνεια έχουν μειωθεί από τις αρχές της κρίσης κατά περίπου 25%, ενώ η αναπλήρωσή τους από νέα περιορίζεται στο 5 με 10%, και υπό αυτή την έννοια η απώλεια εσόδων που έχει καταγράψει ο κλάδος από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο υπολογίζεται από τις αρχές της κρίσης στο 15%, ποσοστό που βαραίνει ιδιαίτερα τις αποδόσεις των ασφαλιστικών εταιρειών αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι λόγω της κρίσης το χαρτοφυλάκιο της αγοράς ουσιαστικά έχει πάψει να ανανεώνεται.
 
Όσο για τα επιχειρηματικά δάνεια και εδώ η εικόνα της αγοράς είναι αρνητική, με τις τράπεζες να έχουν κλείσει τη στρόφιγγα των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις, μειώνοντας κατά συνέπεια τα έσοδα των ασφαλιστικών εταιρειών.