Διατηρεί τα κέρδη το ευρώ παρά τη… διχασμένη Ευρωζώνη

Τελικά σημειώθηκε πρόοδος κατά τη χθεσινή ευρωπαϊκή σύνοδο για τον κοινοτικό προϋπολογισμό; Εξαρτάται από τον ποιον θα ρωτήσετε. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Hollande, εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας και μίλησε για μια πιο συνολική εικόνα της κατάστασης κατά τη σημερινή συνεδρίαση, τη στιγμή που η Angela Merkel κάνει λόγο για την πιθανότητα μιας νέας συνόδου το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Cameron, δήλωσε ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος μέχρι στιγμής και επανέλαβε την αξίωσή του για μείωση των δαπανών.

Οι συζητήσεις γύρω από τη νέα δανειακή δόση της Ελλάδας θα συνεχιστούν τη Δευτέρα. Μάλιστα σήμερα το Reuters δημοσιεύει ότι η Τρόικα συμφώνησε σε χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 έναντι 120% της αρχικής συμφωνίας. Το ευρώ δέχτηκε ώθηση έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση με την αντίδραση να σταματά λίγο πάνω από το 1,2900.

Στην στήριξη του ευρώ συνέβαλλε και η επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης AA+ της Γαλλίας από τον οίκο Standard & Poor’s, αν και διατήρησε αρνητικές τις προοπτικές. Επίσης, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς και διαμορφώθηκε στις 88 μονάδες το Νοέμβρη.

Στη Γερμανία, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος IFO ξεπέρασε τις προσδοκίες δείχνοντας πιθανή ανάκαμψη στη γερμανική οικονομία. Νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε το ΑΕΠ γ’ τριμήνου, το οποίο επιβεβαιώθηκε στο 0,2%.

Το ευρώ διαπραγματεύεται γύρω από τα 1,2900 δολάρια. Το επίπεδο αυτό μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως αντίσταση για την ισοτιμία καθώς αντιπροσωπεύει το 23,6% της διόρθωσης από την άνοδο του Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Πιθανή στήριξη γύρω από το 1,2824.