Δύναμις: Το κράτος συνασφαλιστής κινδύνων

Το κράτος θα πρέπει να παρεμβαίνει ως συνασφαλιστής για τους κινδύνους που δεν καλύπτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες τονίζει η Δύναμις στο IW.gr αναφερόμενη στην ασφάλιση των επιχειρήσεων έναντι των φυσικών καταστροφών και στο πρόβλημα που έγκειται στους «μη αποδεκτούς κινδύνους» προσθέτοντας ότι η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος ασφάλισης μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει για όλους τους εμπλεκομένους.

Συνέντευξη στην Ελενα Ερμείδου

Η ασφαλιστική κάλυψη των επιχειρήσεων έναντι των φυσικών καταστροφών αποτελεί μια επιτακτική ανάγκη στην εποχή της κλιματικής κρίσης, που διανύουμε. Ολοένα και συχνότερη είναι η εκδήλωση καταστροφικών φυσικών φαινομένων, όπως οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι τυφώνες κ.ά. Η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος ασφάλισης μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει για όλους τους εμπλεκομένους. Αρχικά, για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι, μέσω της ασφάλισης, εξασφαλίζουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό την περιουσία τους και τα κεφάλαια που έχουν επενδύσει, αλλά φυσικά και για τις ασφαλιστικές εταιρείες και το κράτος, του οποίου η αρωγή, πλέον, θα είναι αρκετά μικρότερη.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που πραγματεύεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι η επέκταση της ιδιωτικής ασφαλιστικής κάλυψης έναντι των ανωτέρω φαινομένων μέσω της καθιέρωσης της υποχρεωτικής ασφάλισης μεγάλων επιχειρήσεων. Σε αυτήν την περίπτωση, για τους κινδύνους που έχουν καθαρό ιστορικό ζημιών, διαθέτουν μέτρα προστασίας που προβλέπονται σύμφωνα με τους εκάστοτε νόμους και πληρούν τους κανόνες ανάληψης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, η ασφάλισή τους θα κυλήσει ομαλά.

Ωστόσο, το πρόβλημα έγκειται στους «μη αποδεκτούς κινδύνους» και οι συζητήσεις επί του νομοσχεδίου θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτό το κομμάτι. Πιο συγκεκριμένα, οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποχρεούνται να ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών, διασφαλίζοντας ότι έχουν την απαιτούμενη κάλυψη. Παράλληλα, το κράτος θα πρέπει να παρεμβαίνει ως συνασφαλιστής για τους κινδύνους που δεν καλύπτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, διασφαλίζοντας την πλήρη προστασία των επιχειρήσεων. Η κατανομή των κινδύνων στην ασφαλιστική αγορά θα πρέπει να γίνεται με αναλογικό τρόπο, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Αυτό το μοντέλο μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός ανθεκτικού και βιώσιμου συστήματος ασφάλισης έναντι των φυσικών καταστροφών, που θα προσφέρει ασφάλεια στους επιχειρηματίες και θα μειώσει την επιβάρυνση του κράτους.