Allianz : Η Ευρώπη πάνω σε τεντωμένο σχοινί

Ελενα Ερμείδου

Οι ΗΠΑ βαδίζουν σε φθαρμένο σκοινί. Η Κίνα πατάει φρένο. Οι πολιτικές συγκρούσεις συνεχίζονται. Η ανησυχία στον κόσμο ολοένα και αυξάνεται, με τις εκλογικές διαμάχες να κορυφώνονται και το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει στα ύψη. Η παγκόσμια ανάπτυξη βρέθηκε στο ναδίρ το 1ο εξάμηνο του 2024. Ο τομέας της μεταποίησης παρουσιάζει πλεονάζουσα προσφορά, ενώ η ζήτηση παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη.

Αυτές είναι οι έξι κύριες διαπιστώσεις της Allianz για την πορεία του κόσμου.

Οι κίνδυνοι ύφεσης εξακολουθούν να υφίστανται στην Ευρωζώνη και να αυξάνονται για τις ΗΠΑ.

Συνολικά, αναμένεται αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ στο +2,8% το 2024 και το 2025, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο +1,7% στις ΗΠΑ.

Η Κίνα θα συνεχίσει να διαχειρίζεται την επιβράδυνση της οικονομικής της ανάπτυξής (+4,3 % το 2025).

Οι κίνδυνοι παραμένουν ψηλά, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας σε ένα έτος εκλογικών αναμετρήσεων και συνεχιζόμενων παγκόσμιων συγκρούσεων.

Ένα καθοδικό σενάριο ανάπτυξης (δημοσιονομική διολίσθηση και αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων) θα σήμαινε -1,5 %. χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη και +1%. υψηλότερο πληθωρισμό, γεγονός που θα διατηρούσε τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μειώσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν καθυστερήσει ή και επιβραδύνει τους κύκλους χαλάρωσης λόγω του πληθωρισμού.

Οι στόχοι των τραπεζών για τον πληθωρισμό είναι πιθανό να επιτευχθούν στις αρχές του 2025, έξι μήνες αργότερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πληθωρισμός θα πρέπει να φτάσει στο 3,9% το 2025 μετά από 5,6% το 2024, με τις ΗΠΑ στο 2% και την Ευρωζώνη στο 2,1% και την Κίνα εκτός αποπληθωρισμού (+1,5%).

Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια άλλη μια φορά τον Σεπτέμβριο, αλλά στη συνέχεια θα περιμένει τη Fed προτού συνεχίσει τον κύκλο χαλάρωσης το 2025 με τέσσερις ακόμη περικοπές (στο 2,5%).

Οι κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές θα παραμείνουν επιφυλακτικές ως προς την χαλάρωση.