Αλλαγές στα εφάπαξ επιδόματα

Αλλαγές στα εφάπαξ βοηθήματα των ασφαλιστικών ταμείων ετοιμάζει η κυβέρνηση, αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού των. Οι αλλαγές στα εφάπαξ θα είναι μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος, καθώς πρόκειται για αμιγώς εισφορές εργαζομένων, που δεν επηρεάζουν τον προϋπολογισμό και ως εκ τούτου, δεν δημιουργούν κάποιο δημοσιονομικό θέμα.

Αυτό γιατί το εφάπαξ μειώνεται χρόνο με το χρόνο σε όλα τα Ταμεία, καθώς με τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ποσών που δικαιούνται όσοι βγαίνουν στη σύνταξη από το 2014 και μετά, ένα μέρος του εφάπαξ έχει μετατραπεί σε άτοκη επιστροφή εισφορών.

Υπάρχουν, ωστόσο, φορείς Πρόνοιας που καταβάλλουν πολύ υψηλά εφάπαξ σε σχέση με τα υπόλοιπα Ταμεία, αν και αυτά τα ποσά είναι μικρότερα σε σχέση με το παρελθόν και κυρίως πριν εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού.

Τα μεγαλύτερα ποσά καταβάλλονται από Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και από Ταμεία ΔΕΚΟ.

Στις πληρωμές του πρώτου διμήνου του 2024, ο τομέας Πρόνοιας Λιμενεργατών κατέβαλε εφάπαξ πάνω από 120.000 ευρώ, το υψηλότερο ποσό από όλα τα ταμεία.

Στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που λειτουργούν εντός του ΕΦΚΑ, τα εφάπαξ κυμαίνονται μεταξύ 30.000 ευρώ και 58.000 ευρώ.

Αντίθετα, το μέσο εφάπαξ για το Δημόσιο διαμορφώνεται στις 22.390 ευρώ, ενώ το μέσο εφάπαξ που πληρώθηκαν το 2023 συνολικά 30.821 συνταξιούχοι του Δημοσίου ήταν στις 24.417 ευρώ.

Η αλλαγή του υπολογισμού ωστόσο πλήττει κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους, και μάλιστα τους νεότερους, καθώς το  καλό τμήμα του εφάπαξ είναι αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλαν ως το 2013.

Ελ. Ε.