Ρυθμίσεις για εγγυητικά κεφάλαια και περιθώρια φερεγγυότητας

 Την αύξηση των ελάχιστων εγγυητικών κεφαλαίων των ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους Γενικούς κλάδους προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες.

Άλλη τροπολογία προβλέπει την αναπροσαρμογή των απαιτούμενων περιθωρίων φερεγγυότητας, ενώ στο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί και η ρύθμιση για την κατάργηση από την 21η Δεκεμβρίου 2012 της διάκρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών για την τιμολόγηση των προγραμμάτων στους κλάδους ζωής, ατυχημάτων, ασθενείας και αστικής ευθύνης από οχήματα.
Σε ότι αφορά τα εγγυητικά κεφάλαια των εταιρειών, αυτά αναπροσαρμόζονται ως εξής:

-       Αυξάνονται στα 2,5 εκατ. ευρώ από 2 εκατ. ευρώ για τις εταιρείες με παρουσία στους κλάδους Ατυχημάτων, Ασθένειας, Χερσαία Οχήματα, Σιδηροδρομικά οχήματα, Αεροσκάφη, Πλοία, Μεταφερόμενα Εμπορεύματα, Πυρκαϊά και στοιχεία της Φύσεως, Λοιπές ζημιές αγαθών, Διάφορες Χρηματικές Απώλειες, Νομικής Προστασίας, Βοήθειας. 

-          Αυξάνονται στα 3,4 εκατ. ευρώ από 3 εκατ. ευρώ για όσες εταιρείες έχουν έντονη αντασφαλιστική δραστηριότητα σε όλους τους ανωτέρω κλάδους

Τέλος, για τον καθορισμό του απαιτούμενου περιθωρίου φερεγγυότητας και για τον κλάδο Ζημιών αυξάνεται το ποσό των 50 εκατ. ευρώ σε 61,3 εκατ. ευρώ επί του οποίου εφαρμόζεται ο συντελεστής 18%, ενώ το ποσό των 35 εκατ. ευρώ επί του οποίου εφαρμόζεται συντελεστής 26% αυξάνεται στα 42,9 εκατ. ευρώ.