Προστασία από κάθε απρόοπτο με μια ταξιδιωτική ασφάλιση

Χιλιάδες άνθρωποι μετακινούνται καθημερινά από και προς κάθε κατεύθυνση. Οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί και κάθε προορισμός, σε κάθε μέρος της γης, είναι πλέον προσιτός και ένα ταξίδι στο εξωτερικό συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο ενός οικογενειακού προϋπολογισμού. 

Τα μεταφορικά μέσα πολλαπλασιάζονται και προσαρμόζουν τα δρομολόγιά τους ώστε να συνδυάζονται και να ανταποκρίνονται σε κάθε απαίτηση. Οι λόγοι μετακίνησης είναι πολλοί και διαφορετικοί, ταξίδια αναψυχής, ταξίδια για λόγους υγείας, επαγγελματικά ταξίδια, εκπαιδευτικά ταξίδια, ταξίδια συμμετοχής σε συνέδρια κ.λπ.

Ταυτόχρονα, όμως, πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι που δημιουργούνται και είναι γνωστό ότι μακριά από τη μόνιμη κατοικία καθενός, η αντιμετώπισή τους είναι δυσκολότερη. Οι κίνδυνοι αυτοί δεν προέρχονται μόνο από κάποιο ατύχημα ενός μεταφορικού μέσου, είναι περισσότεροι, πιο σύνθετοι και πιο ειδικοί. Το σύνολο των κινδύνων αυτών, που καλούνται ταξιδιωτικοί κίνδυνοι, αντιμετωπίζονται εύκολα και αποτελεσματικά με ένα ασφαλιστήριο ταξιδιωτικής ασφάλισης και, το κυριότερο, με ελάχιστο κόστος.

Κίνδυνοι που καλύπτονται

Με ένα ασφαλιστήριο ταξιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να ασφαλιστεί οποιοδήποτε άτομο, από 6 μηνών μέχρι και 75 ετών, και να καλύψει μια σειρά κινδύνων που μπορούν να επέλθουν, από τη στιγμή της αναχώρησής τους από τη μόνιμη κατοικία τους μέχρι και την επιστροφή τους σε αυτή. Οι καλύψεις αυτές μπορούν να προστατέψουν τον ταξιδιώτη από ένα μεγάλο εύρος κινδύνων, όπως:

– Έξοδα λόγω διακοπής, καθυστέρησης ή ακύρωσης του ταξιδιού.
– Απώλεια ή καθυστέρηση άφιξης των αποσκευών
– Έξοδα υγείας στο εξωτερικό, εντός ή εκτός νοσοκομείου, λόγω ατυχήματος ή ασθένειας ή/και υγειονομικής μεταφοράς στη χώρα μόνιμης διαμονής.
– Προσωπικό ατύχημα που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής είτε τη μόνιμη ανικανότητα για εργασία.
– Έξοδα επαναπατρισμού της σορού, σε περίπτωση θανάτου από ασθένεια ή ατύχημα.
– Έξοδα ταξιδιού και παραμονής συγγενικού προσώπου, σε περίπτωση νοσηλείας σε νοσοκομείο
λόγω ασθένειας ή ατυχήματος.
– Προσωπική αστική ευθύνη, σε περίπτωση πρόκλησης σωματικών βλαβών ή/και υλικών ζημιών σε τρίτους από τον ίδιο ή μέλη της οικογένειάς του, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
– Κλοπή χρημάτων που ο ασφαλιζόμενος μετέφερε για προσωπική του χρήση ή ταξιδιωτικών εγγράφων του ασφαλισμένου.
– Απαγωγή ή αεροπειρατεία

Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι κάθε απαίτηση αποζημίωσης θα πρέπει να στηρίζεται σε κάποιο αιφνίδιο, έκτακτο γεγονός που συνέβη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Συνεπώς, όλα τα ασφαλιστήρια περιλαμβάνουν εξαιρέσεις και δεν καλύπτονται περιστατικά που οφείλονται σε αιτίες όπως: 

– Προϋπάρχουσες ασθένειες
– Εγκυμοσύνη
– Πόλεμο, τρομοκρατικές ενέργειες
– Ραδιενέργεια ή ακτινοβολία
– Συμμετοχή σε επικίνδυνες δραστηριότητες, που δεν έχουν δηλωθεί και δεν έχουν γίνει αποδεκτές από την εταιρεία κ.λπ.

Επίσης υπάρχουν ελάχιστες περιοχές στον κόσμο όπου δεν ισχύει η κάλυψη, όπως π.χ. στο Αφγανιστάν.

Είδη συμβολαίων και κόστος

Ανάλογα με το είδος του ταξιδιού και τον αριθμό των ταξιδιωτών, υπάρχουν πολλά είδη συμβολαίων όπως:

– Ατομικά προγράμματα για ένα συγκεκριμένο ταξίδι
– Ατομικά προγράμματα για όλα τα ταξίδια σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο
– Ομαδικά προγράμματα ταξιδιωτών για ένα συγκεκριμένο ταξίδι
– Ομαδικά προγράμματα των εργαζομένων μιας επιχείρησης
– Ειδικά προγράμματα που απευθύνονται σε ταξιδιωτικά γραφεία

Αντίστοιχα είναι και τα κόστη ενός συμβολαίου. Πάντως τα ατομικά προγράμματα για ένα συγκεκριμένο ταξίδι είναι πολύ φθηνά και, ανάλογα με το εύρος των καλύψεων, μπορεί να βρει κάποιος στην αγορά, π.χ. από 15 ευρώ ασφάλιστρα για ένα επταήμερο ταξίδι στην Ευρώπη, μέχρι 200 ευρώ για ταξίδι ενός μηνός σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Εκτός των συμβολαίων αυτών, πολλές εταιρείες προσφέρουν και εξειδικευμένα ασφαλιστήρια που απευθύνονται σε ειδικές ομάδες καταναλωτών, όπως π.χ. ειδικό πρόγραμμα για ταξίδι χειμερινών σπορ σε συγκεκριμένο προορισμό.

Τα ασφαλιστήρια, το εύρος των καλύψεων, οι προϋποθέσεις ασφάλισης, οι ειδικοί όροι, οι εξαιρέσεις, τα ανώτατα όρια των κεφαλαίων κάλυψης και αποζημίωσης, τυχόν εκπτώσεις ή προσφορές για δωρεάν ασφάλιση πρόσθετων ατόμων (π.χ. ανήλικων παιδιών), ο τρόπος αποζημίωσης κ.λπ. διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία. Συνεπώς, ο ενδιαφερόμενος ταξιδιώτης θα πρέπει να ζητήσει προσφορά και να συγκρίνει τα κεφάλαια, τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Πηγή: εφημερίδα ασφαλίζομαι
Την εφημερίδα ασφαλίζομαι μπορείτε να δείτε εδώ