«Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης θα σημάνει άνοδο του ευρώ

Τις πρώτες 24 ώρες της νέας εβδομάδας μια σημαντική είδηση επηρέασε το ευρώ, αν και μια πραγματική ευκαιρία διάσπασης αναμένεται κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Η κυριότερη είδηση για το ενιαίο νόμισμα κατά την χθεσινή συνεδρίαση ήταν η υποβάθμιση της Γαλλίας από τη Moody’s από την κορυφαία αξιολόγηση Aaa σε Αa1. 

Η απόφαση αυτή επιβαρύνει τόσο την Ευρωζώνη όσο και το νόμισμά της. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γαλλία, οικονομία του ευρωπαϊκού «πυρήνα» που αποδίδει αξιοπιστία στις προσπάθειες διάσωσης των αδύναμων και μικρότερων χωρών.

Την είδηση υποδέχτηκε με απώλειες το ευρώ, αν και η πτώση δεν κράτησε. Αρχικά, οι υποβαθμίσεις χωρών της Ευρωζώνης είναι πιθανές και επομένως δεν έχουν σημαντικό ειδικό βάρος. Δεύτερον, πρόκειται ακόμα μια φορά για έναν καταλύτη σε μια αγορά που είναι λιγότερο «εύφλεκτη». Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η είδηση της υποβάθμισης ήρθε λίγο πριν από ένα σημαντικό θεμελιώδες γεγονός: την αναμενόμενη έγκριση της επόμενης δανειακής δόσης στην Ελλάδα.

Σήμερα η προσοχή στρέφεται στο Eurogroup, το οποίο εκτιμάται ότι τελικά θα εγκρίνει την εκταμίευση της επί πολλές ημέρες «παρακρατημένης» βοήθειας στην Ελλάδα (γίνεται λόγος για 44 δισ. ευρώ και λήψη των πόρων έως τις 6 Δεκεμβρίου). Ωστόσο, η Ελλάδα προβάλλει ακόμα αντιρρήσεις σε κάποιες απαιτήσεις και επομένως αναμένουμε και εδώ αντίδραση της αγοράς.