Οι ελπίδες για συμφωνία αποτελούν κίνδυνο για το δολάριο

Το δολάριο σημείωσε πτώση κατά τη διάρκεια της ασιατικής συνεδρίασης και είναι πιθανό να συνεχίσει να διολισθαίνει καθώς οι ελπίδες για μια συμφωνία σχετικά με το δημοσιονομικό πρόβλημα, αποτελούν κίνδυνο για το δολάριο.

Το δολάριο σημείωσε απώλειες έναντι όλων των νομισμάτων κατά τη διάρκεια της ασιατικής συνεδρίασης καθώς η διάθεση για ανάληψη κινδύνου αυξήθηκε, μειώνοντας τη ζήτηση για το ασφαλές καταφύγιο. Ο MSCI Asia-Pacific σημείωσε άνοδο πάνω από 1,0% ενώ το AUD υπεραπόδοσε 0,3% κατά μέσο όρο, έναντι όλων των υπολοίπων νομισμάτων. Η ειδησεογραφία κάνει λόγο για μια πολλά υποσχόμενη συνάντηση μεταξύ του Ομπάμα και μελών του Κογκρέσου την Παρασκευή, η οποία είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια λύση αποφυγής του λεγόμενου «δημοσιονομικού γκρεμού».

Αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα ενεργοποιήσει μια σειρά ισχυρότατων μέτρων (αυξήσεις φόρων, μειώσεις δαπανών) στο τέλος του έτους. Η CBO εκτιμά ότι αν τα μέτρα αυτά ενεργοποιηθούν θα μειώσουν το αμερικανικό ΑΕΠ κατά 0,6% και θα οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, το πρώτο εξάμηνο του 2013. Σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι επενδυτές ελπίζουν ότι μια σταθερή αμερικανική ανάπτυξη θα βοηθήσει να ξεπεραστούν τα προβλήματα της Ευρώπης και της Ασίας, η αποφυγή ενός σεναρίου ύφεση για τις ΗΠΑ θα είναι πολύ θετική εξέλιξη για το επενδυτικό συναίσθημα. 

Οι πωλήσεις υπαρχόντων κατοικιών για τον Οκτώβριο είναι η σημαντικότερη οικονομική ανακοίνωση. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 4,75 εκ. Αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική έκπληξη οι αγορές είναι πιθανόν να βρουν στήριγμα. Όσον αφορά το συναίσθημα, ο S&P 500 κινείται υψηλότερα και αυτό είναι πιθανό να μεταφερθεί και στην ευρωπαϊκή συνεδρίαση, επιτείνοντας τις πιέσεις στο δολάριο.