Talanx: Αύξηση λειτουργικών κερδών κατά 83%

Θετικά αποτελέσματα ανακοίνωση για το εννιάμηνο ο όμιλος Talanx, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από το ελληνικό υποκατάστημα της HDI-Gerling Industrie Versicherung AG. Συγκεκριμένα ο όμιλος κατέγραψε αύξηση λειτουργικών κερδών (EBIT) κατά 83% σε 1.3 δισ. ευρώ, διψήφια αύξηση παραγωγής στην πλειονότητα των κλάδων, σημαντικά βελτιωμένα έσοδα από επενδύσεις κατά 20%, εκτιμώμενα καθαρά έσοδα άνω των 600 εκ. ευρώ για το 2012 και διανομή μερίσματος στο υψηλότερο τμήμα των προβλέψεων για το 2012.  

Τα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 11% σε 19,9 δισ. ευρώ (17,8). Το λειτουργικό κέρδος (ΕΒΙΤ) ενισχύθηκε κατά 83% σε 1,3 δισ. ευρώ  (0,7) υποκινούμενο από το βελτιωμένο τεχνικό αποτέλεσμα και τα σημαντικά έσοδα από επενδύσεις. Τα καθαρά έσοδα του Ομίλου βελτιώθηκαν επίσης κατά 68% αγγίζοντας τα 549 εκ. ευρώ (327).

Ο Herbert K. Haas, Διευθύνων Σύμβουλος της Talanx AG, σχολίασε σχετικά: “Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα εννιαμήνου, τα οποία αποτυπώνουν την κερδοφορία του Ομίλου Talanx στο σύνολό του και την προοπτική του για περαιτέρω δημιουργία αξίας.”

Αποφασιστική πρόοδος σημειώθηκε επίσης κατά το τρίτο τρίμηνο και από στρατηγικής πλευράς. Όπως σημείωσε ο κ. Haas: “Με την επιτυχημένη Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO), o Talanx έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την εδραίωση της ανάπτυξης του Ομίλου στο μέλλον. Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση των πρόσφατων εξαγορών, πλησιάζουμε περισσότερο στην επίτευξη του στόχου μας για παραγωγή του 50% των ασφαλίστρων ιδιωτών από τις αγορές εκτός Γερμανίας. Εξακολουθούμε να παραμένουμε συνεπείς στην εκτέλεση της στρατηγικής μας, αποσκοπώντας πλέον στην εδραίωση της θέσης του Ομίλου.”

Ο κ. Haas σημείωσε ότι τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου δεν αποτελούν ακριβή βάση για αναγωγή στο σύνολο του έτους. Συγκεκριμένα τα έκτακτα έσοδα επενδύσεων κατά το πρώτο εννιάμηνο δεν αναμένεται να επαναληφθούν στο τελευταίο τρίμηνο. Επιπλέον, τα προγραμματισμένα έκτακτα έξοδα, τα οποία σχετίζονται με μέτρα αναδιάρθρωσης στη Γερμανία και στις χώρες του εξωτερικού, αναμένεται να επιβαρύνουν το τελευταίο τρίμηνο.

Ο κ. Haas παραμένει αισιόδοξος για το 2012 “Με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές κινήσεις στις κεφαλαιαγορές και οι προβλέψεις για μεγάλες ζημιές παραμείνουν εντός των προσδοκιών μας, ο Όμιλος Talanx προσβλέπει σε μικτά ασφάλιστρα της τάξεως των 26 δισ. ευρώ και έσοδα μετά από φόρους σε επίπεδα των 600 εκ. ευρώ. Έχουμε ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή μας να διανείμουμε ως μέρισμα το 35-45% των εσόδων μετά από δικαιώματα μειοψηφίας. Για το 2012 εκτιμούμε ότι η διανομή μερίσματος θα κινηθεί στο υψηλότερο τμήμα αυτής της πρόβλεψης.”

Το τρίτο τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από τις τελικές προετοιμασίες για το IPO που πραγματοποιήθηκε στις 2 Οκτωβρίου. Η τιμή έκδοσης ήταν 18,30 ευρώ, ενώ την πρώτη μέρα εισαγωγής στο χρηματιστήριο η τιμή της μετοχής διαπραγματεύτηκε στα 19,05 ευρώ. Καθώς το IPO πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας του τρίτου τριμήνου δεν αποτυπώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα της 30ης Σεπτεμβρίου 2012 – με εξαίρεση τις καταβληθείσες εισφορές κεφαλαίου. Οι στόχοι του IPO είναι η χρηματοδότηση οργανικής ανάπτυξης καθώς και μικρότερων εξαγορών, η αποπληρωμή δανείων και η ενδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης. Το 11,2% των μετοχών κυκλοφορεί σε ελεύθερη διασπορά σε ιδιωτικούς και θεσμικούς επενδυτές. Η Meiji Yasuda, ως στρατηγικός εταίρος της Talanx, κατέχει το 6,5%. Η HDI V.a.G, η οποία θα διατηρήσει το πλειοψηφικό μερίδιο σε μακροχρόνιο ορίζοντα, κατέχει το υπόλοιπο 82,3%. Όλες οι νεοεκδιδόμενες μετοχές έχουν δικαίωμα πλήρους μερίσματος για το σύνολο του οικονομικού έτους 2012.

Βιομηχανικές Ασφαλίσεις

Οι βιομηχανικές ασφαλίσεις εξακολουθούν να λειτουργούν κάτω από την επωνυμία HDI-Gerling η οποία καλύπτει πλέον αποκλειστικά αυτόν τον κλάδο. Τα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα στις βιομηχανικές ασφαλίσεις σημείωσαν αύξηση 11% σε 2,8 δισ. ευρώ (2,6) στο τέλος του τρίτου τριμήνου. Η συνεχής ανοδική τάση στην παραγωγή οφείλεται κυρίως στις γενικές ασφαλίσεις (πυρός και αστικής ευθύνης) καθώς και στην αυξητική τάση των ασφαλίστρων αυτοκινήτου στην αγορά της Γερμανίας. Η ανάπτυξη των ασφαλίστρων στις εταιρίες του εξωτερικού ήταν σταθερή συνολικά.

Το τεχνικό αποτέλεσμα του κλάδου ανέρχεται σε 69 εκ. ευρώ (74), λόγω του οριακά ενισχυμένου δείκτη ζημιών, με το μεικτό δείκτη να αυξάνεται επίσης σε 94,3 % (93,1). Τα έσοδα από επενδύσεις βελτιώθηκαν κατά 20% σε 181 εκ. ευρώ (151). Καθοριστικός παράγοντας υπήρξε η βελτίωση των έκτακτων εσόδων από την HDI-Gerling Industrie: ενώ το προηγούμενο έτος είχε επηρεαστεί αρνητικά από τις απομειώσεις τίτλων, το τρέχον έτος σημειώθηκαν έκτακτα έσοδα από την πώληση τίτλων.

Το λειτουργικό κέρδος (EBIT) για τον κλάδο ανήλθε σε 215 εκ ευρώ (168), ενισχυμένο κυρίως από τη σημαντική αύξηση των εσόδων από επενδύσεις και των άλλων εσόδων, τα οποία βελτιώθηκαν κατά 40% αγγίζοντας τα -35 εκ ευρώ (-57), αντισταθμίζοντας τη μικρή υποχώρηση στο τεχνικό αποτέλεσμα.