Σ. Ζαχαράκη-Δημογραφικό, ένα πρόβλημα που διογκώνεται. Λύσεις σε συνεργασία με την ιδιωτική ασφάλιση

Θεσμικό Χαιρετισμό απηύθυνε στο 17 Insurance Conference 2024 η κα. Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Στον χαιρετισμό της η κα Ζαχαράκη μεταξύ άλλων ανέφερε:

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ότι υπάρχει κενό ασφλάλισης. Με πρωτοβουλίες όπως η έκπτωση ΦΠΑ στα ακινητα, το γεγονός ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένα για πυρκαγιά πλυμμήρα, σεισμό, η υποχρεωτική ασφάλιση με τζίρο άνω των 2 δις έχεί φανει η στήριξη της κυβέρνησης προς την κάλυψη του κενού ασφάλισης.

Υπάρχει ένα κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον αυτής της συνεργασίας, και σίγουρα υπάρχει μια θετική οπτική από πλευράς κυβέρνησης.

Η παρουσία μου σε αυτό το συνέδριο αποτελεί απόδειξη των μεγάλων και σημαντικών προεκτάσεων που έχουν οι πολιτικές του υπουργείου μας, και αφορούν και αυτόν τον τεράστιο κλάδο της ασφάλισης. Υπάρχει μια πραγματικότητα που παραδεχεται ανοικτά η αγορά και αυτή είναι ότι υπάρχουν δημογραφικές εξελίξεις. Το δημογραφικό πρόβλημα συνίσταται στην αλλαγή της ηλικιακής σύνθεσης, με τα άμεσα εξαρτώμενο ισοζύγιο θανάτων-γεννήσεων. Σημαντική επίδραση στην εξέλιξη του φυσικού ισοζυγίου έχουν η υπογεννητικότητα και το διαρκώς αυξανόμενο μέσο προσδόκιμο διαβίωσης.

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των γεννήσεων σταθερά μειώνεται σε σχέση με παλαιότερα. Παράλληλα οι θάνατοι είναι ελαφρώς μειωμένοι σε σχέση με την προηγούμενη διετία-τριετία της πανδημίας, ξεπέρασαν τους 140.000. Αναμενόμενο αυτό να συνεχίζεται και να αυξάνουν οι θάνατοι να μειώνονται οι γεννήσεις.

Αυτό που βλέπουμε είναι οι επιδράσεις στις κοινωνωνικές δαπάνες και στη μακροχρόνια περίθαλψη και τις συντάξεις, αλλά και το κομμάτι των αριθμών των εργασιακά ενεργών ανθρώπων. Είναι μια νέα πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αποφύγουμε και για αυτό πρέπει να γίνουμε περισσότερο ενεργοί. Στο υπουργείο συλλέγουμε όλες τις προτάσεις στα υπουργικά αλλά και όλων των φορέων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τις ενσωματώσουμε σε ένα εθνικό σχέδιο δράσης.

Θέτουμε στο επίκεντρο τη μακροχρόνια φροντίδα έχοντας πάρει και βοήθεια από την Κομισιόν έτσι ώστε να εκπονηθεί μια μελέτη με ειδικά προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης ασθενειών.

Εστιάζουμε επίσης στην παραμονή των μεγαλυτέρων στην εργασία και σε όλο το κομμάτι της υγιούς και ενεργού γήρανσης. Όλα αυτά τα δουλεύουμε με την κομισιόν όπως επίσης και προγράμματα ψηφιακής επιμόρφωσης. Χαρακτηριστικό είναι το πρόγραμμα των 8,7 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιότήτων των ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία. Έχουμε συστήσει δε, μια Επιτροπή για τη μακροχρόνια φροντίδα.

Ένα αίτημα – συμπέρασμα και από τον κλάδο είναι να έχουμε και προτάσεις που μπορούν να προκύψουν στο κομμάτι του δημογραφικού, ατη στήριξη νέων ζευγαριών, που θέλουν να κάνουν οικογένεια και να ανοίξουν το σπίτι τους.

Με όλες αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία.