Μια απρόσμενα αρνητική μέτρηση στο ΑΕΠ θα δώσει πτωτική συνέχεια στο ευρώ

Λίγο πάνω από τις μέσες εκτιμήσεις διαμορφώθηκε το ΑΕΠ στη Γερμανία το τρίτο τρίμηνο, στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση από το 0,3% και έναντι πρόβλεψης για 0,1%. Στην Ευρωζώνη το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει στο -0,1% την ίδια περίοδο παραμένοντας για δεύτερο τρίμηνο σε αρνητικό έδαφος και επιβεβαιώνοντας ότι η Ζώνη του Ευρώ βρίσκεται σε τεχνική ύφεση.

Τα αδύναμα στοιχεία ανάπτυξης υπογραμμίζουν την αποδυνάμωση των πρόσφατων δεικτών PMI μεταποίησης και υπηρεσιών και είναι πιθανό να επιβαρυνθεί το ευρώ καθώς οι traders προσδοκούν νέα στήριξη από την ΕΚΤ. Παρ’ όλα αυτά, δεν αναμένεται συνέχεια στην πτωτική του πορεία καθώς η επιβράδυνση της Ευρωζώνης έχει ήδη προεξοφληθεί από μερίδα επενδυτών. Από την άλλη πλευρά, μια μέτρηση πάνω από τις εκτιμήσεις μπορεί να στηρίξει σημαντικά το ενιαίο νόμισμα όπως και την ευρύτερη διάθεση για ρίσκο.

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τη μηνιαία έκθεσή της με τους traders να αναζητούν ενδείξεις για πρωτοβουλίες στήριξης της οικονομίας. Η τελευταία αναθεώρηση της μέτρησης του πληθωρισμού του Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα επιβεβαιώσει την προηγούμενη με τον ετήσιο πληθωρισμό ελαφρώς μειωμένο στο 2,5%.