Οι μακροπρόθεσμες εγγυήσεις μεταθέτουν (;) τη Solvency II

Οι μακροπρόθεσμες εγγυήσεις (long term guarantees) είναι πιθανό να αναβάλλουν την εφαρμογή της Solvency II και για μετά την 1η Ιανουάριου του 2014. Η διαβούλευση της EIOPA με τις εποπτικές αρχές των κρατών μελών της Ε.Ε. για τη μείωση της όποιας διαφοράς προκύψει μεταξύ του ενεργητικού και του παθητικού των ασφαλιστικών εταιρειών στα μακροχρόνια προγράμματα λόγω εφαρμογής του Solvency II, κινείται με σχετικά αργούς ρυθμούς.

Οι χρόνος που μεσολαβεί για τον προσδιορισμό των σεναρίων, την εφαρμογή τους, εν συνεχεία την αξιολόγησή τους και εν τέλει την τροποποίηση – βελτίωση του Solvency II μέσω του omnibus II, είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος φέρεται να αναμένει από την EIOPA να καθορίσει τις όποιες παραδοχές κρίνει σκόπιμες για τα long term guarantees, ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες να αρχίσουν την άσκηση και αμέσως μετά να ακολουθήσει η τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια θεωρητική δοκιμασία την οποία θα περάσουν οι εταιρείες ώστε από τα αποτελέσματα αυτής η EIOPA να οδηγηθεί σε ένα πλαίσιο ικανό να περιορίσει τις όποιες εντάσεις προκύψουν από την εφαρμογή της Solvency II (αυξημένη μεταβλητότητα – αρνητική ή θετική) κυρίως σε ότι αφορά τα μακροχρόνια προγράμματα και ειδικότερα στο ενεργητικό τους που υπόκειται σε όλους τους οικονομικούς κύκλους.

Στόχος είναι να υπάρξουν οι αναγκαίες προσαρμογές στη δομή του νέου εποπτικού πλαισίου για να μειωθούν υπερβολικές διαφορές μεταξύ του ενεργητικού και του παθητικού των ασφαλιστικών εταιρειών.

Σε αυτή τη φάση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το θέμα συζητείται στον τριμερή διάλογο μεταξύ των αρμόδιων ευρωπαϊκών νομοθετικών σωμάτων. Τονίζεται δε ότι ιδέες υπάρχουν πολλές για την εναρμόνιση του ενεργητικού με το παθητικό, μένει ωστόσο να επιλεγούν αυτές βάσει των οποίων θα εκτελεστεί η άσκηση για τα long term guarantees.
 
Το σχετικό project θα συντονιστεί από την EIOPA με κοινές ημερομηνίες για όλα τα κράτη μέλη που πιθανολογείται ότι θα ανακοινωθούν εντός του έτους, ενώ η άσκηση προβλέπει και τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων σε ένα πλαίσιο επικύρωσης αυτών που θα καθορίσει η EIOPA.