Τραπεζικός κλάδος: Αλλάζει για να μη… «βουλιάξει»!

Με ταχύτητα φωτός αλλάζει ο τραπεζικός χάρτης στην Ελλάδα, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει διαπραγματεύσεις και έχουν πραγματοποιηθεί συμφωνίες με διαδικασίες «fast track», που για πολλούς θα έπρεπε να έχουν γίνει στη χώρα μας, σταδιακά, εδώ και χρόνια.

Το πολυσυζητημένο και πολυαναμενόμενο consolidation στον κλάδο γίνεται επιτέλους πραγματικότητα και θα έχει ιδιαίτερα θετικές συνέπειες, καθώς οι συνενώσεις αυξάνουν τα στοιχεία ενεργητικού, δημιουργούν ισχυρότερους μετόχους, και μειώνουν τις ανάγκες αναχρηματοδότησης των νέων τραπεζών. Και βέβαια πραγματοποιείται μία από τις βασικές επιθυμίες της κυβέρνησης και της Τρόικας, που εδώ και καιρό έχουν εκφράσει την επιθυμία για ένα τραπεζικό τομέα που θα αποτελείται από τρεις, το πολύ τέσσερις, ομίλους. 

Η ναυαρχίδα τράπεζα που δημιουργείται στον κλάδο μέσω των «κινηματογραφικών» εξελίξεων, των οποίων προσφάτως έχουμε γίνει θεατές, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από αυτήν που προέρχεται από τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank. Ο εν λόγω «γάμος» διαμορφώνει έναν πραγματικό τραπεζικό κολοσσό του οποίου η δυναμική ξεφεύγει από τα στενά όρια της χώρας και θα έχει πανευρωπαϊκή εμβέλεια. 

Δεύτερος σε μέγεθος θα είναι ο όμιλος της Alpha Bank με την Εμπορική, ενώ από πολύ κοντά ακολουθεί και η Πειραιώς με την ΑΤΕ και τη Geniki Bank. 

Σε ό,τι αφορά την Εθνική και τη Eurobank, η συγχώνευση των δύο τραπεζών πρόκειται να δημιουργήσει ένα πιστωτικό ίδρυμα με συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 109,7 δισ. ευρώ και καταθέσεις στα 87,9 δισ. ευρώ. Η σχέση αυτή μάλιστα των χορηγήσεων προς τις καταθέσεις, η οποία ανέρχεται στο 1,25:1 (καθώς συρρικνώνονταν σταθερά τα τελευταία χρόνια τα υπόλοιπα των καταθέσεων), σε συνδυασμό και με τις υψηλές επισφάλειες (σε 18% υπολογίζονται τα «κόκκινα δάνεια» στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα), θεωρείται πως επέβαλε το συγκεκριμένο «deal». 

Από την Εθνική εκτιμάται ότι ο ενιαίος όμιλος θα πετυχαίνει ετήσιες συνέργειες προ φόρων της τάξης των 570 με 630 εκατ. ευρώ από το τέλος του 2015. Ο πρόεδρος της ΕΤΕ Γ. Ζανιάς, ο οποίος θα παραμείνει πρόεδρος και στο νέο σχήμα – όπως και ο διευθύνων σύμβουλος Αλ. Τουρκολιάς – δήλωσε πως η δημόσια πρόταση που ανακοινώθηκε «στοχεύει στη δημιουργία ενός διευρυμένου τραπεζικού ομίλου στην Ελλάδα, που θα διαδραματίσει τον καίριο ρόλο του πυλώνα σταθεροποίησης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση που θα στηρίξει την ελληνική οικονομική ανάκαμψη». 

Σημειώνεται σχετικά ότι η νέα τράπεζα θα έχει στην Ελλάδα δίκτυο 991 καταστημάτων με 53.156 εργαζόμενους (34.000 της ΕτΕ και 19.156 της Eurobank) σύμφωνα με στοιχεία του 2011. Ως επόμενο βήμα φέρεται η απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο οι δύο τράπεζες διαθέτουν από περίπου 6,5 δισ. ευρώ η κάθε μία, αν και τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank ξεκαθάρισαν προς το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν προτίθενται να μπουν σε μάχη διεκδίκησης, εάν το Τ.Τ. δεν ανακεφαλαιοποιηθεί με κάποιο τρόπο πριν την πώλησή του, κάτι που πάντως δεν πρόκειται να συμβεί προτού οριστικοποιηθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. 

Όσον αφορά τη Millennium Bank, την οποία ο πορτογαλικός όμιλος προσπαθεί να πουλήσει πάνω από ένα χρόνο, έχοντας μάλιστα ενισχύσει την τράπεζα με κεφάλαια ύψους 150 εκατ. ευρώ προκειμένου να ανέλθει στο 8% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank δεν επιβεβαιώνουν, ούτε καν σχολιάζουν τις πληροφορίες περί συνομιλιών.
Σχετικά με το deal Alpha- Εμπορικής, η Crédit Agricole ανακοίνωσε ότι έχει υπογραφεί σύμβαση εμπιστευτικότητας και έχουν ξεκινήσει αποκλειστικές συζητήσεις, με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους. 

Βαρόμετρο στην επιλογή των Γάλλων αποτέλεσαν οι χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι εγγυήσεις που προσέφερε για τη διατήρηση ανοιχτής γραμμής πίστωσης κρίθηκαν ικανοποιητικές. Υποστηρικτής της διαδικασίας, χωρίς όμως να εμπλέκεται άμεσα, ήταν και το κράτος του Κατάρ. Η νέα τράπεζα θα έχει καταθέσεις άνω των 40 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 62,8 δισ. ευρώ και ενεργητικό 79,6 δισ. ευρώ, ενώ θα αριθμεί 708 καταστήματα στην Ελλάδα και 12.121 εργαζόμενους. Με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου 2012, τα μερίδια αγοράς ήταν για την Alpha Bank 14,6% στις χορηγήσεις, 12,5% στις καταθέσεις και για την Εμπορική 8,5% στις χορηγήσεις και 6,5% στις καταθέσεις. 

Το μεγαλύτερο, όμως, όφελος για την Alpha είναι ότι ενισχύει τα βασικά εποπτικά της κεφάλαια με 3 δισ. ευρώ και ισχυροποιεί σημαντικά τη μετοχική της βάση, καθώς η Crédit Agricole θα αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλομετόχους της, ενώ μετοχική θέση στην τράπεζα διατηρεί και το Κατάρ. 

Η Crédit Agricole έχει ήδη βάλει στην Εμπορική 2,32 δισ. ευρώ, έναντι μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου, ανεβάζοντας τα βασικά εποπτικά της κεφάλαια περίπου στο 12,4%. Επιπροσθέτως, δεσμεύθηκε να ενισχύσει την Εμπορική με άλλα 700 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν πρόσθετες προβλέψεις για μελλοντικές επισφάλειες, κίνηση που θα ανεβάσει το Core Tier I της Εμπορικής περίπου στο 16%. 

Εξ αυτών τα 550 εκατ. ευρώ θα μπουν στην Εμπορική μέχρι το τέλος του έτους και την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου στην Alpha έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ. 

Με το υπόλοιπο ποσό των 150 εκατ. ευρώ η Crédit Agricole θα αγοράσει μετατρέψιμες ομολογίες που θα εκδώσει η Alpha Bank, αφού όμως ολοκληρωθεί η απορρόφηση της Εμπορικής από την Alpha. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν η έκδοση ΜΟΔ και η κάλυψή τους από την Crédit Agricole θα διενεργηθούν ταυτόχρονα με την ανακεφαλαιοποίηση ή μετά την ολοκλήρωσή της προκειμένου να είναι γνωστό το μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank. 

Με τις παραπάνω κινήσεις η Alpha Bank θα ενισχύσει τα βασικά εποπτικά της κεφάλαια κατά 3 δισ. ευρώ και αυτή η ενίσχυση θα συνυπολογιστεί στην ανακεφαλαιοποίηση. 

Οι κεφαλαιακές ανάγκες του σχήματος Alpha – Εμπορικής εκτιμάται από αναλυτές ότι ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ περίπου. Αν υιοθετηθεί η πρόταση, για κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών κατά 60% με έκδοση κοινών μετοχών και κατά 40% με CoCos, η Alpha θα χρειάζεται 3,6 δισ. ευρώ μέσω ΑΜΚ, ενώ θα λάβει από το Τ.Χ.Σ. και κεφάλαια 2,4 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης CoCos. 

Μέχρι το 2014 η μετοχική σύμπραξη 

Η μετοχική σύμπραξη της Alpha Bank με τη γαλλική Crédit Agricole θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014. Η ανακοίνωση της Crédit Agricole αναφέρει ότι στο πλαίσιο των όρων και των προϋποθέσεων που έθεσαν η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπάρχει και η ρήτρα βάσει της οποίας η Crédit Agricole θα τοποθετήσει τα κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ, που απαιτούνται για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα. Διατηρεί, δε, το δικαίωμα να τα αντλήσει σε 3 δόσεις, με τελευταία στο τέλος του 2014. Κι αυτό προκειμένου, εν μέσω βαθιάς ύφεσης και σημαντικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, να μη βρεθεί ο αγοραστής της Εμπορικής με χρηματοδοτικό άνοιγμα. 

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, όπως αναφέρεται και πιο πάνω, απέκτησε και τη Geniki Bank από τη γαλλική Société Generale. Με την εξαγορά αυτή, το pro forma σύνολο ενεργητικού του ομίλου Πειραιώς θα φθάσει τα 77 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις τα 46 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις πελατών τα 37 δισ. ευρώ. Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, συμπεριλαμβανομένων της Γενικής Τράπεζας και της ATEbank, θα απασχολεί συνολικά 18.000 εργαζόμενους περίπου, ενώ το σύνολο του δικτύου καταστημάτων θα αριθμεί 1.328 μονάδες, με παρουσία σε 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, και θα εξυπηρετεί 6 εκατ. πελάτες. 

Επίσης ο όμιλος ενδεχομένως να συγχωνεύσει δια απορροφήσεως και τη μικρή Τράπεζα FBBank, η οποία πλειοψηφικά ανήκει στην οικογένεια Ρέστη, σε ποσοστό 64,79%. Εμμέσως όμως η Πειραιώς – από τη στιγμή που απέκτησε την Αγροτική Τράπεζα και η οποία κατείχε το 19,6% της FBBank – συμμετέχει στην τράπεζα αυτή με κάτι λιγότερο από 20%, με αποτέλεσμα να είναι ο δεύτερος σε μέγεθος μέτοχος της FBB. Στην εν λόγω τράπεζα, διάφοροι επιχειρηματίες ελέγχουν το 9,4% ενώ η Olympia Development του Πάνου Γερμανού διατηρεί ένα 6,24%.

Η δημόσια πρόταση της ΕΤΕ για τη Eurobank

Η ΕΤΕ, σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωσή της, προσφέρει ως αντάλλαγμα νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με νέα ονομαστική αξία 1 ευρώ ανά μετοχή, με σχέση 58 νέες μετοχές, έναντι κάθε 100 μετοχών της Eurobank. 

«Εφόσον επιτευχθεί η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eurobank, οι νυν μέτοχοι της ΕΤΕ και οι νυν μέτοχοι της Eurobank θα εκπροσωπούνται στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ κατά 75% και 25% αντίστοιχα», σημειώνει. 

Το νέο σχήμα θα ονομάζεται Όμιλος ΕΤΕ, το ενεργητικό του θα ανέρχεται σε 177,7 δισ. ευρώ και θα διαθέτει ισχυρό δίκτυο διανομής μέσω 925 υποκαταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, καθώς και βελτιωμένη παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη με ισχυρές θέσεις σε βασικές περιφερειακές αγορές όπως η Τουρκία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σερβία. 

Η ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης τελεί υπό την αίρεση σειράς εποπτικών και εταιρικών εγκρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕ. 

Όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή της η ΕΤΕ, πρέπει «να εγκριθεί από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 30 Οκτωβρίου η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ» και να εγκριθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την ΤτΕ, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κάθε άλλη αρμόδια αρχή είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό».
Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης, η Εθνική Τράπεζα σημειώνει πως προτίθεται να προβεί σε συγχώνευση με τη Eurobank

Η Εθνική επίσης αναφέρει, ότι μέτοχοι της Eurobank, που εκπροσωπούν συνολικά ποσοστό 43,6% του μετοχικού κεφαλαίου, έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν τις μετοχές τους στη δημόσια πρόταση, για να προσθέσει πως η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012, ανέρχεται σε 1.922 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα της Eurobank ανέρχεται σε 603 εκατ. ευρώ. 

Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «κατόπιν της μεταβίβασης από τον Όμιλο EFG Consolidated Holdings S.A. (ο «Όμιλος») ποσοστού 43,6% στα εννέα μέλη της οικογένειας Λάτση, καθώς και στο ίδρυμα με την επωνυμία «John S. Latsis Public Benefit Foundation», καθένας από τους ανωτέρω αναφερόμενους διάδοχους μετόχους κατέχει σήμερα ποσοστό περίπου 4,4% της εταιρείας (οι «Διάδοχοι Μέτοχοι»), ενώ ο Όμιλος EFG Consolidated Holdings S.A. διατηρεί ποσοστό 1,15%. Οι διάδοχοι μέτοχοι έχουν αναλάβει τη δέσμευση μέσω διακριτών δεσμεύσεων να προσφέρουν τις μετοχές τους στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης». 

Η ΕΤΕ θεωρεί πως η δημόσια πρόταση προσφέρει πλεονεκτήματα στρατηγικής σημασίας, καθώς ο ενιαίος φορέας αναμένεται:

• να δημιουργήσει έναν διευρυμένο τραπεζικό όμιλο με μεγαλύτερη σταθερότητα και βιωσιμότητα, ο οποίος θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα,
• στη νοτιοανατολική Ευρώπη, η δυνατότητα συνδυασμού προϊόντων, δικτύων διάθεσης και ισολογισμών θα επιτρέψει στο νέο τραπεζικό όμιλο να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες των πελατών σε όλη την περιφέρεια.
• να επιτύχει υψηλό βαθμό συνεργειών και δημιουργία αξίας μέσω ενός αξιόπιστου σχεδίου ενοποίησης, το οποίο θα συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία και από τα δύο ιδρύματα και
• να προσφέρει σημαντικά βελτιωμένες δυνατότητες ανεξαρτητοποίησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά τα επόμενα χρόνια.

Η Crédit Suisse Securities (Europe) Limited ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης, καθώς και κατά την επερχόμενη συγχώνευση.
Οι δηλώσεις των επικεφαλής της ΕΤΕ

Ο κ. Γεώργιος Ζανιάς, πρόεδρος της ΕΤΕ, επεσήμανε: «η Δημόσια Πρόταση που ανακοινώθηκε σήμερα, στοχεύει στη δημιουργία ενός διευρυμένου τραπεζικού ομίλου στην Ελλάδα που θα διαδραματίσει τον καίριο ρόλο του πυλώνα σταθεροποίησης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση που θα στηρίξει την ελληνική οικονομική ανάκαμψη». 

Από την πλευρά του ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, σημείωσε: 

«Με την παρούσα δημόσια πρόταση, η ΕΤΕ επιταχύνει την τάση ενοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δημιουργώντας ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ικανό να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που βιώνει η Ελλάδα και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους μετόχους και των δύο τραπεζών. Η στήριξη μεγάλης μερίδας μετόχων της Eurobank ισχυροποιεί τη δημόσια πρόταση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι και το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank θα αναγνωρίσει την αξία που δημιουργεί η δημόσια πρότασή μας και θα προτείνει τη συναλλαγή στους μετόχους της Eurobank. Καλωσορίζουμε στην Εθνική Τράπεζα τη διακεκριμένη διοίκηση και το προσωπικό της Eurobank και προσδοκούμε τη σημαντική τους συνεισφορά για ένα επιτυχημένο κοινό μέλλον». 

Η επωνυμία του ενιαίου ομίλου θα είναι Όμιλος ΕΤΕ. Ο διευρυμένος όμιλος ΕΤΕ, με βάση τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις των ΕΤΕ και Eurobank για την περίοδο που έληξε 31 Μαρτίου 2012, θα είχε συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ., δάνεια προς πελάτες 109,7 δισ. και καταθέσεις 87,9 δισ. 

Ο ενιαίος τραπεζικός όμιλος θα επωφεληθεί από ένα ισχυρό δίκτυο διανομής μέσω 925 υποκαταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, καθώς και από τη βελτιωμένη παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη, με ισχυρές θέσεις σε βασικές περιφερειακές αγορές όπως η Τουρκία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σερβία. 

Στη ΝΑ Ευρώπη, το συνδυασμένο εύρος προϊόντων του δικτύου καταστημάτων και του ενεργητικού θα επιτρέψει στο νέο τραπεζικό όμιλο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατειακών αναγκών στην ευρύτερη περιοχή. 

Οι συνέργειες της συγχώνευσης

Εκτιμάται ότι ο ενιαίος όμιλος θα πετυχαίνει ετήσιες συνέργειες προ φόρων της τάξης των 570 – 630 εκατ. ευρώ από το τέλος του 2015. 

Οι βασικές πηγές συνεργειών περιλαμβάνουν:

• Το συνδυασμό του εγχώριου και περιφερειακού δικτύου των δύο τραπεζών,
• Την ενοποίηση υποδομών, συστημάτων και κεντρικών εργασιών,
• Τη μείωση γενικών και διαχειριστικών εξόδων, τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς,
• Τη βελτιστοποίηση της συλλογής καταθέσεων και της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ενιαίου ομίλου και
• Την αύξηση του ποσοστού συναλλαγών με τους υπάρχοντες πελάτες μέσω της διευρυμένης γκάμας προϊόντων και της χρηματοοικονομικής ευρωστίας του ενιαίου ομίλου

«Ο ενιαίος όμιλος σκοπεύει να διαχειριστεί το χρόνο υλοποίησης της διαδικασίας ενοποίησης με ευέλικτο τρόπο, με στόχο να ελαχιστοποιήσει όσο το δυνατόν τυχόν κοινωνικές επιπτώσεις στους υπαλλήλους και των δύο τραπεζών, λαμβάνοντας υπόψη και τις παρούσες συνθήκες».
Αναφορικά με το διοικητικό συμβούλιο, οι κ.κ. Γεώργιος Ζανιάς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς θα παραμείνουν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, αντίστοιχα, στο νέο όμιλο της ΕΤΕ.
Στον κ. Ευθύμιο Ν. Χριστοδούλου θα ανατεθεί ο ρόλος του προέδρου της υπό σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής της ΕΤΕ.
Η πρόθεση για τις υπόλοιπες θέσεις του διοικητικού συμβουλίου είναι να κατανεμηθούν κατά τρόπο ανάλογο ανάμεσα στις δύο τράπεζες. 

Η επιλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής, καθώς και των άλλων υψηλόβαθμων διοικητικών θέσεων στον ενιαίο φορέα θα στηριχτεί στην προσέγγιση «οι καλύτεροι εκ των δύο», αντικατοπτρίζοντας τις αντίστοιχες δυνατότητες των δύο Οργανισμών και διοικητικών ομάδων. 

Διοικητικές μεταβολές στην ΕΤΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, απεδέχθη την εισήγηση της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού & Αμοιβών του Δ.Σ. της Τράπεζας και παρέτεινε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013 τις συμβάσεις εννέα γενικών διευθυντών. Επίσης, με απόφαση της διοίκησης, παρατάθηκαν οι συμβάσεις επτά Βοηθών γενικών διευθυντών και μετετράπησαν τέσσερις συμβάσεις σε συμβάσεις Ειδικού Συμβούλου Διοίκησης.
Ειδικότερα:

Α) Γενικοί Διευθυντές

Παρατάθηκαν μέχρι 31/12/2013 οι συμβάσεις των:
Αθανασόπουλου Ανδρέα, Γεν. Δ/ντή Λιανικής Τραπεζικής, Δημόπουλου Δημητρίου, Γεν. Δ/ντή Εταιρικής Τραπεζικής, Μυλωνά Παύλου, Γεν. Δ/ντή Στρατηγικής & Δραστηριοτήτων Εξωτερικού & Οικονομικού Συμβούλου του Ομίλου, Σταθόπουλου Μιλτιάδη, Γεν. Δ/ντή Νομικών Υπηρεσιών & Εταιρικής Διακυβέρνησης Καρυτινού Αριστοτέλη, Γεν. Δ/ντή Ακίνητης Περιουσίας Τράπεζας & Ομίλου, Οράτη Μιχάλη, Γεν. Δ/ντή Διεύθυνσης Διαχείρισης Κινδύνων της Τράπεζας & του Ομίλου, Πολιτοπούλου Μαριάννας, Γεν. Δ/ντριας Διαχείρισης Απαιτήσεων Λιανικής Τραπεζικής του Ομίλου, Τζάκου Νέλλης, Γεν. Δ/ντριας Λειτουργιών, Φραγκιαδάκη Λεωνίδα, Γεν. Δ/ντή Διαχείρισης Διαθεσίμων και Χρηματαγοράς 

Β) Βοηθοί Γενικοί Διευθυντές

Παρατάθηκαν μέχρι 31/12/2013 οι συμβάσεις των: Γουτάκη Παναγιώτη, Βοηθού Γεν. Δ/ντή Επενδυτικής Τραπεζικής, Κατζηλιέρη-Ζουρ Ιωάννας, Βοηθού Γεν. Δ/ντριας Λιανικής Τραπεζικής, Μαυρόγαλου Σπυρίδωνος-Σταύρου, Βοηθού Γεν. Δ/ντή Προμηθειών Ομίλου, Παλαιολόγου Τηλέμαχου, Βοηθού Γεν. Δ/ντή Ασφαλείας της Τράπεζας & του Ομίλου, Παναγιωτόπουλου Θεοφάνη, Βοηθού Γεν. Δ/ντή Εταιρικής Τραπεζικής, Φουρτούνη Πέτρου, Βοηθού Γεν. Δ/ντή Εσωτερικού Ελέγχου Επιθεώρησης της Τράπεζας και του Ομίλου – Γεν. Επιθεωρητή της Τράπεζας και του Ομίλου, Φραγγέτη Δημητρίου, Βοηθού Γεν. Δ/ντή Πιστοδοτήσεων της Τράπεζας & του Ομίλου 

Γ) Παράταση και μετατροπή συμβάσεων

Παρατάθηκαν και μετετράπησαν σε συμβάσεις Ειδικού Συμβούλου Διοίκησης οι συμβάσεις των:
• Ασημόπουλου Σπύρου, Ειδικού Συμβούλου Διοίκησης σε θέματα Διαχείρισης Απαιτήσεων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, μέχρι 31/12/2013
• Βράιλα Δημητρίου, Ειδικού Συμβούλου Διοίκησης σε θέματα που θα του αναθέτει η Διοίκηση, μέχρι 31/3/2013
• Βρανά Ανδρέα, Ειδικού Συμβούλου Διοίκησης σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, μέχρι 31/3/2013
• Μπαλαμπάνη Ιωάννη, Ειδικού Συμβούλου Διοίκησης σε θέματα συγχωνεύσεων, μέχρι 31/3/2013

Δ) Παραίτηση Γενικού Διευθυντού

Ο Γενικός Διευθυντής Οργάνωσης, Πληροφορικής και Προμηθειών του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, κ. Γεώργιος Πάσχας, υπέβαλε την παραίτησή του για να αποχωρήσει την 30ή Σεπτεμβρίου 2012. Ο κ. Πάσχας, στον οποίο η Διοίκηση εύχεται κάθε επιτυχία στις μελλοντικές ενασχολήσεις του, δεν αποδέχθηκε, για προσωπικούς λόγους, πρόταση για παράταση της συμβάσεώς του που έληγε στις 30 τρέχοντος μηνός.

Η πρόταση της Alpha Bank για την Εμπορική

Η Alpha Bank ανακοίνωσε επίσημα πως έχει εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Crédit Agricole S.A. για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών εκδόσεως της Εμπορικής Τραπέζης Α.Ε. 

Η εξαγορά αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2012, μετά τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων των αρμόδιων εποπτικών αρχών και την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας διαβουλεύσεως με εκπροσώπους των εργαζομένων της Crédit Agricole S.A. 

Η Alpha Bank, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, εξαγοράζει την Εμπορική Τράπεζα A.E. ενισχυμένη κεφαλαιακά κατά ευρώ 2,85 δισ. Η Crédit Agricole S.A., πέραν της κεφαλαιακής ενισχύσεως ύψους ευρώ 2,3 δισ. τον Ιούλιο του 2012, θα καταβάλει, πριν από την εξαγορά, επιπλέον κεφάλαια ύψους ευρώ 0,5 δισ. 

Επιπροσθέτως, η Crédit Agricole S.A. θα αγοράσει ομόλογο εκδόσεως της Alpha Bank ύψους ευρώ 150 εκατ. μετατρέψιμο σε μετοχές. Η Crédit Agricole S.A. θα έχει την ευχέρεια μετατροπής του ομολόγου σε κοινές μετοχές Alpha Bank, τηρουμένων των προϋποθέσεων και των όρων της ομολογιακής συμβάσεως. 

Η Alpha Bank θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών εκδόσεως της Εμπορικής Τραπέζης Α.Ε. έναντι συμβολικού ανταλλάγματος σύμφωνου με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Με τη συμφωνία αυτή το ενοποιημένο σχήμα ενισχύεται κεφαλαιακά κατά ευρώ 3 δισ. και συμβάλλει στο υπάρχον σχέδιο ανακεφαλαιοποιήσεως της τραπέζης. 

Η Alpha Bank θα προχωρήσει στην ενοποίηση της Εμπορικής Τραπέζης Α.Ε. και θα oλοκληρώσει το σχέδιο αναδιοργανώσεως που είχε ξεκινήσει η Crédit Agricole S.A. μετά την εξαγορά της το 2006. Η ενοποίηση των εργασιών αναμένεται να έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη, με το πλήρες όφελος των συνεργειών λειτουργικού κόστους να εκτιμάται σε ευρώ 150 εκατ. ετησίως, λόγω σημαντικών οικονομιών κλίμακας. Η εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης Α.Ε. είναι ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς το ενιαίο σχήμα θα κατέχει pro forma μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα 19% στις καταθέσεις και 25% στις χορηγήσεις και ηγετική θέση στη στεγαστική πίστη και στα επιχειρηματικά δάνεια. Το pro forma συνολικό ενεργητικό θα ανέρχεται σε ευρώ 78 δισ., με βάση την 31η Μαρτίου 2012.
Credit Agricole 

Εναρμονισμένη με τους κανόνες η πρόταση

Η δεσμευτική προσφορά της Alpha Bank είναι εναρμονισμένη με τους κανόνες και τις ρυθμίσεις που έθεσαν οι αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Crédit Agricole, ήτοι:
• Η ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας από την Crédit Agricole S.A., η οποία έχει ήδη εισφέρει 2,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2012, προβλέπεται να αυξηθεί σε 2,85 δισ. ευρώ και η Crédit Agricole S.A. προβλέπεται  να εγγραφεί για ομόλογα αξίας 150 εκατ. ευρώ, μετατρέψιμα, υπό προϋποθέσεις και έπειτα από πρωτοβουλία της Crédit Agricole S.A., σε μετοχές εκδόσεως της Alpha Bank. Η τρέχουσα χρηματοδότηση της Crédit Agricole S.A. στην Εμπορική προβλέπεται να μειωθεί αντιστοίχως (0,7 δισ. ευρώ).
• Τιμή μεταβίβασης 1 ευρώ
• Αποπληρωμή σε τρεις δόσεις – η τελευταία εκ των οποίων είναι προγραμματισμένη για το τέλος του 2014 – της υπολειπόμενης αναχρηματοδότησης που θα έχει παράσχει η Crédit Agricole S.A. στην Εμπορική κατά την ημέρα της μεταβίβασης, με εγγυήσεις ποιοτικών στοιχείων του ενεργητικού.

Η Crédit Agricole S.A. εκτιμά ότι αυτή η διαδικασία θα βοηθούσε στην επίτευξη των στόχων φερεγγυότητας της Crédit Agricole S.A. για το τέλος του 2013, όπως έχουν προηγούμενα ανακοινωθεί. Είναι ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική του ομίλου για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής του διάρθρωσης και την επικέντρωση στις βασικές του δραστηριότητες.
Η συναλλαγή αυτή θα συνεισέφερε στη συγκέντρωση της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας.
Η Crédit Agricole S.A. θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό και την αγορά για την πρόοδο που επιτυγχάνεται στις συνομιλίες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο.

Τράπεζα Πειραιώς
Η εξαγορά της Γενικής προσφέρει συνέργειες

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς είναι πεπεισμένη ότι η εξαγορά της Γενικής προσφέρει συνέργειες στο διευρυμένο όμιλο και διευκολύνει την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση. Ο κ. Μιχάλης Σάλλας δήλωσε: «Μετά την εξαγορά επιλεγμένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της ATEbank, η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η προσθήκη της Γενικής Τράπεζας θα βελτιώσει περαιτέρω τα κεφάλαια και τις πηγές χρηματοδότησής μας και ενισχύει τη θέση μας στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση». Όπως αναφέρεται, η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο που έχει οριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και στοχεύει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και στην ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Οι όροι και οι προϋποθέσεις της συναλλαγής έχουν εγκριθεί από το ΤΧΣ. Η συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2012 και υπόκειται στις απαιτούμενες κανονιστικές εγκρίσεις.
Τα κύρια σημεία της συναλλαγής είναι τα ακόλουθα:
• Συνολική επένδυση της Société Générale ύψους 444 εκατ. ευρώ, η οποία υπόκειται σε πιθανή θετική αναπροσαρμογή κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, με βάση την καθαρή θέση (Net Asset Value) της Γενικής Τράπεζας στις 30 Σεπτεμβρίου 2012. Αυτό το ποσό θα καταβληθεί κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της συναλλαγής και θα αποτελείται από:
– Την ανακεφαλαιοποίηση της Γενικής Τράπεζας μέσω προκαταβολής έναντι μελλοντικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 281 εκατ. ευρώ (αυτό το ποσό ενδέχεται να αναπροσαρμοστεί κατόπιν διενέργειας οικονομικού και νομικού ελέγχου από το ΤΧΣ πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής), όπως προσδιορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος,
– Κάλυψη ομολογιών έκδοσης της Τράπεζας Πειραιώς από τη Société Générale συνολικού ύψους 163 εκατ. ευρώ (με πιθανή θετική αναπροσαρμογή), οι οποίες είτε θα παράσχουν πρόσβαση σε αυξήσεις κεφαλαίου που θα οδηγούν στην απόκτηση του 0,5% του συνολικού αριθμού κοινών μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς από τη Société Générale, κατόπιν ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης, είτε (εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση μέχρι τα μέσα του 2014) θα μετατραπούν αυτόματα σε ομολογίες κεφαλαίου Tier 1, με μηχανισμό μόνιμης απομείωσης απαίτησης (permanent write-down mechanism).
–  Το τίμημα για την εξαγορά i) του 100% των μετοχών που κατέχει η Société Générale και ii) των απαιτήσεων της Société Générale που αντιστοιχούν σε προκαταβολές έναντι μελλοντικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου συμφωνήθηκε στο 1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η συνολική καθαρή θέση της Γενικής Τράπεζας ήταν 100 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2012.
• Σήμερα η Γενική Τράπεζα δεν λαμβάνει διατραπεζική χρηματοδότηση από τη Société Générale ούτε προβλέπεται στη συμφωνία αντίστοιχη υποχρέωση για το μέλλον.

Στρατηγική επιδίωξη

Με τη Γενική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά μια πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη και αυτοχρηματοδοτούμενη τράπεζα. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει άριστες δυνατότητες να αποκαταστήσει τη λειτουργική απόδοση και την κερδοφορία της Γενικής Τράπεζας, εκμεταλλευόμενη και τις συνέργειες που θα προκύψουν από την ενσωμάτωσή της στον όμιλο Πειραιώς. Αυτή η εξαγορά, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη επένδυση ύψους 444 εκατ. ευρώ, θα βελτιώσει τη χρηματοοικονομική και τη στρατηγική θέση της Τράπεζας Πειραιώς και θα αυξήσει τη συνολική ελκυστικότητά της, στο πλαίσιο της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Με αυτήν τη συναλλαγή η Τράπεζα Πειραιώς (στοιχεία 31 Μαρτίου 2012, συμπεριλαμβανομένων των αποκτηθέντων επιλεγμένων στοιχείων της ATEbank):
• Ενισχύει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 1,2 ποσοστιαία μονάδα.
• Ενισχύει τη ρευστότητά της άνω των 300 εκατ. ευρώ
• Αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες κάλυψης του ποσού που θα απαιτηθεί να καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής της.
• Ενισχύει την ηγετική της θέση στην ελληνική τραπεζική αγορά, διαμορφώνοντας μερίδιο αγοράς 20% στις καταθέσεις και 17% στις χορηγήσεις.
• Ωφελείται από σημαντικές συνέργειες ύψους 50 εκατ. ευρώ, προ φόρων (244 εκατ. ευρώ, προ φόρων μαζί με την ΑΤΕbank) σε ετήσια βάση μετά την πάροδο τριετίας.
• Διατηρεί τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις της στο 124%.
• Βελτιώνει τον δείκτη κάλυψης από προβλέψεις των δανείων σε καθυστέρηση στο 60% από 56%.
• Αυξάνει τον δείκτη συσσωρευμένων προβλέψεων προς δάνεια στο 9,5% από 7,4%.
• Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς για τη συναλλαγή είναι η Lazard Frères.
Γενική Τράπεζα

Η ανακοίνωση μετά την υπογραφή της συμφωνίας

Κατόπιν ενημέρωσης που έλαβε από τη Société Générale, η Γενική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. ανακοίνωσε ότι στις 19/10/2012 η Société Générale σύναψε οριστική συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς, δυνάμει της οποίας, μεταξύ άλλων:
(i) η Société Générale συμφώνησε να πωλήσει και η Τράπεζα Πειραιώς συμφώνησε να αγοράσει την ανερχόμενη σε ποσοστό 99,08% συμμετοχή της Société Générale στη Γενική Τράπεζα, και
(ii) η Société Générale συμφώνησε να εκχωρήσει και να μεταβιβάσει και η Τράπεζα Πειραιώς συμφώνησε να αποκτήσει το 100% των προκαταβολών του μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας, στις οποίες έχει και πρόκειται να προβεί η Société Générale. Το αντάλλαγμα για την ανωτέρω πώληση, εκχώρηση και μεταβίβαση ανέρχεται συνολικά σε 1 εκατ. ευρώ.
Ως μέρος της συναλλαγής, η Société Générale συμφώνησε επίσης να προκαταβάλει στη Γενική Τράπεζα το ποσό των 281 εκατ. ευρώ, όπως ζητήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο πρόκειται να κεφαλαιοποιηθεί. Αυτό το ποσό ενδέχεται να προσαρμοστεί επί τη βάσει ειδικού ελέγχου (due diligence) που πρόκειται να διενεργήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Επίσης, η Γενική Τράπεζα ενημερώθηκε ότι η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, υπό την επιφύλαξη ιδίως της λήψης οριστικών κανονιστικών εγκρίσεων. Τέλος, η Γενική Τράπεζα ενημερώθηκε ότι το Δ.Σ. του ΤΧΣ ενέκρινε τη συναλλαγή στις 19/10/2012.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή μικρομετόχων 

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μικρομετόχων στα γραφεία της ΟΤΟΕ. 

Οι παριστάμενοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την απαράδεκτη στάση του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδας σε σχέση με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εξαιτίας της οποίας κινδυνεύουν με οικονομικές απώλειες σε μια εποχή που τα εισοδήματά τους εξανεμίζονται. 

Ζήτησαν ίση μεταχείριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με τις ιδιωτικές τράπεζες ως προς την ανακεφαλαιοποίηση, για τη διασφάλιση των μικρομετόχων, του Ελληνικού Δημοσίου και κατ’ επέκταση της ελληνικής κοινωνίας. 

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα και των 77.000 μικρομετόχων οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η συνάντηση αποτελεί απαρχή του αγώνα τους, σε συντονισμό με τους εργαζομένους του Τ.Τ., προκειμένου να αποτραπεί η μεγάλη αδικία. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής, η οποία αναλαμβάνει το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγράμματος δράσης.

Πηγή: Περιοδικό ΧΡΗΜΑ
Το περιοδικό μπορείτε να δείτε εδώ