Marsh: Αύξηση στο κόστος ασφάλισης παγκοσμίως

Τα ασφάλιστρα παγκοσμίως συνέχισαν να αυξάνονται το τρίτο τρίμηνο του 2012, ακολουθώντας την αργή αλλά σταθερή τάση που εμφανίστηκε από το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Σύμφωνα με τον Risk Management Global Insurance Index της Marsh που καταγράφει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό κόστος σε διάστημα ενός έτους, οι τιμές στους βασικούς κλάδους ασφάλισης αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο μόλις κατά 0,9% .

Στην ετήσια ανανέωση των ασφαλίσεων το κόστος ασφάλισης αυξήθηκε στο 1,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, δηλαδή παρουσίασε τα ίδια επίπεδα αύξησης που έτρεξαν και στο αντίστοιχο δεύτερο τρίμηνο. Τα στοιχεία, που δημοσιεύονται στην τριμηνιαία έκθεση της Marsh, Global Insurance Market Quarterly Briefing  υποδηλώνουν ότι οι αλλαγές αν και παρουσιάζουν διακυμάνσεις αναλόγως κλάδου ασφάλισης εντούτοις δείχνουν μια τάση σταθεροποίησης.

Ο Andrew Chester, CEO της Bowring Marsh, σχολίασε για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, «Ενώ η παγκόσμια ασφαλιστική αγορά εξακολουθεί να είναι σε μια σαφώς μεταβατική κατάσταση, τα αποτελέσματα ανά κίνδυνο ποικίλλουν σημαντικά. Με τα αυξημένα διαθέσιμα κεφάλαια από πλευράς αναληπτικής ικανότητας και τη μεγάλη όρεξη των ασφαλιστών για ανάληψη  σωστά διαχειριζόμενων κινδύνων, οι ασφαλισμένοι είναι ακόμη σε θέση να επιτύχουν ευνοϊκά αποτελέσματα στην ανανέωση σε αρκετούς κλάδους ασφάλισης».

Επίσης, στις ανανεώσεις ασφαλίσεων, χρηματοοικονομικών κινδύνων και επαγγελματικών ευθυνών καταγράφηκε αύξηση 1,9% κατά μέσο όρο, αποδεικνύοντας ότι η τάση που ξεκίνησε ήδη από πέρυσι, συνεχίστηκε και αυτή τη χρονιά. Ιδιαίτερα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε κάθε μεγάλη χώρα της ευρωζώνης αντιμετώπισαν αυξήσεις στο κόστος ασφάλισης αστικής ευθύνης και αυστηρότερους όρους από τους ασφαλιστές.

Η ασφάλιση περιουσίας παρουσίασε μία σταθεροποιημένη κατάσταση σε θέματα κόστους ελλείψει μεγάλων απωλειών από φυσικές καταστροφές, μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2012 παρουσιάζοντας αυξήσεις στις ανανεώσεις κατά μέσο όρο 1,2%.
Οι ασφαλίσεις ευθυνών και διαφόρων κινδύνων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά μέσο όρο 1,2%, στις ανανεώσεις του τρίτου τριμήνου, παρουσιάζοντας 0,8% υψηλότερη αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο.

Ενώ, τα δεδομένα στην αγορά των ΗΠΑ κατέδειξαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις αντιμετώπισαν αυξήσεις στο κόστος ασφάλισης παρά μειώσεις σε όλους τους βασικούς κλάδους ασφάλισης.

Είναι σημαντικό να δούμε στην επόμενη έκθεση της Marsh πως οι πρόσφατες καταστροφές στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν το τελευταίο τρίμηνο του 2012.