Τι λέει η ΕΑΣΕ για τις εξελίξεις στην οικονομία

Η ΕΑΣΕ παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.  Σε ανακοίνωση της αναφέρει πως «η οριακή πλειοψηφία της περασμένης Τετάρτης, σε συνδυασμό με την ψήφιση του Προϋπολογισμού, δίνει οπωσδήποτε τις αναγκαίες «ανάσες», αν και δεν φαίνεται να είναι σίγουρη ούτε η συνολική καταβολή της δόσης, ούτε η έγκαιρη πληρωμή της. Η ανησυχία, όμως, των Ανωτάτων Στελεχών αφορά περισσότερο την αποδοτικότητα της ακολουθούμενης πολιτικής.

Εφόσον ο Προϋπολογισμός υπηρετεί τη συμφωνημένη με την Τρόικα πολιτική, η ΕΑΣΕ κρίνει σκόπιμη τη δημοσιοποίηση των σκέψεων και των προβληματισμών της σχετικά με την καταλληλότητα των μέτρων που επιβάλλονται. Κι αν τα διαρθρωτικά μέτρα είναι στην πλειοψηφία τους θεμιτά κι επιθυμητά, ωστόσο οι μακροοικονομικές αστοχίες που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες. Αντιθέτως, η ΕΑΣΕ πιστεύει ότι ο διάλογος και η κριτική σκέψη βοηθούν να αποφύγουμε τα λάθη που έχουν σημειωθεί έως τώρα.

Ποια ήταν αυτά;
Θεωρώντας δεδομένη την ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος, η Τρόικα έπρεπε από την αρχή να θεωρήσει ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα «φερεγγυότητας» κι όχι συγκυριακό  πρόβλημα «ρευστότητας». Αυτή η εκτίμηση οδήγησε – και οδηγεί μέχρι σήμερα – στην ιδέα ότι με δόσεις δανεισμού και απανωτά μέτρα λιτότητας για να αυξηθεί η εγχώρια ανταγωνιστικότητα, θα μπορούσε γρήγορα να επανέλθει η ανάπτυξη και να γίνει βιώσιμο το χρέος. Η ίδια λογική επικρατεί και σήμερα, όταν μάλιστα ο πρωτογενής Προϋπολογισμός έχει σχεδόν ισοσκελιστεί και το εξωτερικό ισοζύγιο έχει φτάσει περίπου σε φυσιολογικό έλλειμμα, -3.5% του ΑΕΠ.

Όπως με λύπη διαπιστώνει η ΕΑΣΕ, η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε μερικές νέες διαρθρωτικές αδυναμίες με τις οποίες δεν ασχολείται σχεδόν κανείς. Η ασφυξία που δημιουργείται επιδεινώνει την ιδιωτική οικονομία,  όταν η τελευταία καλείται να σηκώσει το βάρος της προσαρμογής και της ανάπτυξης. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες των στελεχών, εταιρίες με υγιή χαρακτηριστικά και διάρθρωση οδηγούνται στο κλείσιμο, εξαιτίας της καταβαράθρωσης της ζήτησης και του ζοφερού μέλλοντος. Το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να χάσουμε το πλεονέκτημα του ποιοτικού ανθρώπινου δυναμικού που η Ελλάδα διαθέτει. Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες η χώρα «αιμορραγεί» λόγω της αθρόας αποχώρησης υψηλής ποιότητας στελεχών επιχειρήσεων που φεύγουν για το εξωτερικό, γεγονός που κάνει την μελλοντική ανάκαμψη ακόμη πιο επίπονη και ίσως μακρινή.

Η ΕΑΣΕ πιστεύει ότι είναι λάθος η πολιτική του «μαρτυρίου της σταγόνας» που ακολουθεί η Τρόικα διότι χτυπά την ιδιωτική οικονομία, από την οποία η ίδια περιμένει την ανάκαμψη. Ούτε είναι ορθό να δίδεται η δόση μετά από μήνες, ενώ εντωμεταξύ πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες που έχουν προκύψει από την προ ολίγων μηνών καθυστερημένη περικοπή του χρέους που οφείλεται σε ιδιώτες.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΑΣΕ, θέλοντας να συμπαρασταθεί με εποικοδομητικό τρόπο στον Υπουργό Οικονομικών που έχει αναλάβει πολύ βαρύ φορτίο, πιστεύει ότι η προσπάθεια δεν πρέπει να επικεντρωθεί μόνο στην άμεση καταβολή της δόσης, που να περιλαμβάνει και τις δόσεις Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, άρα περίπου 45 δισ. ευρώ. Πιστεύει ότι για να γίνει η οικονομία μας βιώσιμη πρέπει, εφόσον εφαρμόσουμε άμεσα όλες τις υποχρεώσεις μας, μαζί με μια νέα «διευθέτηση» του υπάρχοντος χρέους, να δοθούν στη χώρα από τις αρχές του 2013 και τα 24+24 δισ. των ετών 2013-2014. Διαφορετικά, η λιτότητα θα πολλαπλασιάσει τις ανάγκες της οικονομίας για δανεισμό και σύντομα μπορεί να βρεθούμε πάλι στο ίδιο σημείο».