Οι ασφαλιστικές ανάγκες του αγροτικού τομέα

Όταν μιλάμε για τις ασφαλιστικές καλύψεις του αγροτικού τομέα, αναφερόμαστε στο σύνολο των δραστηριοτήτων της αγροτικής οικονομίας, από την παραδοσιακή γεωργική μονάδα μέχρι το πιο σύγχρονο και αυτοματοποιημένο συσκευαστήριο νωπών προϊόντων. Συνεπώς, στον ασφαλιστικό αυτό κλάδο περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός διαφορετικών καλύψεων που εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα της κάθε αγροτικής εκμετάλλευσης. Στις «αγροτικές ασφαλίσεις» εντάσσονται όλοι οι κίνδυνοι που απειλούν τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, δηλαδή τη γεωργία, τη κτηνοτροφία, την αλιεία, τη μελισσοκομία, την ιχθυοκαλλιέργεια, τη δασοπονία κ.λπ. 

Παρά τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού, παρά τη συρρίκνωση της συμμετοχής του πρωτογενούς τομέα στο σύνολο του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, ο αγροτικός τομέας παραμένει ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και, μάλιστα, με τις τρέχουσες συνθήκες, ένα κομμάτι στο οποίο μπορεί να στηριχθεί η ανάκαμψη. Παράλληλα, ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής οικονομίας, η εκβιομηχανοποίησή της και η ανάπτυξη οργανωμένων και πρότυπων γεωργικών βιομηχανιών αναπλήρωσε το συνολικό όγκο των παραγόμενων προϊόντων και ανέπτυξε νέες αγορές. Η ασφάλιση βέβαια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων αποτελούσε πάντα ένα ιδιαίτερο αντικείμενο, στο οποίο δεν συμμετείχαν πολλές ασφαλιστικές εταιρείες. 

Σήμερα, πλέον, πολλές εταιρείες μπορούν να προσφέρουν τα προγράμματα αυτά και έχει αναπτυχθεί ένας υγιής ανταγωνισμός προς όφελος του ασφαλισμένου αγρότη. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ και δεν υπάρχουν αποκλειστικότητες ή στεγανά. Όλες οι τράπεζες και όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες απευθύνονται και στον αγροτικό τομέα και καλύπτουν πολλές από τις ανάγκες τους. Η διαφορά έγκειται στην εμπειρία, στην τεχνογνωσία και στο επίπεδο εξυπηρέτησης της σύγχρονης αγροτικής επιχείρησης.
Όπως είναι φυσικό, η επιχείρηση-αγροτική εκμετάλλευση έχει ανάγκη σχεδόν όλες εκείνες τις καλύψεις που αφορούν και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις. 

Οι κίνδυνοι φωτιάς, κεραυνού, έκρηξης, βραχυκυκλώματος, κλοπής, ληστείας, πλημμύρας, αστικής ευθύνης προς τρίτους από τους προαναφερόμενους κινδύνους, ζημιών από σεισμό, καθίζησης, κατολίσθησης, τρομοκρατικών ενεργειών, θραύσης υαλοπινάκων κ.λπ. είναι κοινοί για κάθε εγκατάσταση, για κάθε γραφείο, για κάθε δραστηριότητα. Επίσης, οι κίνδυνοι αστικής ευθύνης προς τρίτους από τη λειτουργία των χώρων, η επαγγελματική αστική ευθύνη, η εργοδοτική αστική ευθύνη, η αστική ευθύνη μελών του Δ.Σ. και διευθυντικών στελεχών, η περιβαλλοντική αστική ευθύνη, η αστική ευθύνη προϊόντος, κ.λπ. μπορεί να αφορούν κάθε μεσαία ή μεγάλη αγροτική εκμετάλλευση. Είναι επίσης σαφές ότι ασφαλίσεις οχημάτων, αλλά και προσώπων, ατομικές ή ομαδικές, συμπεριλαμβάνουν και τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Ειδικά προγράμματα αγροτικού τομέα

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, προσφέρουν και εξειδικευμένα ασφαλιστικά προγράμματα, που απαντούν στους ιδιαίτερους και αυξημένους κινδύνους αγροτικών δραστηριοτήτων. Οι κυριότερες κατηγορίες των προγραμμάτων αυτών είναι οι εξής:

1. Προγράμματα ασφάλισης ζωικού κεφαλαίου για οργανωμένες κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες. Συγκεκριμένα, ασφαλίζονται βοοειδή, χοιροειδή, αιγοπρόβατα και κοτόπουλα (αυγοπαραγωγής ή κρεατοπαραγωγής) για κινδύνους θανάτου λόγω ασθένειας, ατυχήματος ή ευθανασίας (υπό προϋποθέσεις). 

2. Προγράμματα ασφάλισης φυτικού κεφαλαίου, δηλαδή προγράμματα για την ασφάλιση γεωργικών προϊόντων (φυτά και καρποί δένδρων), που καλλιεργούνται σε ακάλυπτες εκτάσεις. Συγκεκριμένα, ασφαλίζονται η φυτική παραγωγή κατά του κινδύνου χαλαζόπτωσης και κατά του κινδύνου της φωτιάς.

3. Προγράμματα ασφάλισης μονάδων υδατοκαλλιέργειας, δηλαδή προγράμματα για την ασφάλιση ιχθυογεννητικών σταθμών και μονάδων πάχυνσης, έναντι κινδύνων ασθενειών, ακραίων καιρικών φαινομένων και, γενικώς, απρόβλεπτων καταστάσεων. Οι καλύψεις χωρίζονται σε κινδύνους που αφορούν:

• τον ίδιο τον ιχθυοπληθυσμό, όπως θάνατος από ασθένεια ή ατύχημα, διαφυγή από τις δεξαμενές, κλοπή, αλλά και κινδύνους κατά τη μεταφορά, όπως θάνατος οφειλόμενος σε ατύχημα ή φωτιά του μεταφορικού μέσου, μεταβολή της θερμοκρασίας ή του PH κ.λπ.
• τις εγκαταστάσεις στη στεριά, όπως φωτιά, σεισμός, κλοπή και οι λοιποί γνωστοί κίνδυνοι για κάθε επιχειρηματική εγκατάσταση
• τις πλωτές εγκαταστάσεις, όπως θαλασσοταραχή, πρόσκρουση, κλοπή, κακόβουλες ενέργειες κ.λπ.

4. Προγράμματα ασφάλισης θερμοκηπίων, δηλαδή προγράμματα για την ασφάλιση θερμοκηπίων, έναντι κινδύνων φυσικών καταστροφών, αλλά και έναντι φωτιάς, κεραυνού και γενικώς απρόβλεπτων καταστάσεων. Οι καλύψεις χωρίζονται σε κινδύνους που αφορούν:
• τις καλλιέργειες κηπευτικών και ανθοκομικών, είτε αυτές βρίσκονται στο έδαφος είτε σε τεχνητά υποστρώματα
• το σύνολο της κατασκευής του θερμοκηπίου, δηλαδή το σκελετό του, τα θεμέλιά του και τα υλικά κάλυψής του
• το μηχανικό, μηχανολογικό, ηλεκτρονικό εξοπλισμό και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την άρδευση, τη θέρμανση και τον εξαερισμό του θερμοκηπίου.

5. Προγράμματα ασφάλισης αλιευτικών σκαφών, δηλαδή προγράμματα για την ασφάλιση επαγγελματικών σκαφών που χρησιμοποιούνται για αλιεία. Οι καλύψεις χωρίζονται σε κινδύνους που αφορούν:
• θαλάσσιους κινδύνους, όπως πρόσκρουση, σύγκρουση, προσάραξη, βύθιση, κινδύνους πειρατείας κ.λπ., που θα προκαλέσουν ολική ή μερική απώλεια του σκάφους
• τυχαίους κινδύνους, όπως φωτιά, κεραυνό, έκρηξη, σεισμό, κλοπή κ.λπ.
• ειδικούς κινδύνους, όπως κίνδυνοι πολέμου και απεργιών, κίνδυνοι κατά την περίοδο ελλιμενισμού ή παροπλισμού του σκάφους, κίνδυνοι για το χρονικό διάστημα παραμονής του σκάφους σε ναυπηγείο, είτε για την κατασκευή είτε για την επισκευή του, κ.λπ.

6. Προγράμματα ασφάλισης μεταφερομένων εμπορευμάτων. Η κατηγορία αυτή έχει πολλές ιδιαιτερότητες και αποτελεί έναν εξειδικευμένο «υποκλάδο» του κλάδου μεταφορών. Υπάρχουν ειδικά προγράμματα για τη μεταφορά νωπών αγροτικών προϊόντων και ανθέων (με κοινά μεταφορικά μέσα ή σε κλιματιζόμενους θαλάμους), ζωντανών ζώων, γόνων, κατεψυγμένων τροφίμων κ.λπ. 

7. Προγράμματα αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει ειδικά προγράμματα για τα αποθηκευμένα προϊόντα, σε κλειστούς ή ανοικτούς χώρους. Η αποθήκευση αυτή μπορεί να είναι προσωρινή, λίγο διάστημα πριν ή μετά την επεξεργασία ή/και τη συσκευασία των νωπών και μη προϊόντων, αλλά μπορεί να είναι και μακροχρόνια, όπως π.χ. δημητριακών σε σιλό ή ελαιολάδου. Κλασικό παράδειγμα επικίνδυνου αποθηκευμένου προϊόντος είναι το βαμβάκι που, εκτός όλων των άλλων κινδύνων, έχει και τον κίνδυνο της αυτοανάφλεξης με καταστρεπτικές συνέπειες.

8. Προγράμματα ασφάλισης γεωργικών μηχανημάτων. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τις ειδικές καλύψεις που απαιτούνται για τα γεωργικά μηχανήματα (σκαπτικά μηχανήματα, θεριζοαλωνιστικές μηχανές, γεωργικούς ελκυστήρες, μηχανές σύνθλιψης καρπών κ.λπ.), που επεκτείνονται και σε αστικές ευθύνες από τη χρήση τους ως εργαλείων κ.λπ.

Τέλος, η σύγχρονη αγροτική εκμετάλλευση υπόκειται σε όλους τους νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος και για τη διαχείριση των αποβλήτων που δημιουργούν αντίστοιχες ασφαλιστικές ανάγκες. Είναι γεγονός ότι ο τομέας της αγροτικής οικονομίας, είτε μιλάμε για γεωργία είτε για κτηνοτροφία είτε για αλιεία, είναι αρκετά εξειδικευμένος και η ασφάλιση των κινδύνων που δημιουργούνται, απαιτεί μια εξειδικευμένη εταιρεία, για καλύτερη διαχείριση και πιο σωστή ασφάλιση.

 Πηγή: Εφημερίδα ασφαλίζομαι
Την ασφαλίζομαι μπορείτε να δείτε σε ηλεκτρονική μορφή εδώ