Η ασφάλιση στις επιχειρήσεις τροφίμων

Ανοιγμα εργασιών φέρνει στις ασφαλιστικές εταιρείες η ανάγκη ασφάλισης των επιχειρήσεων τροφίμων από τα επαγγελματικά απρόοπτοα. Και αυτό αναδεικνύει η ολοένα αυξανόμενη ποιοτικά και ποσοτικά ελεκγτική διαδικασία που ασκεί το κράτος. 

Είναι βέβαιο ότι η κάθε επιχείρηση ανεξαρτήτως μεγέθους οφείλει να προστατεύσει τη λειτουργία της η οποία αφενός πρέπει να μη δημιουργεί κινδύνους στην δημόσια υγεία και αφετέρου θα πρέπει να είναι «πρότυπη» καθώς αυτό θα της δώσει προβάδισμα και θα την στηρίξει στον ανταγωνισμό της αγοράς. 

Ένα ακόμα βήμα βελτίωσης των ελέγχων που σαφώς θα έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και θα ανοίξει τον ορίζοντα των ασφαλιστικών εργασιών είναι αυτό που γίνεται από τον ΕΦΕΤ ο οποίος αύριο 9 Νοεμβρίου στις 14.00 εγκαινιάζει την λειτουργία των εργαστηρίων του  στη Θεσσαλονίκη (Αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ, Θέρμη Θεσσαλονίκης, Συγκρότημα ΜΕΝΤΑ, τηλέφωνα επικοινωνίας 2310-486096 και 2310-365797).

Η ενίσχυση της λειτουργίας του ΕΦΕΤ φέρνει σαφώς βελτιώσεις στην δράση του φορέα και συμβάλλει στην ενίσχυση των διαδικασιών ελέγου, την ταχύτητα εντοπισμού τυχόν προβλημάτων κλ.π. Οι επιχειρήσεις που δυνητικά θα ελεγχθούν κάτω από τις σύγχρονες διαδικασίες που εφαρμόζει όλη η ευρωπαική αγορά, οφείλουν να γνωρίζουν ότι δεν συγχωρούνται ούτε παρατυπίες ούτε πλημμελλείς  εφαρμογές της νομοθεσίας. Και επειδή τα απρόοπτα είναι πολλά η ασφάλισή τους από αυτά είναι το εχέγγυο της συνέχισης της λειτουργίας τους. 

Οσον αφορά τον ΕΦΕΤ, στόχος των εργαστηρίων του είναι η ενίσχυση του επίσημου ελέγχου και των διερευνητικών προγραμμάτων, με την προσφορά ταχύτητας, ευελιξίας και οικονομίας κλίμακας αλλά και η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων και εφαρμογών που θα ενισχύσουν της ασφάλεια των διακινούμενων προϊόντων διατροφής και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Πρέπει να αναφερθεί ότι το ερευνητικό έργο του φορέα , η οργάνωση και εποπτεία εκπαιδευτικών προγραμμάτων, και η συμμετοχή του σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα , ενισχύουν περαιτέρω τις προληπτικές δράσεις της χώρας για την αποφυγή διατροφικών κρίσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουν και οι επιχειρήσεις να λάβουν τα δικά τους προληπτικά μέτρα.