Η άνοδος του δολαρίου δεν ισοδυναμεί με αποστροφή ρίσκου

Αυτό που περιμέναμε με το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών είναι να μετριαστεί το αίσθημα αβεβαιότητας στις αγορές. Δεν συνέβη όμως αυτό όταν ο Dow Jones υποχώρησε σε χαμηλά 3 μηνών και το EURUSD «βυθίστηκε» κάτω από το 1,2800. Αν και υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιχειρηματικές και οικονομικές επιπτώσεις από την επανεκλογή του Barack Obama, η πραγματική ανησυχία προέρχεται από το ότι είναι μοιρασμένη η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία. 

Με τους Δημοκρατικούς να έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και τους Ρεπουμπλικανούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος του αδιεξόδου στην περίπτωση επίλυσης του δημοσιονομικού ζητήματος.

Τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί μια επικίνδυνη κατάσταση στην οποία οι τάσεις ρίσκου εξαρτώνται απόλυτα από την ελπίδα για περισσότερα μέτρα στήριξης όταν οι αγορές είναι ασταθείς και από περιορισμένη ρευστότητα που θα μπορούσε να επιτείνει τις ρευστοποιήσεις. 

Όλα τα δεδομένα κλίνουν προς μια απότομη αποστροφή ρίσκου, αν και όσοι έχουν επενδύσει δεν έχουν ακόμα χάσει. Ωστόσο, με το δημοσιονομικό κενό (fiscal cliff) στις ΗΠΑ, την αβεβαιότητα στην Κίνα, τον επικείμενο προϋπολογισμό στην Ιαπωνία, την υποβάθμιση των προοπτικών της ανάπτυξης και την αποδυνάμωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, θα είναι απλώς ζήτημα χρόνου. Αυτό που θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση είναι ένα ευρύτερο πρόγραμμα στήριξης ή μια θαυματουργή επίλυση του δημοσιονομικού ζητήματος στις ΗΠΑ, αν και οι πιθανότητες είναι χαμηλές.