Χάνει τη δυναμική του το μετεκλογικό ράλι -Διατηρεί τα κέρδη του ο χρυσός

Χάνει τη δυναμική του το ράλι που πυροδότησε το πρωί στις αγορές η επανεκλογή του προέδρου Barack Obama για δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο. Στο συμβούλιο των Εκλεκτόρων ο Obama κέρδισε 303 εκλέκτορες έναντι 206 εκλεκτόρων του Ρεπουμπλικανού Mitt Romney, ενώ κέρδισε την πλειοψηφία του 50% της λαϊκής ψήφου έναντι 48% του Romney.

Ο σκόπελος του fiscal cliff περιμένει τον αμερικανό πρόεδρο, κάτι που ήρθε να του θυμίσει και η αντίδραση του οίκου Fitch, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει «μήνας του μέλιτος» επί του θέματος και προειδοποίησε ότι η ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσει εύκολα παρελθόν αν δεν επιλυθεί το δημοσιονομικό ζήτημα. Προβλέποντας το αμερικανικό έλλειμμα, θα αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ το 2013.

Η προσοχή τώρα στρέφεται στην αποψινή ψηφοφορία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2013-2016 στο ελληνικό κοινοβούλιο λόγω και της απουσίας σημαντικών οικονομικών ανακοινώσεων.

Αυτή τη στιγμή οι αγορές διαγράφουν σημαντικό μέρος των κερδών που αποκόμισαν νωρίτερα με τη στερλίνα να κινείται ελαφρώς πτωτικά έναντι του δολαρίου κάτω από το επίπεδο του 1,6000. Η ισοτιμία EURUSD διαπραγματεύεται γύρω από το 1,2820 έχοντας ξεπεράσει το πρωί το επίπεδο του 1,2875, ενώ κάτω από το 1,0450 επιστρέφει το νομισματικό ζεύγος AUDUSD.

Στις ανακοινώσεις της ημέρας, οι αδύναμες παραγγελίες «έριξαν» τη βιομηχανική παραγωγή το Σεπτέμβρη στη Γερμανία σημειώνοντας πτώση 1,8%, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων για -0,5% σε σχέση με τον Αύγουστο.

Νωρίτερα, νέα πτώση σημείωσαν και οι πωλήσεις λιανικής στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο μειωμένες κατά 0,2% από αύξηση 0,1% τον προηγούμενο μήνα. 

Ευνοημένος είναι ο χρυσός και ο χαλκός που πρωτοστατούν στα κέρδη στα εμπορεύματα λόγω και της αποδυνάμωσης του δολαρίου. Ο χρυσός βαδίζει προς τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα 2 μηνών έχοντας ξεπεράσει τα 1.725 δολάρια/ουγγιά. Η εκλογή Obama το 2008 είχε φέρει άνοδο 4,2% στο πολύτιμο μέταλλο.