Σε επιφυλακή για μέτρα και δόση το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό και των επόμενων συνεδριάσεων στο Χ.Α. Ήδη η αγορά πλήρωσε την πολιτική αβεβαιότητα που προκλήθηκε από τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού που δήλωναν ότι δεν θα ψηφίσουν το πακέτο μέτρων.

Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές με διάθεση ανάληψης κινδύνου ανέτρεψαν την αρνητική εικόνα της εγχώριας αγοράς. Οι αγοραστές έκαναν δυναμική εμφάνιση στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, διαμορφώνοντας ένα διαφορετικό κλίμα. Η βιωσιμότητα της ανόδου είναι σαφές ότι θα κριθεί την ερχόμενη Τετάρτη και θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσει η κυβερνητική πλειοψηφία. Οι πιθανότητες να περάσει το πακέτο από τη Βουλή είναι περισσότερες, αλλά και το χειρότερο σενάριο έχει πιθανότητες, όμως πολύ μικρότερες.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, μόλις ξεπεράσει τον εσωτερικό κυβερνητικό «σκόπελο», θα επικεντρωθεί στο χρόνο εκταμίευσης της δόσης και κυρίως στις διαδικασίες με τις οποίες θα δοθούν τα χρήματα στην ελληνική κυβέρνηση. Με την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας η αγορά θα ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας και με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές, μετά τις πληροφορίες ότι οι όροι ανακεφαλαιοποίησης δεν θα είναι τόσο ευνοϊκοί για τις τράπεζες, όπως είχε προεξοφλήσει η αγορά, δημιουργώντας ανησυχίες ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου θα γίνουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

 Όμως ακόμη κι αν τα μέτρα ψηφιστούν, υπάρχει πολλή αβεβαιότητα για τις αποφάσεις του Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου και των όρων εκταμίευσης της επομένης δόσης, ενώ έχει «ανοίξει» και πάλι το θέμα της επαναγοράς του ελληνικού χρέους.
Το «θολό» αυτό σκηνικό αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, να δημιουργήσει υψηλή βραχυχρόνια μεταβλητότητα στην αγορά, δίνοντας την ευκαιρία στους βραχυπρόθεσμους επενδυτές για γρήγορα κέρδη.

Οι αναλυτές αναμένουν έντονη μεταβλητότητα των τιμών των μετοχών μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Στο ενδεχόμενο να ψηφιστεί το πακέτο μέτρων από την πλειοψηφία των βουλευτών, είναι βέβαιο ότι το κλίμα θα αλλάξει άρδην στο Χ.Α.
Είναι φανερό ότι ο Νοέμβριος αποκτά εξαιρετική σημασία, αφού εκτός των άλλων κατά τη διάρκειά του διεξάγονται οι αμερικανικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων μπορεί να κρίνει πολλά και για τη στάση του Δ.Ν.Τ. σε σχέση με την κρίση στην Ευρωζώνη γενικότερα.

H βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική εκτιμούν οι αναλυτές της Εμπορικής. Κομβικό σημείο στην παρούσα φάση αποτελεί η ζώνη στήριξης των 755-730 μονάδων. Αν παραμείνει αλώβητη, το πιθανότερο σενάριο είναι η ανοδική αντίδραση να καλύψει, τουλάχιστον αρχικά, το 33 έως και το 50% των πρόσφατων απωλειών. Αντίθετα, αν διασπαστεί καθοδικά, τα επόμενα ενδιαφέροντα σημεία εντοπίζονται στις 690 και 650 μονάδες.