Re Insurance Meeting: “Επιβεβλημένος ένας ανοικτός διάλογος με το κράτος”

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά βρίσκεται σε ανάπτυξη, τόσο διότι είμαστε υπασφαλισμένοι όσο και διότι προκύπτουν νέοι κίνδυνοι. Αλλά, για να γίνουν οι απαιτούμενες προσαρμογές είναι επιβεβλημένος ένας ανοικτός διάλογος με το κράτος.
Αυτό επεσήμαναν κορυφαία στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς στο πλαίσιο του 24ου Insurance & Reinsurance Meeting 2024 στην Ύδρα.

Όπως επεσήμανε σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου «οι ελέφαντες που πρέπει να βγουν από το δωμάτιο είναι περισσότεροι του ενός και για να συμβεί αυτό, πρέπει να δουλέψει η ασφαλιστική αγορά, μαζί με το κράτος».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Interamerican, Γιάννης Καντώρος, υπογράμμισε ότι αν και έχει γίνει αρκετή δουλειά και εσωτερικά στις ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και στον διάλογο με την πολιτεία για να επιλυθούν προβλήματα, ωστόσο, οι συνθήκες αλλάζουν και απαιτείται προσαρμογή. Ενδεικτικά επισήμανε ότι οι ανάγκες στον τομέα της υγείας δεν είναι ίδιες, λόγω και του δημογραφικού, ενώ προσαρμογές απαιτούνται και λόγω της κλιματικής κρίσης αλλά και λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Όπως σημείωσε: «τα μεγάλα προβλήματα χρειάζονται συνέργειες. ‘Αλλες χώρες έχουν βρει το κατάλληλο μείγμα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε ολοκληρωμένο διάλογο, αλλά διάλογο υπό την πίεση του τελικού νομοθετήματος. Λείπει ο ανοικτός διάλογος ώστε να δουλεύουμε μαζί με το κράτος. Όμως, από εδώ και πέρα έχουν τελειώσει τα εύκολα. Η Ελλάδα είναι σε δύσκολη θέση και λόγω του δημογραφικού, και λόγω κλιματικής αλλαγής και λόγω τεχνολογικής ανάπτυξης». Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Βέβαια, έχει γίνει δουλειά, αλλά σε βάθος χρόνου, δεν είναι ίδιες οι ανάγκες, ενώ και η ασφαλιστική εταιρεία του 2030 θα είναι μία πολύ διαφορετική ασφαλιστική εταιρεία από τη σημερινή. Πιο τεχνολογική».

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής και νόμιμος εκπρόσωπος, HDI Global SE, Hellas Κωνσταντίνος Σεμερτζόγλου, επεσήμανε ότι επιβάλλεται να ενισχυθεί η ασφαλιστική συνείδηση και να μεγαλώσει το αποτύπωμα της ασφαλιστικής κάλυψης στην κοινωνία «καθώς ο κόσμος αλλάζει γρηγορότερα από ότι τα προηγούμενα χρόνια». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οι επιπτώσεις από τα έντονα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής κατέδειξαν ότι δεν γίνεται να είμαστε κρατικοσυντηρούμενη κοινωνία».

Από την πλευρά της και η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της NN Hellas Φιλίππα Μιχάλη υπογράμμισε ότι το δημογραφικό είναι μια βόμβα και το σύστημα επιβάλλεται να προσαρμόζεται.  Σε ό,τι αφορά στο συνταξιοδοτικό υπογράμμισε ότι το σύστημα 3 πυλώνων μπορεί να προσαρμοστεί συμπληρωματικά και στη χώρα μας.  «Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν λύσεις αλλά μέσω του διαλόγου μπορούμε να αλληλοσυμπληρωθούμε για την παροχή κινήτρων για την ενδυνάμωση της ασφαλιστικής κάλυψης».