Αμερικανικό ενδιαφέρον για ελληνικές επενδύσεις

Πάνω από 260 συναντήσεις μεταξύ στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων και εκπροσώπων αμερικανικών εταιρειών και διεθνών επενδυτικών funds πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 1st Greek Investment Forum που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Στο forum συμμετείχαν οι: Alpha Trust, Alpha Bank, Ellaktor, Eurobank Properties, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Terna Energy, Σαράντης, ΕΧΑΕ, ΕΛ.ΠΕ., Intralot, MIG, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, ΤΑΙΠΕΔ, Attica Ventures, Invest In Greece. 

Οι εκπρόσωποι ελληνικών εταιρειών και Οργανισμών είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν με πάνω από 55 επενδυτικά funds. Xορηγοί για τη διοργάνωση των meetings ήταν οι: Eurobank Equities, Euroxx Securities, Investment Bank of Greece, Morgan Stanley. Χορηγοί των εκδηλώσεων του συνεδρίου ήταν οι εταιρίες Danaos, Attica Ventures, Deloitte, Ernst & Young, PriceWaterhouseCoopers, Sunlight. Χορηγός φιλοξενίας ήταν το Bloomberg. Επίσης κατά τη διάρκεια του forum έγιναν δύο breakfast meetings, το ένα με θέμα τις αποκρατικοποιήσεις και το άλλο με θέμα τον τουρισμό. Στο πρώτο μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Εμίρης και στο δεύτερο η κα Κεφαλογιάννη. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπήρξε μεγάλη προσέλευση από πλευράς funds και επενδυτών και στις δύο συναντήσεις. Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Γραμματίδης, δήλωσε ότι η εκδήλωση δικαίωσε τις προσδοκίες των οργανωτών κι αποτελεί την πρώτη ουσιαστική επικοινωνιακή παρέμβαση στη μεγάλη επιχειρηματική κοινότητα των Η.Π.Α. για την αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα. Κατέστη αντιληπτό ότι η χώρα καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αλλαγή του αναπτυξιακού της προτύπου, με ένα βαρύ και περίπλοκο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που τέμνει τόσο την οικονομία όσο και τη δημόσια διοίκηση και την κοινωνία και καθιστά το κράτος φιλικότερο προς την επιχειρηματικότητα και τους πολίτες. 

Ο πρόεδρος του Χ.Α.Α., κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, τόνισε ότι «για μια αγορά όπως αυτή της Αμερικής που είναι τεράστια και δείχνει αναμφίβολο ενδιαφέρον για τις ελληνικές επενδυτικές ευκαιρίες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λαμβάνονται πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την προσέγγιση των επενδυτών, την ενημέρωσή τους και φυσικά τη διεύρυνση των επιλογών και των τομέων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Η προσπάθεια επίτευξης του στόχου αυτού γίνεται σαφώς πιο αποτελεσματική όταν επιτυγχάνεται η συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, κάτι που έγινε με επιτυχία εδώ στη Νέα Υόρκη». 

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Γιάννης Εμίρης, δήλωσε ικανοποιημένος από το ενδιαφέρον που επέδειξαν αμερικανικές επιχειρήσεις και επενδυτικά σχήματα για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα, ενώ δόθηκε και η ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις για την περαιτέρω αξιοποίησή του σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές. Ο κ. Εμίρης τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του προγεύματος εργασίας, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων αμερικανικών εταιρειών, στο οποίο πρόεδρος ήταν ο κ. Wilbur L. Ross, ένας από τους σημαντικότερους ιδιώτες επενδυτές και πρόεδρος μεγάλων επιχειρηματικών συγκροτημάτων, που χαίρει ευρύτερης εκτίμησης από την κοινωνία των Η.Π.Α.

Πηγή: περιοδικό ΧΡΗΜΑ