Μικραίνει η τρύπα των ανείσπρακτων οφειλών

Σημαντικό περιορισμό των ανοικτών υπολοίπων των διαμεσολαβούντων έναντι των ασφαλιστικών εταιρειών διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος από την πρώτη επεξεργασία των οικονομικών στοιχειών β΄ εξαμήνου 2012.
 
Πηγές του ιw αναφέρουν ότι, τα ανείσπρακτα των εταιρειών μειώθηκαν κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ σε διάστημα ενός τριμήνου, αφού από τα 920 εκατ. ευρώ που ήταν στην εκπνοή του α΄ τριμήνου του 2012, στη λήξη του δεύτερου τριμήνου το ποσό είχε περιοριστεί στα περίπου 840 εκατ. ευρώ.
 
Η θετική αυτή εξέλιξη αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι οι εταιρείες εδώ και μήνες επιδιώκουν να περιορίσουν τα ανείσπρακτα ασφάλιστρα, αφενός προκειμένου να τονώσουν τη ρευστότητά τους, αφετέρου για να περιορίσουν τον κίνδυνο των επισφαλειών.
 
Εκτιμάται μάλιστα ότι στα στοιχεία εννεαμήνου το προαναφερόμενο ποσό εμφανίζεται μειωμένο σε μεγαλύτερο βαθμό.
 
Στο μεταξύ, από τα ίδια στοιχεία και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, στο εξεταζόμενο διάστημα έχει καταγραφεί αύξηση των προβλέψεων κατά περίπου 8% στον κλάδο Αυτοκινήτων, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες αντιμετωπίζουν απώλειες στην παραγωγή τους.
 
Η εν λόγω εξέλιξη χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς ως θετική, καθότι καταδεικνύει την πρόθεση των εταιρειών να βελτιώσουν τους δείκτες τους. Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδος επιμένει στο να ασκεί πιέσεις στην αγορά ώστε να παραμείνει ιδιαίτερα προσεκτική σε ζητήματα τιμολογιακής πολιτικής, θεωρώντας ότι δεν θα πρέπει να ακολουθήσει τη λογική του πτωχευτικού ασφαλίστρου, που ως επιλογή θα προκαλούσε νέες – μεγάλες πληγές στον κλάδο και σε κάθε περίπτωση θα νόθευε τον ανταγωνισμό.