back to top
27.2 C
Athens
Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025

Ιφ. Αιλιανού, INTERLIFE: Οι ασφαλισμένοι αναζητούν οικονομικότερες λύσεις

Κατά το παρελθόν, και κυρίως στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, η συνεργασία των ασφαλιστικών εταιρειών με τα ιδιωτικά νοσοκομεία βρέθηκε εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων για τα υψηλά κόστη στα νοσήλια. Όμως, οι σχέσεις των δύο μερών έχουν εξομαλυνθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των μεταρρυθμίσεων που έγιναν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Τα τελευταία χρόνια, τα προγράμματα υγείας της ιδιωτικής ασφάλισης είναι κυρίως αυτά που εμφανίζουν αύξηση παραγωγής και αυτό οφείλεται στην κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της δημόσιας περίθαλψης, αλλά και στο γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα εξασφάλισης του αγαθού της υγείας.

- Advertisement -

Οι σχέσεις ιδιωτικών νοσοκομείων-ασφαλιστικών έχουν εξομαλυνθεί τα τελευταία χρόνια, μετά τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο δημόσιο σύστημα υγείας, υποστηρίζει σε συνέντευξή της στο IW η κ. Ιφιγένεια Αιλιανού, Διευθύντρια Υγείας και Προσωπικών Ατυχημάτων, INTERLIFE ΑΑΕΓΑ. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τονίζει η κ. Αιλιανού, δεν μπορούν να τιμολογήσουν κατά το δοκούν, γιατί ελέγχονται από το υπουργείο και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές μέσω των συμβάσεων που έχουν υπογράψει. Αναφερόμενη στους λόγους αύξησης των ασφαλίστρων, εξηγεί ότι οι παράγοντες που διαμορφώνουν τα ασφάλιστρα στα συμβόλαια υγείας είναι πολλοί, ενώ οι ασφαλισμένοι αναζητούν πάντα οικονομικότερες λύσεις, τονίζοντας ότι η INTERLIFE διαθέτει προγράμματα υγείας τα οποία απευθύνονται σε όλους, ανεξαιρέτως, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Διευκρινίζει, τέλος, ότι «για τις ηλικίες 55+ παρατηρείται η πολύχρονη διατήρηση των συμβολαίων τους, διότι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, έχουν ήδη αποκτήσει μικρά ή μεγάλα και σοβαρά προβλήματα υγείας, που, ουσιαστικά, αποτελούν αδυναμία επιλογής άλλου προγράμματος ή μεταφοράς τους σε πρόγραμμα υγείας άλλης ασφαλιστικής εταιρείας».

- Advertisement -

Συνέντευξη στην Έλενα Ερμείδου

iw? Μπορούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία να τιμολογούν κατά το δοκούν ανάλογα με το αν κάποιος έχει ή δεν έχει ιδιωτική ασφάλιση;

απ. Κατά το παρελθόν, και κυρίως στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, η συνεργασία των ασφαλιστικών εταιρειών με τα ιδιωτικά νοσοκομεία βρέθηκε εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων για τα υψηλά κόστη στα νοσήλια. Όμως, οι σχέσεις των δύο μερών έχουν εξομαλυνθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των μεταρρυθμίσεων που έγιναν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Με δεδομένο το γεγονός ότι η ζήτηση για τις ιδιωτικές υπηρεσίες παρουσιάζει διαρκώς αυξητικές τάσεις, η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί, πλέον, τον βασικό υποστηρικτή των ιδιωτικών νοσοκομείων, αλλά και την κυριότερη πηγή εσόδων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν μπορούν να εφαρμόζουν τιμολογιακές χρεώσεις κατά το δοκούν, αφενός μεν διότι ελέγχονται από το υπουργείο, αφετέρου δε διότι οφείλουν να εφαρμόζουν τις τιμολογιακές χρεώσεις που αναγράφονται στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με κάθε ασφαλιστική εταιρεία. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ΕΑΕΕ, σε τακτά χρονικά διαστήματα, διαπραγματεύεται με τα ιδιωτικά νοσοκομεία όλα τα θέματα που αφορούν στις τιμολογήσεις, στις υψηλές χρεώσεις των νοσηλειών, των αναλώσιμων υλικών, των υψηλών ιατρικών αμοιβών κ.λπ.

iw? Ποιες είναι οι αιτίες των αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας;

απ. Οι παράγοντες που διαμορφώνουν τα ασφάλιστρα στα συμβόλαια υγείας είναι πολλοί, όπως, για παράδειγμα: η αύξηση του μέσου όρου επιβίωσης, η ηλικία του ασφαλιζόμενου, τα δεδομένα νοσηρότητας του πληθυσμού, ο ιατρικός πληθωρισμός, η συνεχής εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας, η συχνότητα των περιστατικών, το κόστος αντασφάλισης, οι τιμές των φαρμάκων κ.ά. Η τιμολόγηση ενός προγράμματος υγείας αποτελεί για τις ασφαλιστικές εταιρείες μια ιδιαιτέρως σύνθετη υπόθεση, η οποία καθίσταται ακόμα πιο σύνθετη αν συνυπολογίσουμε και τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής επιστήμης. Συνεπώς, υπάρχει σημαντικός αριθμός παραμέτρων τις οποίες θα πρέπει να λάβει υπόψη η ασφαλιστική εταιρεία για τη διαμόρφωση/αύξηση του ασφαλίστρου, το οποίο θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες χρήσης κάθε παροχής.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, όμως, έχουν στη διάθεσή τους τον ΕΔΥ (Ενιαίο Δείκτη Υγείας) και τις μελέτες του ΙΟΒΕ, μέσω των οποίων μπορούν να παρακολουθούν και να αντιμετωπίζουν τις μεταβολές στο κόστος υγείας καθώς επίσης να ελέγχουν τα πραγματικά κόστη νοσηλείας των ιδιωτικών νοσοκομείων και να έχουν πλήρη εικόνα των πληρωθεισών νοσοκομειακών αποζημιώσεων και των πραγματικών εξόδων.

iw? Αν αυξάνονται συνεχώς τα ασφάλιστρα υγείας, δεν θα αυξηθεί η ασφαλιστική βάση, αντίθετα αν μπει ένα φρένο στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων στην Υγεία. Προτιμάτε αυξήσεις στα ασφάλιστρα ή αύξηση της ασφαλιστικής βάσης;

απ. Τα τελευταία χρόνια, τα προγράμματα υγείας της ιδιωτικής ασφάλισης είναι κυρίως αυτά που εμφανίζουν αύξηση παραγωγής και αυτό οφείλεται στην κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της δημόσιας περίθαλψης, αλλά και στο γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα εξασφάλισης του αγαθού της υγείας. Η ιδιωτική ασφάλιση, τόσο στα χρόνια της οικονομικής κρίσης όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποδείχθηκε απόλυτα ανθεκτική σε λειτουργικό και κεφαλαιακό επίπεδο.

Στην INTERLIFE Ασφαλιστική, σχεδιάζουμε και διαθέτουμε προγράμματα υγείας τα οποία απευθύνονται σε όλους, ανεξαιρέτως, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Φροντίζουμε δε να προσφέρουμε σύγχρονα, ευέλικτα και προσιτά προϊόντα, διότι για εμάς η ασφάλιση αποτελεί μια υπηρεσία που θα ακολουθεί τον ασφαλισμένο όλη του τη ζωή. Επιπλέον, εξασφαλίζουμε τον έλεγχο του κόστους με βάση την έρευνα των πραγματικών αναγκών των καταναλωτών, τη δημιουργία προϊόντων με συμμετοχή του πελάτη στα έξοδα, τη σωστή ανάληψη κινδύνου, τη χρηστή διαχείριση, τη διαρκή παρακολούθηση του ιατρικού κόστους και ιατρικού πληθωρισμού, καθώς και τον συστηματικό έλεγχο των στατιστικών αποτελεσμάτων αυτών.

iw? Ποια είναι η διατηρησιμότητα των συμβολαίων υγείας ανά ηλικία;

απ. Η ευθύνη διατήρησης του συμβολαίου υγείας αφορά τόσο στην ασφαλιστική εταιρεία όσο και στον ασφαλισμένο. Στον ασφαλισμένο, ο οποίος πρέπει να καταβάλει το ασφάλιστρο, ώστε να διατηρεί το συμβόλαιό του και να αποκομίζει από αυτό τα οφέλη, τη σιγουριά και την ποιότητα εξυπηρέτησης, και στην ασφαλιστική εταιρεία η οποία πρέπει να τηρεί τους όρους και τις υποσχέσεις που πηγάζουν από το συμβόλαιο. Οι ασφαλισμένοι νέων ηλικιών, μετά την εφαρμογή ετήσιας αύξησης επί των ασφαλίστρων, εύκολα αναζητούν σε άλλη εταιρεία εναλλακτική οικονομικότερη λύση. Συνεπώς, σε αυτές τις ηλικίες, η διατηρησιμότητα των συμβολαίων είναι πιο ρευστή.

Για τους ασφαλιζόμενους όμως ηλικίας 55+ παρατηρείται η πολύχρονη διατήρηση των συμβολαίων τους, διότι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, έχουν ήδη αποκτήσει μικρά ή μεγάλα και σοβαρά προβλήματα υγείας, που, ουσιαστικά, αποτελούν αδυναμία επιλογής άλλου προγράμματος ή μεταφοράς τους σε πρόγραμμα υγείας άλλης ασφαλιστικής εταιρείας. Αυτή η κατηγορία ασφαλισμένων καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια διατήρησης των συμβολαίων τους, παρά τις όποιες επαναλαμβανόμενες ανά έτος αυξήσεις ασφαλίστρων, που αφορούν είτε στην αλλαγή της ηλικίας του ασφαλισμένου είτε στον δείκτη ζημιών.

Από το περιοδικό INSURANCE WORLD

Σχετικές δημοσιεύσεις

Interlife: Στις 2 Ιουλίου η αποκοπή για το μέρισμα 0,2 ευρώ

Η Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία: «ΙΝΤΕΡΛΑΪΦ (INTERLIFE) Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρία Γενικών Ασφαλίσεων» ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό

Οι προτάσεις του Ι. Βοτσαρίδη για το μέλλον της ασφάλισης

Τρεις προτάσεις για το μέλλον της ασφάλισης παρέθεσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Interlife Ασφαλιστικής Ιωάννης Βοτσαρίδης

Στη Θεσσαλονίκη 13/6 η ΓΣ της Interlife,  αλλαγές στο ΔΣ (;), στο 29% το δικαίωμα ψήφου του Ι. Βοτσαρίδη

 Tο υφιστάμενο ΔΣ εξελέγην από την ΓΣ Μετόχων στις 16 /6/ 2021 και η θητεία του διήρκησε μέχρι 16 Ιουνίου του έτους 2026

Interlife: Ταξίδι επιβράβευσης στην Καππαδοκία για τους συνεργάτες της

Με ένα αξέχαστο ταξίδι στη μαγευτική Καππαδοκία επιβράβευσε η Interlife Ασφαλιστική τους Συνεργάτες της, που πέτυχαν τους παραγωγικούς στόχους

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο 11th MedTech Conference!

Η αγορά των ιατροτεχνολογικών προϊόντων περνά μια κρίσιμη καμπή – με τις μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ, τις θεσμικές παρεμβάσεις και τις χρόνιες προκλήσεις

Σε συνομιλίες για τα MGAs ΕΕΑ και ΕΑΔΕ, για την ασφάλιση των ΜμΕ

Συνομιλίες για να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο των MGAs στην Ελλάδα, διεξάγει το ΕΕΑ και η ΕΑΔΕ

Εconomia NET: Αυτές είναι οι μακροοικονομικές τάσεις και η κατανάλωση σε Ευρώπη-ΗΠΑ

Υποτονικότερο β' εξάμηνο αναμένει η Economia NET, με περιορισμένη ζήτηση και επιφυλακτικότητα στην αγορά, μετά το σπριντ ενόψει δασμών

Εμπορική απαξίωση ενός οχήματος: Μια σημαντική λεπτομέρεια που αγνοούν πολλοί στη σημερινή αγορά μεταχειρισμένων

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την αξία του οχήματος - Τι πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι πωλητές και ποια σωστή πρακτική να εφαρμόσουν

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Kβαντική υπολογιστική: Με 3 τρόπους απειλεί την παγκόσμια κυβερνοασφάλεια

Ευάλωτα τα οικονομικά, κυβερνητικά και εταιρικά δεδομένα χωρίς διεθνή συντονισμό και έγκαιρες αναβαθμίσεις υποδομών, προειδοποιεί η Kaspersky

Γ. Καντώρος: Η Interamerican βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας της

Με μια ξεχωριστή γιορτή στο Μουσείο Βορρέ, η Interamerican βράβευσε τους κορυφαίους συνεργάτες των Δικτύων Πωλήσεων

12η Eθελοντική Aιμοδοσία: Ο Πάνορμος δείχνει τι σημαίνει αλληλεγγύη στην πράξη!

Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 12η Εθελοντική Αιμοδοσία, που διοργάνωσε ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ, στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Γενικού Λαϊκού Νοσοκομείου.

Ανακοίνωση για την εταιρεία «INSURANCE JSC DALLBOGG: LIFE AND HEALTH»

Σε συνέχεια του από 13.06.2025 Δελτίου Τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος, διά του οποίου ανακοινώθηκε, με απόφαση της Επιτροπής Χρηματοοικονομικής

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο 11th MedTech Conference!

Η αγορά των ιατροτεχνολογικών προϊόντων περνά μια κρίσιμη καμπή – με τις μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ, τις θεσμικές παρεμβάσεις και τις χρόνιες προκλήσεις