Προ των πυλών η ανάπτυξη…

Λύνονται σταδιακά τα θέματα που απασχολούν την ασφαλιστική αγορά  οπότε και η ώρα που θα μπορέσει να προχωρήσει με γρηγορότερα βήματα πλησιάζει αρκεί οι εταιρείες να είναι έτοιμες να την αξιοποιήσουν.

Τη σκέψη αυτή καταθέτουν κορυφαία στελέχη της αγοράς στο iw με αφορμή την ψήφιση της τροπολογίας που αποδεσμεύει το Επικουρικό από ένα μεγάλο πρόβλημα που χρόνο με το χρόνο οξυνόταν και πλέον είχε φθάσει στο ζενίθ.

Η εξέλιξη αυτή που χαρακτηρίζεται ως ένα πολύ θετικό γεγονός, αποδεικνύει αφενός ότι όσοι και όταν επιμένουν κερδίζουν (και αυτό αφορά τους αρμοδίους του επικουρικού και της ΕΑΕΕ) και αφετέρου ότι οι πολιτεία κινείται θετικά απέναντι σε όσα η –ασφαλιστική αγορά- προωθεί με σθένος και τα τεκμηριώνει σωστά.

Δεδομένου λοιπόν ότι υπάρχει μια θετική έκβαση την οποία και καταγράφουμε οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αυτή είναι ευκαιρία για να γίνουν περισσότερα αρκεί να κινηθούν και πάλι οι αρμόδιοι κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα με την υπόθεση του επικουρικού. Παρόμοια λοιπόν το μείζον πρόβλημα της αγοράς που είναι η καθίζηση  της παραγωγής μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Μόνο που εδώ δε χρειάζεται η «υπογραφή» της πολιτείας αλλά η υπογραφή των ασφαλιστών κάθε βαθμίδας, κάθε ηλικίας και δυναμικής. Οι ασφαλιστές μπορούν να δώσουν ώθηση αρκεί να κινηθούν με αισιοδοξία, πίστη στη δουλειά τους και τα προϊόντα τους. Και αυτό δεν είναι προσδοκία ή ευχή είναι πραγματικότητα την οποία όμως η γενικευμένη απαισιοδοξία της αγοράς δεν αφήνει να φανεί με ευκρίνεια.

Οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να αγοράσουν συμβόλαια, έτοιμοι να ασφαλίσουν όλα όσα σήμερα έχουν γύρω τους και νιώθουν ανασφάλεια. Το μόνο που χρειάζεται είναι να υπάρχει επιτελικό σχέδιο, ηγέτης, εργαλεία και ανθρώπινο δυναμικό –υφίσταται- για να αναπτυχθεί η κάθε εταιρεία και η αγορά συνολικά. Η ανάπτυξη είναι προ των πυλών…