Ανοίγουν (;) οι στρόφιγγες για τη χρηματοδότηση του ΕΚ

Αποφασισμένο να αναζητήσει δανειοδότηση από τις τράπεζες ώστε να τονώσει τη ρευστότητά του και να ομαλοποιήσει τους χρόνους καταβολής των αποζημιώσεων είναι το Επικουρικό Κεφάλαιο, υπό την προϋπόθεση ότι, στο μεταξύ, η Βουλή θα ψηφίσει -στην κατά άρθρο διαδικασία- την επίμαχη τροπολογία για το φορέα.

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για σήμερα και ότι η ασφαλιστική αγορά αναμένει θετική στάση από τη Βουλή στο θέμα αυτό, δεδομένου ότι τυχόν αρνητική εξέλιξη θα προκαλέσει την οικονομική κατάρρευση του Επικουρικού, οδηγώντας ταυτόχρονα σε αδιέξοδο την προσπάθεια χιλιάδων ασφαλισμένων να αποζημιωθούν από το φορέα.

Παράγοντες του Επικουρικού με τους οποίους συνομίλησε το iw δήλωσαν ότι, εφόσον η τροπολογία ψηφιστεί, ανοίγει ο δρόμος για τη δανειοδότηση του φορέα, δεδομένου ότι το ταμείο του Επικουρικού θα καταστεί βιώσιμο. Η εφαρμογή πλαφόν στις αποζημιώσεις, αλλά και το όριο των 6.000 ευρώ για ψυχική οδύνη που θα μπορούν να επιδικάζουν τα δικαστήρια, εκτιμάται ότι θα περιορίσουν κατά 200 εκατ. ευρώ τις υποχρεώσεις του Επικουρικού, ενώ σημαντική θεωρείται και η αύξηση των ετήσιων εισφορών των εταιρειών από τα 70 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα στα 100 εκατ. ευρώ.

Το νέο πλαίσιο περί αποζημιώσεων θα περιορίσει τις υποχρεώσεις του φορέα κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ, από περίπου 600 εκατ. που είναι σήμερα, και το γεγονός αυτό θα επιτρέψει στο φορέα να απευθυνθεί στις τράπεζες για τη δανειοδότησή του, δηλώνεται στο IW, ενώ προστίθεται ότι η πρόταση την οποία θα παρουσιάσει προς τις τράπεζες η διοίκηση του φορέα θα προβλέπει ότι τα μελλοντικά έσοδα του Επικουρικού θα μπορούσαν να οριστούν ως εγγύηση για το χορηγούμενο δάνειο.

Σε κάθε περίπτωση, τις σχετικές αποφάσεις θα κληθεί να λάβει το Επικουρικό στο αμέσως προσεχές διάστημα, υπό την προϋπόθεση ότι όλα σήμερα στη Βουλή θα κυλήσουν ομαλά, ότι δηλαδή οι δικηγόροι θα αντιληφθούν την κρισιμότητα θέματος και δεν θα θελήσουν να μπλοκάρουν την ψήφιση της επίμαχης διάταξης.