Ο Sandy επηρεάζει τις ισορροπίες των αγορών

Σημαντική άνοδο σημειώνουν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, παρασύροντας σε πιέσεις και το ευρώ σε μια συνεδρίαση αρνητική για τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Χρυσός, δολάριο και γεν επωφελούνται με οριακή άνοδο σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα βασικά νομίσματα και το πετρέλαιο. 

Ειδικότερα, οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων διαπραγματεύονται στο 5,60%, ενώ αυτές των αντίστοιχων ιταλικών μια ανάσα από το 5,0%. Αγορές και επενδυτές περιμένουν τόσο την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα εντός της εβδομάδας με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται μέχρι τότε όσο και την αυριανή απόφαση της Τράπεζας τη Ιαπωνίας για τα επιτόκια, όπου και αναμένεται επέκταση του προγράμματος αγοράς assets. Την ίδια στιγμή, αναστάτωση έχει προκαλέσει ο τυφώνας Sandy που πλησιάζει τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, σταματώντας τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πιθανότατα έως την Τετάρτη. (Πραγματοποιούνται ηλεκτρονικές συναλλαγές στο NYMEX, ανοιχτή η αγορά συναλλάγματος).
Η ισοτιμία EURUSD δοκίμασε το 1,2890 προς χαμηλότερα επίπεδα για να σταθεροποιηθεί στη συνέχεια.

Στις οικονομικές ανακοινώσεις, οι εγκρίσεις για ενυπόθηκα δάνεια στη Βρετανία ενισχύθηκαν πάνω από τις 50.000 το Σεπτέμβρη, με άνοδο για τέταρτο διαδοχικά μήνα. Η στερλίνα δέχεται πιέσεις δοκιμάζοντας το επίπεδο των 1,6057 δολαρίων, που μπορεί να θεωρηθεί στήριξη και αντιπροσωπεύει το 76,4% της διόρθωσης από τα χαμηλά του Μαΐου.