Δύο εκατομμύρια Βρετανοί χωρίς ασφάλιση

Ανασφάλιστοι οδηγούν δύο εκατ. οδηγοί στη Βρετανία, καθώς σύμφωνα με έρευνα έχουν δανειστεί το όχημα φίλου τους, θεωρώντας, λανθασμένα, ότι είναι καλυμμένοι και οι ίδιοι σε περίπτωση ατυχήματος. Επίσης το 44% των Βρετανών οδηγών έχει δανείσει το αυτοκίνητό του σε φίλο για να το οδηγήσει, παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως δεν μπορούσε να καλυφθεί από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. 

Αν και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία στη Βρετανία τόσο ο οδηγός όσο και το πρόσωπο που δανείζεται το όχημα για το οποίο δεν έχει ασφάλιση, θεωρείται ότι δρουν παράνομα, η έρευνα έδειξε ότι και οι δύο πλευρές δεν θεωρούν την παράβαση αυτή σημαντική. 

Το σίγουρο είναι πως οι οδηγοί που δεν τηρούν το νόμο, αν πιαστούν από τις αστυνομικές αρχές, θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα τσουχτερό πρόστιμο ύψους 5 χιλ. λιρών και ποινή 8 μονάδων στο point system. 

Ο κ. John O’Roarke, διευθύνων σύμβουλος της LV, δήλωσε πως «το πρόβλημα ξεκινάει από τους οδηγούς που έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη στο αυτοκίνητό τους και θεωρούν ότι είναι καλυμμένοι όταν οδηγούν κάποιο άλλο όχημα, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Αυτό που συμβουλεύω τους οδηγούς που δανείζουν το αυτοκίνητό τους είναι να ενημερώσουν τον ασφαλιστή τους ότι υπάρχει και άλλος οδηγός του οχήματος, ώστε να ενημερωθεί το συμβόλαιο και να μην υπάρχει πρόβλημα σε περίπτωση ατυχήματος ή ελέγχου από την αστυνομία».