Αναμόρφωση του διαλόγου για τη συνεργασία ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης

Τα οφέλη και τις προϋποθέσεις της συνεργασίας ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης, τους τομείς σύγκλησης στη σύνταξη και την υγεία και τις προϋποθέσεις διασφάλισης των συντάξεων στα επαγγελματικά ταμεία  συζήτησαν στο Insurance Money Conference 2012, που έγινε στις 11 Οκτωβρίου, οι συμμετέχοντες στο τρίτο πάνελ του συνεδρίου. 

Ο κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Διοικητής του ΙΚΑ, τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ωστόσο «είναι απαραίτητο να γίνουν κάποια βήματα, ένα εκ των οποίων είναι και η ανανέωση του νομοθετικού πλαισίου της δημόσιας, της ιδιωτικής και της επαγγελματικής ασφάλισης. Πρέπει να μπούμε στη λογική αναμόρφωσης του διαλόγου για να οικοδομήσουμε τη λειτουργία της δημόσιας και προαιρετικής ασφάλισης και να ξανασυζητήσουμε από την αρχή τις βασικές προϋποθέσεις τόσο των παροχών από το δημόσιο τομέα όσο και της ανάπτυξης παροχών από τον ιδιωτικό τομέα. Η συνεργασία αυτή πρέπει να διέπεται από τις αρχές: α)της προαιρετικότητας, ώστε να μπορεί να επιλέγει ο καταναλωτής αυτό που επιθυμεί, β) της συμπληρωματικότητας, αλλά και γ) της μοναδικότητας (τομείς με αποκλειστική δράση)». Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι «εφόσον καθορισθούν οι στόχοι, θα πρέπει να δημιουργηθούν διαδικασίες ωρίμανσης και αποδοχής των δράσεων αυτών με μια Εθνική Επιτροπή Διαλόγου στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα και οι φορείς. Εν συνεχεία όποια διαδικασία γίνεται αποδεκτή, να αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας ειδικής ομάδας και να θεσμοθετείται». 

Στη συνέχεια η κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ανέφερε ότι «το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ένα μίγμα τριών πυλώνων: της κοινωνικής, της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ασφάλισης. Στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει αρκετές κινήσεις για την αναμόρφωση του πρώτου πυλώνα, ο οποίος πλήττεται από την οικονομική κρίση, τις δημογραφικές αλλαγές και την ανεργία, όμως δεν υπάρχει πρόοδος όσον αφορά στους άλλους δύο πυλώνες».

 Πρόσθεσε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες πιστεύουν στον τομέα των συντάξεων και προχωρούν σε ανακεφαλαιοποιήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται με χρήματα των μετόχων και όχι του ελληνικού δημοσίου. Τέλος, όσον αφορά τις εταιρείες των οποίων οι άδειες ανεκλήθησαν στο παρελθόν, είπε πως «το πρόβλημα στις εταιρείες αυτές ήταν κυρίως πρόβλημα εποπτείας. Σήμερα υπάρχει αφενός ένας επόπτης που θεωρείται αξιόπιστος και αφετέρου νομοθεσία που δημιουργεί αυστηρότατο πλαίσιο λειτουργίας». 

Στην έλλειψη κοινού οράματος μεταξύ των φορέων δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης αναφέρθηκε ο κ. Δρ Γιώργος Βελιώτης, Γενικός Διευθυντής Ζωής & Υγείας της Interamerican, ο οποίος τόνισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση στη συνεργασία ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης είναι η υλοποίηση, η εφαρμογή ενός σχεδίου. «Στην Ολλανδία, που έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένο σύστημα υγείας χρειάστηκαν δεκαπέντε χρόνια για να υλοποιηθεί, ενώ στην Τουρκία ξεκίνησαν τα ΚΕΝ το 2007 και σήμερα είναι ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο, σε αντιδιαστολή με τη χώρα μας που τα έθεσε σε εφαρμογή μόλις πριν ένα χρόνο». «Αντί να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε από την αρχή τον τροχό, πρέπει να συζητήσουμε για την οικοδόμηση των ορθών βημάτων και να εστιάσουμε στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, καθώς εκεί αντιμετωπίζονται οι χρόνιες παθήσεις, αλλά και οι ελλείψεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. 

Το video του πάνελ μπορείτε να δείτε εδώ (1/2)

Το video του πάνελ μπορείτε να δείτε εδώ (1/2)