Στο στόχαστρο βρέθηκε το ευρώ

Μια σειρά αρνητικών οικονομικών ανακοινώσεων σήμερα στην Ευρωζώνη επιδείνωσε το επενδυτικό κλίμα και οδήγησε το ευρώ σε χαμηλά επίπεδα έναντι των βασικών νομισμάτων. 

Η μεταποίηση στην Ευρωζώνη παραμένει σε περιβάλλον συρρίκνωσης για ένατο μήνα, ενώ απρόσμενη ήταν και η πτώση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος IFO τον Οκτώβρη στη Γερμανία σε χαμηλά 2,5 ετών. Επίσης, ο PMI υπηρεσιών στη Γερμανία υποχώρησε κάτω από το 50 (όριο ανάπτυξης/συρρίκνωσης), σημειώνοντας τη χειρότερη μέτρηση από τον περασμένο Μάιο. Παρ’ όλα αυτά, το ινστιτούτο IFO δεν αναμένει ύφεση για τη Γερμανία, προς το παρόν, αν και περιμένει στασιμότητα στο δ’ τρίμηνο, υπογραμμίζοντας ότι η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει ακόμα ισχυρή στη Γερμανία.

Τα στοιχεία μεταποίησης στην Ευρωζώνη ήταν διαμετρικά αντίθετα με τη βελτίωση του δείκτη μεταποίησης PMI της HSBC στην Κίνα που διαμορφώθηκε στις 49,1 μονάδες έναντι 47,9 μονάδες. Ως αποτέλεσμα τα commodity currencies διατήρησαν τα κέρδη τους με το AUD να κερδίζει περισσότερο έναντι του δολαρίου, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και σε σχέση με το ευρώ.

Ειδικότερα, η ισοτιμία EURUSD υποχώρησε από το 1,2980 περίπου για να δοκιμάσει το 1,2925, αν και σταθεροποιήθηκε σε λίγο υψηλότερα επίπεδα. Έντονα πτωτική ήταν η πορεία για το EURGBP που υποχώρησε κάτω από το 0,8100.

Η σημαντικότερη ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς είναι αυτή της FOMC για τα επιτόκια. Η Fed εκτιμάται ότι δεν θα προχωρήσει σε προσαρμογές του προγράμματος αγοράς assets μετά τις αποφάσεις του Σεπτεμβρίου (QE3). Κρισιμότερη θεωρείται η συνεδρίαση του Δεκεμβρίου η οποία ακολουθεί την εκλογή του νέου αμερικανού προέδρου, οπότε και μπορεί να επεκτείνει το πρόγραμμα QE.

To 67% των 60 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Blοomberg εκτιμούν ότι ο τρίτος γύρος μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης θα κρατήσει τουλάχιστον έως το τέλος του 2013. Το 51% αυτών εκτιμά ότι θα τονωθεί η απασχόληση με τι μέση εκτίμηση για 116.000 θέσεις εργασίας το επόμενο έτος.