Η ασφαλιστική αγορά διαχειρίζεται ικανοποιητικά τις συνέπειες της κρίσης

Είναι γενική ομολογία ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά διαχειρίζεται αρκετά ικανοποιητικά τις αρνητικές συνέπειες της χρηματοοικονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αντιπαρέλθει μια σειρά διαρθρωτικών προβλημάτων που εμποδίζουν την ασφαλή και ταχύτερη ανάπτυξή της.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εταιρείες, η βελτίωση της τιμολογιακής τους πολιτικής και της πολιτικής διάθεσης των προϊόντων, ο έλεγχος των λειτουργικών τους δαπανών και του κόστους αποζημιώσεων και ο περιορισμός των ανείσπρακτων απαιτήσεων από ασφάλιστρα αποτελούν μερικές μόνο από τις αναγκαίες εκ μέρους τους ενέργειες που, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των ατυχημάτων, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η εποπτική αρχή, με συνεχείς παρεμβάσεις, δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να εξοικειωθούν με τις απαιτήσεις της Solvency II. Ειδικότερα η ΔΕΙΑ βοηθά όλες τις εταιρείες, μεγάλες και μικρές, να κατανοήσουν τις οργανωτικές και κεφαλαιακές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Επιπλέον, τις καθοδηγεί στην κατεύθυνση της έγκαιρης λήψης στρατηγικών αποφάσεων, με απώτερο στόχο την κατάκτηση εκείνου του μεγέθους και του επιπέδου οργάνωσης που θα τους επιτρέψει να επιβιώσουν στο νέο περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, η εξυγίανση του κλάδου και η αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων μάρκετινγκ και επικοινωνίας θα δώσουν τη δυνατότητα στους επαγγελματίες του χώρου να επικεντρωθούν στο κύριο αντικείμενο της δραστηριότητάς τους και να διεκδικήσουν καλύτερους όρους συνεργασίας με τις εταιρείες.

Η σημερινή κρίση αναδεικνύει την ανάγκη για ασφαλιστικά προϊόντα που δεν υπόσχονται απλώς, αλλά παγιώνουν στον καταναλωτή την πεποίθηση ότι έχουν τη δυνατότητα να του προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον. Σύντομα η ασφαλιστική αγορά θα κληθεί να παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις για αποδοτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, για υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας και για μέσα αποταμίευσης και επένδυσης ικανά να θωρακίσουν οικονομικά τις νεότερες γενιές.

Υπό αυτό το πρίσμα, θα ήταν λάθος οι αναμενόμενες κεφαλαιακές αυξήσεις της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ να εκληφθούν ως μέσα κάλυψης ελλειμμάτων. Πρωτίστως, αποτελούν την αδιαμφισβήτητη έκφραση εμπιστοσύνης σε μια αγορά που κατορθώνει, παρόλη τη δυσμενή συγκυρία, να μεταλλάσσεται και να εξελίσσεται προς το καλύτερο».

* Ομιλία από το Insurance Money Conference 2012, που διεξήχθη στις 11 Οκτωβρίου 2012 στο Atheneum InterContinental