Σε νέο crash test οι ασφαλιστικές το Νοέμβριο

Σε νέα άσκηση υποβάλλονται από την 1η Νοεμβρίου οι ασφαλιστικές εταιρείες ζωής, βάσει της οποίας θα αξιολογηθεί η ικανότητα των εταιρειών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που συνεπάγονται οι μακροπρόθεσμες εγγυήσεις που έχουν αναλάβει έναντι των ασφαλισμένων.

Το νέο crash test στο οποίο θα υποβληθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες θα έχει τα χαρακτηριστικά της Άσκησης Μελέτης Ποσοτικών Επιπτώσεων (QIS5) και θα διαρκέσει οκτώ εβδομάδες, ενώ τα αποτελέσματά της θα αποσταλούν από την Τράπεζα της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή αρχή για την εποπτεία του κλάδου, EIOPA.

Οι βασικές κατευθύνσεις δόθηκαν από την αρμόδια εποπτική αρχή σε ευρεία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, ενώ εντός των προσεχών ημερών θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και οι ομάδες εργασίες που θα εμπλακούν από την πλευρά των εταιρειών για την υλοποίηση της άσκησης.

Η άσκηση βασίζεται σε δέσμη ρυθμίσεων που αφορούν στις μακροπρόθεσμες εγγυήσεις των εταιρειών, αλλά και στον προσαυξητικό παράγοντα του επιτοκίου προεξόφλησης που θα προκύψει από κατάλληλη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της κάθε επιχείρησης.

Στόχος είναι η ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων από τις υποχρεώσεις αυτών των συμβολαίων σε συνδυασμό με τον οικονομικό κύκλο, καθώς ανάλογα με την κατάταξη κάθε εταιρείας (line 1, 2 και 3), θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ορισμένα σενάρια και να αποτιμηθεί η κεφαλαιακή επάρκεια σε περιβάλλον Solvency II.

Οι επιπτώσεις που έχουν για τις ασφαλιστικές εταιρείες οι μακροπρόθεσμες εγγυήσεις των προϊόντων ζωής, αποτελεί μείζον θέμα που συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τα αποτελέσματα της άσκησης, αναμένεται να αξιοποιηθούν από την EIOPA για την οριστικοποίηση της μεθοδολογίας που θα πρέπει να τηρηθεί ενόψει της προσαρμογής στη Φερεγγυότητα II.