Τέλος η ανοχή από την ΤτΕ

Σκληρή στάση έναντι όσων ασφαλιστικών εταιρειών βρεθούν στην εκπνοή του 2012 με ανοικτές κεφαλαιακές υποχρεώσεις είναι αποφασισμένη να τηρήσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για θέση την οποία διατύπωσε, προημέρων, η ΤτΕ στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης που είχε η αρμόδια υπηρεσία της, η ΔΕΙΑ, με εκπροσώπους όλων των εταιρειών και θέμα τα σενάρια περί των long term guaranties.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά της ΤτΕ τονίσθηκε πως ήδη η αγορά έχει συγκεντρώσει περί τα 2 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια προκειμένου να καλύψει κυρίως τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν από τη συμμετοχή του κλάδου στο PSI+.
Μάλιστα, διευκρινίσθηκε από τα 2 δισ. ευρώ τα 1,5 δισ. αφορούν αυξήσεις κεφαλαίου που αποφασίσθηκαν φέτος και περί τα 500 εκατ. ευρώ αυξήσεις κεφαλαίου που εκτελέσθηκαν το 2011.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης, πηγές του iw αναφέρουν, ότι από την ΤτΕ επισημάνθηκε πως υπάρχουν ακόμη ορισμένες κεφαλαιακές εκκρεμότητες, κατά βάση μικρών και μικρομεσαίων εταιρειών, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καλυφθούν έως το τέλος του έτους.

Επισημάνθηκε επίσης ότι ήδη από το Μάρτιο του 2012 η ΤτΕ είχε τονίσει στην αγορά πως προκειμένου η εποπτική αρχή να στηρίξει τον κλάδο θα έθετε σε εφαρμογή πρόγραμμα παρέκκλισης για τις κεφαλαιακές υποχρεώσεις από το PSI.

«Το πρόγραμμα αυτό ήδη εφαρμόζεται και παρέκκλιση από την παρέκκλιση δεν πρόκειται να υπάρξει», ανέφεραν χαρακτηριστικά χθες στο iw υψηλόβαθμοι κύκλοι, σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό πρόταση την οποία έθεσαν στη συνάντηση για τα long term guaranties, συγκεκριμένοι παράγοντες της αγοράς, ζητώντας τη στήριξη μερίδας του κλάδου στα πρότυπα των τραπεζών.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, όσες εκ των ασφαλιστικών εταιρειών διατηρούν ακόμη ανοικτούς λογαριασμούς, αυτοί αντιστοιχούν σε συνολικά κεφάλαια 150 με 200 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που θα πρέπει να συγκεντρωθούν έως το τέλος του έτους.