Jim O’Neill: «Το υψηλό ERP «δείχνει» μετοχές αντί ομολόγων»

Του Jim O’Neill, Chairman, Goldman Sachs Asset Management

Ένας συχνά επαναλαμβανόμενος ισχυρισμός σε διάφορα επιχειρηματικά meetings είναι ότι το υφιστάμενο επενδυτικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ασταθές με αποτέλεσμα αυτή να είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος για να αποτιμηθεί η κατανομή ενεργητικού και να αλλάξουν επενδυτικές μέθοδοι. Τη στιγμή που πιστεύουμε ότι μέρος αυτής της ανησυχίας είναι σωστή, πολύ συχνά αναρωτιόμαστε αν καθρεφτίζει την άποψη του κόσμου ή κάτι άλλο εντελώς διαφορετικό. Στη βάση αυτού του σχολίου βρίσκεται η επερχόμενη ερώτηση που ενθαρρύνουμε τους επενδυτές να κάνουν: Είναι το περιβάλλον τόσο διαφορετικό τώρα που όλα είναι  τόσο ασταθή, ή είναι απλά ότι, σαν αποτέλεσμα όσων έχουν συμβεί από το 2008, έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει ότι τόσα πράγματα είναι αβέβαια; 

Και ίσως να έχει σχέση ότι, σαν μεταγενέστερη γνώση ξέρουμε ότι τα πράγματα την περασμένη δεκαετία δεν ήταν τελικά τόσο σταθερά όσο πιστεύαμε και συγκεκριμένα από το 2001 έως το 2007. Από επενδυτικής άποψης, σχετίζουμε την αβεβαιότητα για το μέλλον και τις εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές απευθείας στη λογική του ERP. To ERP γενικά προσδιορίζεται ως η επέκταση των μετοχικών αποδόσεων οι οποίες προσφέρονται κάθε στιγμή πέρα από το επίπεδο των, χωρίς ρίσκο, επιτοκίων.  Το θετικό ERP γενικά προσφέρεται ως επενδυτικό αντιστάθμισμα στο ρίσκο διακράτησης μετοχών έναντι των επιτοκίων που δεν ενέχουν ρίσκο. Το αυξανόμενο ERP, το οποίο έχει παρατηρηθεί την τελευταία πενταετία παγκοσμίως, μπορεί γενικά να θεωρηθεί σαν σύμπτωμα των επενδυτών οι οποίοι απαιτούν υψηλότερο ποσοστό απόδοσης ως αντιστάθμισμα για το αυξανόμενο ρίσκο. 

Το υψηλότερο ERP, ιδιαίτερα στο παλιότερο οικονομικό μοντέλο, υπονοεί ότι οι επενδυτές αντιλαμβάνονται το μέλλον πιο επικίνδυνο. 

Οπότε με σεβασμό στις συζητήσεις με τους πελάτες, το πραγματικό ερώτημα είναι: Είναι το ERP σε υψηλά άρα και ελκυστικά επίπεδα ώστε να αντισταθμίσει όλα αυτά τα ρίσκα για τα οποία μιλάμε; Πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι το ERP δείχνει ως ένα βαθμό αντιστροφή τάσεων και όταν είναι σχετικά υψηλό σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο τότε μάλλον είναι καλή συγκυρία για επένδυση σε προϊόντα υψηλότερου ρίσκου και ιδιαίτερα μετοχές. Σήμερα παρά το καλοκαιρινό ράλι στις κεφαλαιαγορές το ERP φαίνεται να είναι αρκετά υψηλό ακόμα. Η βασική μας θέση είναι ότι αυτό υποδηλώνει ότι για τους μεσομακροπρόθεσμους επενδυτές είναι καλή στιγμή τώρα να προτιμήσουν μετοχές από ομόλογα.