Ράλι για το EURUSD από το 1,2825

Την περασμένη εβδομάδα, το δολάριο είχε θέσει τις βάσεις για μια σημαντική άνοδο έναντι των βασικότερων ανταγωνιστών του. Παρ’ όλα αυτά, οι traders δεν πραγματοποίησαν το κρίσιμο βήμα. Αναφορικά με τον Dow Jones FXCM Dollar Index (ticker = USDollar), η απόρριψη αυτή μεταφράζεται σε δεύτερο πτωτικό ημερήσιο κλείσιμο. Η πτώση αυτή διασφάλισε την πρώτη συνεχόμενη υποχώρηση από τις 14 Σεπτεμβρίου. Το EURUSD απάντησε με ράλι από τον ΚΜΟ 200 ημερών στο 1,2825, το AUDUSD έκλεισε στο 1,0300 και το GBPUSD κινήθηκε με ασφάλεια πάνω από το 1,6000.

Το επενδυτικό συναίσθημα ουσιαστικά βρίσκεται σε νεκρή ζώνη. Η διάθεση για ρίσκο ή η αποφυγή κεφαλαιακών ζημίων θα είναι αυτά που θα καθορίσουν την επόμενη σοβαρή τάση για τις αγορές. Εκτός από τα ορατά σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και τα εταιρικά οικονομικά μεγέθη, οι δείκτες των αποδόσεων βρίσκονται κοντά σε ιστορικά ή πολυετή χαμηλά επίπεδα. Αυτό που διακρίνουμε στο χαμηλωμένο ρίσκο το οποίο μετράμε μέσω της μεταβλητότητας είναι ελάχιστα περιθώρια εξασθένισης. Ωστόσο, με τον δείκτη μεταβλητότητας FX Volatility index σε χαμηλά 5 ετών, θα ήταν επικίνδυνο να περιμένουμε από τις αγορές να αναλάβουν μεγαλύτερη έκθεση υπό την υπόθεση ότι το ρίσκο θα συνεχίσει να υποχωρεί.

Ρίσκο μια διάσπαση του δολαρίου για το χρυσό
Αν και η κίνηση του χρυσού δεν ήταν επιθετική, η 4ημερη πτώση ταυτίστηκε με τη μεγαλύτερη πτωτική πορεία των τελευταίων μηνών. Ωστόσο, όπως οι μετοχές κράτησαν τις στηρίξεις και το δολάριο δεν κατάφερε να μεταβεί σε μια πιο μόνιμη ανοδική τάση, ο χρυσός δεν αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική πορεία. Η εξασθένιση των τάσεων ρίσκου αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλεί για τις κεφαλαιαγορές και την αγορά συναλλάγματος, αν και για το χρυσό αυτός είναι ένας καταλύτης με έμμεση επιρροή. Για μια άμεση επιρροή στο χρυσό και μια τάση με διάρκεια, χρειαζόμαστε μια αλλαγή στον τομέα της στήριξης των οικονομιών.