Γνωρίζετε τη Cluj-Napoca;  Δείκτης Ποιότητας Ζωής υψηλότερος των Παρισίων!

της Ελενας Ερμείδου

To Insuranceworld.gr και το banks.com.gr βρέθηκε στην πόλη της Napoca, με πρόσκληση της υπογράφουσας, το άρθρο από το αεροδρόμιο του Cluj “Avram Iancu” και το «The Aviation-Event” σε ένα διεθνές υψηλών απαιτήσεων συνέδριο που παρακολούθησε η αεροπορική κοινότητα, όπως η Fraport, η Lufthansa, η Turkish Airlines, η ανερχόμενη με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης Wizz Air, η TAROM, ο πρώην CEO της Etihad Airways και νυν πρόεδρος της Bluearbre, ρυθμιστικοί φορείς, το αεροδρόμιο της Ρίγας, του Salzburg, κα.

Έχοντας, καταγράψει την διαδρομή ανάπτυξης της  Napoca, και την τάση ανάπτυξης των Περιφερειακών Αεροδρομίων, λόγω της υψηλής ζήτησης των επισκεπτών (επαγγελματικό ταξίδι, και ταξίδι αναψυχήςς) για εξειδικευμένους – εκλεπτυσμένους προορισμούς, οι συζητήσεις του συνεδρίου επικεντρώθηκαν στην δυναμική και τις συνδυασμένες προοπτικές ανάπτυξης αεροδρομίου – πόλης Napoca. Αξιοσημείωτο ότι η  γεωγραφική θέση του απέχει ελάχιστα από άλλες πόλεις της Τρανσυλβανίας και άλλων γειτονικών χωρών.

Ποια είναι η Napoca;

Το The Aviation-Event” κατά τις συζητήσεις που διεξήχθησαν έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την άγνωστη ίσως για τους Ελληνες πόλη της Napoca, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 10 λεπτών με τα δημοσία μέσα μεταφοράς από το αεροδρόμιο της Clus, Avram Iancu.

To συνέδριο έγινε σε αυτή την πόλη για 3η φορά, καθώς οι προδιαγραφές της πόλης είναι άριστες για την μετακίνηση ταξιδιωτών, τουριστών, εργαζομένων, φοιτητών, ερευνητών, σηματοδοτώντας περαιτέρω λελογισμένη ανάπτυξη.

Το IW.gr και το banks.com.gr το διαπίστωσε με μία πρώτη ματιά, ερευνώντας την πόλη αμέσως μετά την συνέντευξη Τύπου πριν την έναρξη του συνεδρίου. Στην συνέχεια οι συζητήσεις,  οι έρευνες και τα στοιχεία για την περιοχή σφράγισαν τις πρώτες εντυπώσεις.

Τα δυνατά σημεία της πόλης στο Δείκτη Ποιότητας Ζωής

Η Cluj-Napoca το σύμφωνα με τα τελευταία καταγεγραμμένα στοιχεία  βρίσκεται στην 147η θέση υψηλότερη των Παρισίων (122) ανάμεσα στις 247 πόλεις στον κόσμο με τον υψηλότερο Δείκτη Ποιότητας Ζωής.

Τα δυνατά σημεία της πόλης σύμφωνα με έρευνα για την κτηματαγορά η ασφάλεια, το κλίμα, και το επίπεδο περίθαλψης υγείας. Ο δείκτης που μετρά το επίπεδο Ποιότητας Ζωής λαμβάνει υπ’ όψιν μεταβλητές όπως είναι η αγοραστική δύναμη της περιοχής, η ασφάλεια,  η περίθαλψη υγείας, το κλίμα, το κόστος ζωής, η αξία των ακινήτων προς την αναλογία εισοδήματος, μεταφορές -ο χρόνος μετακίνησης της τοπικής κοινότητας, και η μόλυνση στο περιβάλλον. H πόλη με αποδείξεις ανεβαίνει στην κλίμακα. Το 2020 κατείχε την 104η θέση, το 2021 την 111η και το 2022 την 174η θέση.

Η πόλη της Napoca βρίσκεται στην καρδιά της Τρανσυλβανίας και είναι η δεύτερη σπουδαιότερη πόλη της Ρουμανίας, έχοντας υποδεχτεί στο αεροδρόμιο της το 2023, πάνω από 3.000.000 επιβάτες ενώ ο αριθμός αυτές τα επόμενα χρόνια θα φτάσει και θα ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια.

ΠΟΥ ΕΔΡΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  1. Μέρος Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων

Η πόλη αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού δικτύου:  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των 100 Εξυπνων Πόλεων Ουδέτερου Κλιματικού Αποτυπώματος μέχρι το 2030, Δικτύου των Ευρωπαϊκών Πόλεων, του Συμφώνου των Δημάρχων, του Συμφώνου των Πράσινων Πόλεων, της Αποστολής της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή, της Αποστολή για την Μετάβαση των Αστικών Ιστών, της Αποστολής για την Επιστημονική Ανάπτυξη των Πόλεων, των νεοφυών Ευρωπαϊκών Πόλεων, των Καινοτόμων Δράσεων στην Κοιλάδα της Περιφέρειας, των Ευρωπαϊκών Πόλεων για τον Αθλητισμό, της UNESCO για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, του Δικτύου URBACT, του Δικτύου iCapital, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πρωτεύουσας νέων ανθρώπων, του Συνεργατικών Πόλεων Ζωής στην Ευρώπη.

  • Τι σημαίνει Εξυπνη Διαχείριση για την πόλη: Παραδείγματα

Φωτεινοί σηματοδότες: Τα συστήματα ελέγχου των φωτεινών σηματοδοτών συνδέονται μεταξύ τους και παρακολουθούν με αισθητήρες  τα επίπεδα μόλυνσης του περιβάλλοντος στα δημόσια Μέσα Μετακίνησης, κ.α.

Υγεία: Υπάρχει σύστημα παρακολούθησης online

Έξυπνη Μετακίνηση: Με ειδικές σημάνσεις δίνεται η προτεραιότητα στην δημόσια μετακίνηση, στους πεζούς και τα ποδήλατα. Η έκδοση εισιτηρίων γίνεται παντού ακόμα για τα Μέσα Μετακίνησης ακόμα και με SMS.

Επιχειρήσεις: Χαμηλοί φόροι και κίνητρα δίδονται στα επιχειρηματικά πάρκα, μείωση της φορολογίας σε επιχειρήσεις που στεγάζονται σε κτίρια ενεργειακής απόδοσης, κ.α.

Ενέργεια: Οι δρόμοι όλοι είναι εξοπλισμένοι με συστήματα φωτισμού LED τα οποία ελέγχονται για την απόδοση και αποθήκευση.

Hot Spot: Ελεύθερα στα Δημόσια Μέσα Μετακίνησης, τραμ και λεωφορεία και σε 21 σημεία της πόλης.

Και για την απρόσκοπτη ενσωμάτων όλων αυτών στην κοινωνία υπάρχει ειδικός προγραμματισμός και επιμορφωτικά μαθήματα στην κοινωνία και τα δημοτικά σχολεία.

  1. Το καινοτόμο Cluster C-EDU για την ανάπτυξη της πόλης

Το Cluj Cluster C-EDU, -Cluster συνεργάζεται με το τοπικό οικοσύστημα και δεσμεύεται για αλλαγές μακροπρόθεσμου χαρακτήρα στην περιοχή Cluj – Τρανσυλαβανία, Ρουμανία. Το Cluster αυτό υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Περιφερειακής Καινοτόμου Ανάπτυξης με την προσέλκυση ενός (1) εκατομμυρίου εξειδικευμένων ατόμων στην εργασία μέχρι το 2030. Το Cluster αυτό έχει προσκαλέσει τον πληθυσμό της Naboca για να σχεδιάσουν μαζί  το μέλλον τους.

  1. Τα μεγάλα έργα υποδομών

Τα μεγάλα έργα υποδομών που θα ανοίξουν τις ‘Πύλες’ του Cluj : Ο Περιφερειακός δρόμος TR35, ο Αυτοκινητόδρομος Α3, η Γραμμή Ποδηλάτου Ανατολής – Δύσης, το έργο του Μετρό, τα έργα Πρόσβασης στο αεροδρόμιο, τα έργα στον Σιδηρόδρομο, οι Γραμμές Δημόσιας Συγκοινωνίας. Στα επιμέρους τα Πάρκα στην πόλη, η ανάπτυξη των υπηρεσιών Υγείας και τα νέα Νοσοκομεία, τα Τεχνολογικά Πάρκα, τα νέα Συγκροτήματα Κατοικιών.

Σήμερα το αεροδρόμιο του Cluj εξυπηρετεί πάνω από 50 προορισμούς Legacy, 5 hubs LCC Carrier, περισσότερααπό 20 Περιφερειακά Αεροδρόμιο Χωρών, 17 αεροπορικές charter πτήσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*