Ο Draghi συντηρεί το αρνητικό κλίμα

Η καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη από το ΔΝΤ, η άρνηση υλοποίησης αποφασιστικής πολιτικής από την Ευρωζώνη αλλά και το υπέρογκο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ (τα οποία θίγει η σχετική έκθεση) εξακολουθούν να «βαραίνουν» και σήμερα τις αγορές, μια ημέρα σημαντικών συναντήσεων και ομιλιών (Merkel στην Αθήνα, ομιλία Draghi στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, Ecofin). 

Στο πλαίσιο αυτό, τα νομίσματα υψηλών αποδόσεων και ρίσκου δέχονται πιέσεις με την ισοτιμία EURUSD να υποχωρεί νωρίτερα στο 1,2905 τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη η ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ. Ειδικότερα, ο Mario Draghi ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν αντικαθιστά τις κυβερνήσεις και δεν πρόκειται να «τυπώσει» χρήμα, ενώ αναφορικά με την Ελλάδα έκανε λόγο για σημαντικά βήματα προόδου στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει, πριν προβούμε σε συμπεράσματα, να περιμένουμε την έκθεση της Τρόικας.

Στα υπόλοιπα νομίσματα η στερλίνα υποχώρησε προς το 1,6000 έναντι του δολαρίου μετά την πτώση της βιομηχανικής και μεταποιητικής παραγωγής τον Αύγουστο αλλά και τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στα 9,8 δισ. στερλίνες από τα 8,3 δισ. στερλίνες.

Τα κρατικά ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας είδαν τις αποδόσεις τους να αυξάνονται σήμερα με το ισπανικό 10ετές να ξεπερνά το 6%, γεγονός που συνέβαλλε στις ενδυνάμωση των πιέσεων στο ευρώ.
Το ελβετικό φράγκο σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τις 13 Σεπτεμβρίου καθώς οι State Street και Bank of New York Mellon ανέφεραν ότι θα χρεώνουν τις καταθέσεις σε ελβετικό φράγκο.