Leader o όμιλος που θα προκύψει από τη συνένωση Εθνικής Ασφ.- Efg Eurolife

Σε leader στην ασφαλιστική αγορά, με μερίδιο αγοράς άνω του 22% αναδεικνύεται ο όμιλος που θα προκύψει από τη συνένωση των δυνάμεων της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Efg Eurolife. Αν και οι διοικήσεις των δύο πλευρών δεν έχουν αποσαφηνίσει τα σχέδιά τους για την τύχη των δύο ομίλων, η κυριαρχία των ενοποιημένων μεγεθών, καθιστά το νέο όμιλο ισχυρό παίκτη, με υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, μετά και την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που ολοκλήρωσε πρόσφατα η Εθνική Ασφαλιστική, ύψους 500 εκατ. ευρώ. 

Η αύξηση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής τράπεζας για ενίσχυση της θυγατρικής της έως και του ποσού των 650 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αναδιιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που είχε σαν αποτέλεσμα την απομείωση των ιδίων κεφαλαίων. Η αύξηση ολοκληρώθηκε συνδυάζοντας την κατάθεση σε μετρητά, σε ομολογιακούς τίτλους και αμοιβαία κεφάλαια, ενώ η κάλυψη του ποσού έως τα 650 εκατ. ευρώ, θα εξαρτηθεί από τις οριστικές απαιτήσεις που θα προκύψουν από την προσαρμογή στο νέο κανονιστικό πλαίσιο του Solvency II.

Από την πλευρά της η Egf Eurolife, έχει ολοκληρώσει στα τέλη του 2011, την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 27 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου από τη συμμετοχή στο PSI, αλλά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, και τις ανάγκες ενόψει Solvency II

Ο νέος όμιλος που δημιουργείται από τη συνένωση της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Efg Eurolife, έχει ενεργητικό άνω των 4,7 δις ευρώ, συνολικές επενδύσεις που ξεπερνούν τα 2,3 δις ευρώ, προσωπικό άνω των 1.100 εργαζομένων και δραστηριότητα εντός και εκτός Ελλάδος.

Τα στοιχεία του 2011, καθιστούν το νέο σχήμα, πρωταγωνιστή στον κλάδο ζωής με ασφάλιστρα άνω των 653 εκατ. ευρώ, από τα οποία 400 εκατ. ευρώ είναι τα ασφάλιστρα της Εθνικής Ασφαλιστικής και τα 253 της Efg Eurolife. Αντίστοιχα στον κλάδο γενικών τα ενοποιημένα ασφάλιστρα προσεγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 230 εκατ. ευρώ είναι ασφάλιστρα του κλάδου αυτοκινήτου, ενώ στα 266 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα ασφάλιστρα των λοιπών κλάδων.