Το δολάριο δεν επωφελήθηκε από την πτώση του EURUSD κάτω από το 1,3

Παρά την «πικρή» γεύση της χθεσινής ειδησεογραφίας, δεν υπήρξε αντίστοιχη πτωτική αντίδραση στις κεφαλαιαγορές και την αγορά συναλλάγματος κατά το ξεκίνημα της εβδομάδας. Με την απουσία μιας καθορισμένης προσπάθειας αποστροφής ρίσκου, το δολάριο δεν κατάφερε να επωφεληθεί ως ασφαλές καταφύγιο. Η πρώτη «αντίσταση» στην άνοδο του δολαρίου εντοπίζεται στην πρόοδο των αμερικανικών δεικτών μετοχών. 

Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,4%-αρνούμενος μια σημαντική πτώση από τα πολυετή υψηλά των 1.475 μονάδων και μια πρώτη αντιστροφή της ανοδικής τάσης κάτω από τις 1.450 μονάδες. Αναφορικά με το ίδιο το δολάριο, η ισοτιμία EURUSD υποχώρησε κάτω από το 1,3000, αν και το AUDUSD και το ανταγωνιστικό ασφαλές καταφύγιο USDJPY πρόδωσαν την αδυναμία του δολαρίου. 

Το γεγονός ότι το αμερικανικό νόμισμα δεν κέρδισε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οπότε είχαμε την υποβάθμιση των προοπτικών της παγκόσμιας ανάπτυξης από το ΔΝΤ (με σημαντική πτώση στις προοπτικές της Ευρωζώνης και του ιαπωνικού ΑΕΠ και με την παγκόσμια επιβράδυνση να βρίσκεται σε «βαθμό επιφυλακής), δείχνει ανακατεύθυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Υπό αμφισβήτηση μια άνοδος του χρυσού στα $1.800

Οι «ταύροι» στο χρυσό έχασαν τη δυναμική τους πριν εβδομάδες. Τώρα το πολύτιμο μέταλλο προσπαθεί να εμποδίσει μια σημαντική αντιστροφή. Οι επιπτώσεις στις τάσεις ρίσκου την τρέχουσα εβδομάδα εν μέσω ανακοινώσεων ανάπτυξης και κερδοφορίας επιδεινώνουν τις προοπτικές των κεφαλαιαγορών και καθιστούν πιο ουδέτερη την επίδραση στο χρυσό. Αν και ο χρυσός αποτελεί με μια ευρύτερη έννοια ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, η απουσία αποδόσεων και η απουσία momentum αντιπροσωπεύουν αντίσταση προς υψηλότερα επίπεδα. Από θεμελιώδη άποψη, χωρίς μια ακόμα ισχυρή ενέργεια στήριξης των οικονομιών θα είναι δύσκολο να προσεγγίσει το ιστορικό υψηλό. Εντωμεταξύ, οι τοποθετήσεις επενδυτών της περασμένης Παρασκευής (COT) έδειξαν ότι οι καθαρές κερδοσκοπικές θέσεις στρέφονται περισσότερο προς την άνοδο για έβδομη διαδοχικά εβδομάδα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σερί από τον Οκτώβρη του 2007.