Παραμένουν οι διαφωνίες για τις ρυθμίσεις του Επικουρικού

Σε μετωπική οδηγούνται για δεύτερη φορά Επικουρικό Κεφάλαιο και δικηγόροι, με τους δικηγόρους να αντιδρούν στη νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά με το κούρεμα των αποζημιώσεων του φορέα, και τη διοίκησή του να επιμένει ότι η προτεινόμενη ρύθμιση θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Επικουρικού.

Σημειώνεται ότι βάσει εκτιμήσεων παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς, η ψήφιση και εφαρμογή της επίμαχης διάταξης θα περιορίσει τις υποχρεώσεις του φορέα κατά περίπου 200 με 250 εκατ. ευρώ, δίνοντας στο ταμείο του μεγάλη «ανάσα» και την ευκαιρία στο φορέα να επιβιώσει οικονομικά εξασφαλίζοντας στους ασφαλισμένους «χαμένες» αποζημιώσεις.

Η δεύτερη απόπειρα διάσωσης του φορέα βρήκε ήδη αντιμέτωπους τρεις από τους μεγαλύτερους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, αυτούς της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά.

Με ανακοινώσεις τους οι τρεις σύλλογοι υποστηρίζουν ότι τυχόν ψήφιση της ρύθμισης θα αποτελέσει νόθευση των δικαιωμάτων των πολιτών, θα οδηγήσει στην κατάρρευση του συστήματος αποζημιώσεων του φορέα, ενώ θα καταργήσει το υποχρεωτικό καθεστώς ασφάλισης των οχημάτων, καθώς και την ευθύνη που σήμερα έχει το Επικουρικό έναντι των ασφαλισμένων.

Παράγοντες των δικηγορικών συλλόγων υποστηρίζουν ότι ασφαλιστική αγορά, και κατά συνέπεια η κυβέρνηση, κινήθηκαν στο θέμα αυτό αιφνιδιαστικά, ενώ προσθέτουν ότι με τη στάση της η κυβέρνηση ουσιαστικά δηλώνει την απροθυμία της να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας «καταλήγοντας να υποθάλπει “εν τοις πράγμασι” οικονομικές ατασθαλίες και λοιπές παραβατικές συμπεριφορές συγκεκριμένων προσώπων που λυμαίνονται το χώρο της ασφάλισης”.

Από την πλευρά πάντως της ασφαλιστικής αγοράς δηλώνεται ότι εκπρόσωποί της εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκονται σε άτυπη διαβούλευση με εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων προκειμένου οι δύο πλευρές να θέσουν στο τραπέζι των επαφών τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.