Το δολάριο ενισχύθηκε παρά την αποστροφή ρίσκου

Του John Kicklighter, Currency Strategist

Παρά το δυναμικό ράλι χθες στις αμερικανικές μετοχές (ο δείκτης S&P 500 άγγιξε για λίγο τις 1.450 μονάδες, τερματίζοντας με άνοδο 0,3%), το δολάριο κατάφερε να ενισχυθεί. 

Ο δείκτης Dow Jones FXCM Dollar Index (ticker = USDollar) σημείωσε κέρδη 0,1%-κέρδη για πέμπτη φορά σε διάστημα έξι ημερών. Υπάρχουν δύο τρόποι εξήγησης της αντίφασης που αποτυπώνεται στην ταυτόχρονη άνοδο του δολαρίου και του S&P 500. Είτε το αμερικανικό νόμισμα υπογραμμίζει ότι η θεμελιώδης δυναμική πίσω από την άνοδο των μετοχών είναι ατεκμηρίωτη, είτε το δολάριο παρουσιάζει μια μοναδική δύναμη.

Αν κοιτάξουμε την απόδοση του δολαρίου κατά το ξεκίνημα της εβδομάδας, του μήνα και του τριμήνου, βλέπουμε ότι το νόμισμα ενισχύθηκε έναντι ενός ανάμεικτου «καλαθιού» νομισμάτων υψηλής απόδοσης αλλά και ασφαλών καταφυγίων (NZD, GBP, AUD, JPY) και υποχώρησε επίσης έναντι ενός ανάμεικτου «καλαθιού» (EUR, CAD, CHF). Αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν ότι οι αμερικανικοί δείκτες μετοχών δεν κατάφεραν να «εκμεταλλευτούν» τις τεχνικές τους διασπάσεις και αυτό ακριβώς εγείρει αμφιβολίες για τη δυναμική της τάσης. Την ίδια στιγμή, ο μικρός όγκος συναλλαγών επίσης υπονομεύει αυτή τη δυναμική.

Ελάχιστες ήταν οι ανακοινώσεις που θα μπορούσαν χθες να τροφοδοτήσουν ένα ράλι στις επενδύσεις ρίσκου. Αυτή που ξεχωρίζει είναι ο δείκτης ISM μεταποίησης στις ΗΠΑ για το Σεπτέμβρη. 

Η αύξηση κατά 1,9% (η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2011) οδήγησε απρόσμενα τον κλάδο μεταποίησης σε περιβάλλον επέκτασης (στις 51,5 μονάδες). Ωστόσο, είναι δύσκολο να διατηρηθεί αυτή η αισιοδοξία όταν οι αντίστοιχοι δείκτες στην Κίνα, την Ευρωζώνη, την Ιαπωνία και την Αυστραλία κοιτούν στην αντίθετη κατεύθυνση.