Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του ο Τειρεσίας

Με το ερώτημα της συμβατότητας με τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων μεταβιβάστηκε στην αρμόδια Αρχή Προστασίας το σχέδιο που επεξεργάστηκε η Τράπεζα της Ελλάδος για τη δημιουργία Τειρεσία για τους διαμεσοβαλούντες. Η Αρχή Προστασίας θα συνεδριάσει με αυτό το θέμα στις 11 Οκτωβρίου, ανοίγοντας το δρόμο για να τεθεί σε λειτουργία το Αρχείο του Τειρεσία έως το τέλος του 2012. 

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο που έχει μεταβιβαστεί στην Αρχή Προστασίας, σκοπός του Αρχείου είναι 

• η εξυγίανση των συναλλαγών στην ασφαλιστική αγορά,
• ο περιορισμός της αθέμιτης συμπεριφοράς από την πλευρά των διαμεσολαβητών
• η εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας των ασφαλιστικών εταιρειών με βάση τις διατάξεις του Solvency II
• η διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών και των συνεργατών τους
• την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που απορρέουν από τη σύναψη συμβάσεων συνεργασίας με αφερέγγυους ή παρανομούντες διαμεσολαβητές
• την προστασία των ασφαλισμένων και
• την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της εποπτείας της ιδιωτικής ασφάλισης.

Στο Αρχείο θα καταχωρίζονται πληροφορίες που αφορούν σε καθυστερήσεις απόδοσης ασφαλίστρων άνω των 10.000 ευρώ για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών. Το ποσό υπολογίζεται αθροιστικά για τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και για το σύνολο των κωδικών που διατηρεί ο συνεργάτης στην εταιρεία. Προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί από την πλευρά της εταιρείας, λογιστική παρακολούθηση της παραγωγής του συγκεκριμένου ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και ενημέρωση και προειδοποίησή του.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του πρώτου τριμήνου που έχει συγκεντρώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, οι ανείσπρακτες οφειλές, δηλαδή τα ασφάλιστρα που δεν έχουν αποδοθεί για διάστημα από τρείς μήνες έως και πάνω από ένα χρόνο, ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα παρά την προσπάθεια που γίνεται για τον περιορισμό τους.
Τα ανείσπρακτα ασφάλιστρα συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο της παραγωγής ασφαλίστρων, που σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011, άγγιξε τα 5 δις ευρώ ή το ένα τρίτο της παραγωγής του κλάδου γενικών, που αποτελεί κατά κύριο λόγο την πηγή δημιουργίας επισφαλειών στην ασφαλιστική αγορά.

Στο Αρχείο θα καταχωρίζονται πληροφορίες που αφορούν σε καταγγελίες από τις ασφαλιστικές εταιρείες των συμβάσεων με ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, μετά από έκδοση στο όνομα και για λογαριασμό της εταιρείας, ασφαλιστηρίων ή άλλων εταιρικών εγγράφων και εντύπων, που δεν έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ασφαλιστικής επιχείρησης. Αντίστοιχα θα καταχωρίζονται πληροφορίες για τη χρήση μη εξουσιοδοτημένης υπογραφής πελάτη, ασφαλισμένου ή δικαιούχου της αποζημίωσης, άσκηση της δραστηριότητας χωρίς άδεια ή επιβολή κύρωσης από Δημόσια Αρχή για παραβίαση της νομοθεσίας.
Η καταχώριση θα γίνεται αφού παρέλθει διάστημα 30 ημερών από την μεταβίβαση της καταγγελίας στον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, εντός του οποίου ο διαμεσολαβητής θα διατηρεί το δικαίωμα να αντικρούσει τις εναντίον του αιτιάσεις.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το τελικό σχέδιο Κανονισμού:

-      Για τον υπολογισμό του χρόνου καθυστέρησης καταβολής των ασφαλίστρων θα λαμβάνεται υπόψη η τελευταία ημέρα κάθε ημερολογιακού μήνα, οπότε οι εταιρείες πραγματοποιούν το λογιστικό τους έλεγχο, προκειμένου να διαπιστώσουν ποιο μέρος της παραγωγής τους δεν έχει εισπραχθεί από τα δίκτυα πωλήσεων.

-      Στο διάστημα της τρίμηνης καθυστέρησης που θα μεσολαβεί για την εγγραφή του διαμεσολαβούντος προσώπου στον Τειρεσία θα πρέπει ο εμπλεκόμενος να έχει λάβει από την ασφαλιστική εταιρεία δύο έγγραφα ειδοποιητήρια για τις ανοικτές οφειλές.

-      Ανάλογη θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθείται και για εταιρείες των οποίων οι άδειες λειτουργίας θα ανακληθούν μετά την έναρξη λειτουργίας του Αρχείου.

-      Στον Τειρεσία θα εγγράφονται διαμεσολαβούντες για ανεξόφλητα υπόλοιπα εισπραχθέντων ασφαλίστρων, για την έκδοση παράτυπων εγγράφων ή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, για τη χρήση μη εξουσιοδοτημένης υπογραφής πελάτη ή ασφαλισμένου ή δικαιούχου αποζημίωσης, για την παράνομη άσκηση της δραστηριότητας (δίχως άδεια), αλλά και για κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά από παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας ή του πλαισίου περί προστασίας των καταναλωτών.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι εφαρμογή του Τειρεσία δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, ότι το υπό διαμόρφωση πλαίσιο δεν προβλέπει κυρώσεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ότι οι εγγραφές στο αρχείο του Τειρεσία θα γίνονται με ευθύνη των ασφαλιστικών εταιρειών και αφού τα στοιχεία ελεγχθούν από εξειδικευμένο συνεργάτη, καθώς ότι κάθε στοιχείο του αρχείου, μετά την πάροδο μιας δεκαετίας, θα διαγράφεται αυτόματα.